ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Volkswagen California Ocean T6

Voor het volgen van de deelnemers aan de ACSI FreeLife TestTour zochten we een camper waarin we ons als crew snel en eenvoudig konden verplaatsen. Daarnaast moesten we er ook in kunnen werken en natuurlijk lekker in kunnen slapen na een lange werkdag. Of de Volkswagen California Ocean voldeed aan deze verwachtingen lees je hier.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Volkswagen California Ocean T6

Signalement

Merk
Volkswagen
Model
California Ocean T6 2.0 TDI
Onderstel
Volkswagen 2.0 TDI, Euro 6, 4 cilinder, cilinderinhoud: 1968 cc, maximum vermogen: 150 pk (110 kW), topsnelheid: 178 km/u, verbruik volgens WLPT-norm: 8,7/100 km, zevenstraps automaat
Testjaar
2020
Gewicht
Maximaal toelaatbaar totaalgewicht 3.000 kg, leeggewicht 2.367 kg
Basisprijs
€ 84.241

De California is zo’n beetje hét symbool van de buscampers. De geschiedenis van het klassieke VW-busje leest als een succesverhaal dat begon in 1988. Sindsdien zijn er vele duizenden mensen naar alle uithoeken van de wereld mee gereisd.

Eerste Volkswagen California

Bij de geboorte van de eerste California ging het erom de buscamper betaalbaarder te maken. Tot die tijd had Volkswagen geen eigen campermodel, maar leverden ze wel basisvoertuigen voor de Joker en Club Joker van Westfalia. Tot Volkswagen besloot voortaan onder eigen naam een camper op de markt te brengen, overigens nog altijd gebouwd door Westfalia. Op 1 oktober 1988 werd het eerste model geïntroduceerd op de Caravan Salon in Düsseldorf. De basisprijs lag omgerekend zo’n € 5.000 onder de Joker.

Enige automerk dat zelf campers bouwt

Een volgende mijlpaal in het succesverhaal van de California was de generatiewissel naar de T5. Volkswagen maakte van de gelegenheid gebruik om de camper niet meer aan te laten passen door Westfalia en richtte Autovision op, een 100 procent dochter die sinds 2004 de California uitbouwt. Daarmee is Volkswagen het enige automerk dat zelfs campers bouwt.

Volkswagen California Ocean T6De Volkswagen California Ocean T6 met op de achtergrond het keukenblok

Verkrijgbaar in 3 uitvoeringen

In 2015 werd de zesde generatie van VW-buscamper geïntroduceerd. Deze T6 California is leverbaar in drie verschillende uitvoeringen: Beach, Coast en Ocean. De meest complete van de drie is de California Ocean. Dit model heeft een elektrohydraulisch hefdak, standverwarming en verder alles wat Volkswagen als kampeeruitrusting te bieden heeft. Dit was ook het model dat wij ter beschikking hadden tijdens de ACSI FreeLife TestTour. Voor ons als crew begon deze TestTour met een 1.100 kilometer lange autorit van Camper Centrum Nederland naar de Millstätter See in Karinthië.

Snel en wendbaar

De stuurcabine van de California Ocean T6 is vergelijkbaar met een personenauto, net als de uitrusting. De ergonomische voorstoelen zijn comfortabel, zeker ook voor langere ritten. De 2.0 TDI motor is goed voor een topsnelheid van bijna 180 kilometer per uur. En dat is lekker als je rap door wilt rijden over de Duitse Autobahn. Ook plankgas, laat de motor nauwelijks van zich horen. Motorgeluiden blijven net als bij een personenauto op de achtergrond. De meubels zijn zeer stil tijdens het rijden, ook op slecht wegdek. Natuurlijk hoor je windgeruis bij hogere snelheden. Maar dit valt vooral op omdat de camper verder zo stil is.

Volkswagen California Ocean T6

Het enige waaraan je merkt dat je snel rijdt, is de vulstand van de tank. Schakelen gaat automatisch dankzij de beroemde DSG automaat met zeven versnellingen. De 150 pk waarover de bus beschikt is ook erg prettig op de steile bergweggetjes en Alpenpassen die we later tijdens de TestTour tegenkomen. Wat wij als crew – bij het volgen van de teams met een camera – vooral als heel prettig hebben ervaren, is zijn wendbaarheid. Het compacte formaat (500 x 190 x 199 cm) en het goede zicht rondom, maakt dat je er snel en makkelijk mee kunt manoeuvreren.

Wat verder nog opviel aan de California Ocean

Wil je weten wat de crew van de TestTour nog meer is opgevallen aan deze Volkswagen California Ocean? Lees dan het hele verhaal in ACSI FreeLife 2-2021.

bestel magazine

Confidental Infomation