ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Rapido Distinction i86

Voor klanten die wel interesse hebben in de Distinction i96, maar deze integraal iets te lang vinden, heeft Rapido de kortere Distinction i86 gebouwd. In deze leeftest kijken we of dat een goed compromis is.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in Frankrijk

Signalement

Merk
Rapido
Model
Distinction I86
Onderstel
Fiat Ducato 2.3 MultiJet met Al-Ko verlaagd chassis
Testjaar
2019
Gewicht
Max. toelaatbaar totaalgewicht: 3.500 kg
Basisprijs
€ 103.700

Bij Rapido uit het Westfranse plaatsje Mayenne, is de Distinction-reeks al enige jaren de topserie. Behalve door de goede afwerking, vallen deze campers in de smaak door de luxueuze uitrusting, met verfijnde details en de smaakvolle inrichting van het interieur.

724 centimeter lang

Tot voor kort waren deze integralen verkrijgbaar in indelingen tussen de 7,54 en 8,79 meter lang. Met de nieuwe Distinction i86 biedt het Franse merk nu voor het eerst een korter model aan. Qua indeling is dit model afgeleid van de Distinction i96 met een queensbed achterin, de toiletruimte en de keuken ervoor en de zitgroep en het hefbed voorin. Maar de i86 is met een lengte van 7,24 meter dus dertig centimeter korter.

Minder lengte betekent natuurlijk ook minder ruimte. Kun je nog comfortabel zitten aan de dinette? Moet je je buik inhouden tussen het queensbed en de douche? Moet de kok zich in de keuken behelpen? De test van de gloednieuwe Distinction i86 geeft het antwoord op deze vragen.

Rapido Distinction i86 De Distinction I86 verwent zijn ‘bewoners’ met een hoog ligcomfort. De koudschuim matrassen stammen van Bultex en het 195 centimeter lange en 150 centimeter brede queensbed is met een druk op de knop 30 centimeter in hoogte te verstellen.

Opbouw

Aan de buitenkant laat de aantrekkelijk vormgegeven integraal zien dat Rapido een reputatie te verdedigen heeft. De precies passende ramen in kozijnen en perfect sluitende bestuurders- en toegangsdeur, laten zien dat het met de afwerking wel goed zit. Beide deuren zijn verbonden met de centrale vergrendeling, de bestuurdersdeur heeft elektrische raambediening, de andere deur een raam voor beter zicht naar opzij. Heel prettig is ook de perfect passende, naar boven openende motorkap die voor een integraal een ongebruikelijk goede toegang geeft tot de motorruimte van de Fiat Ducato.

Het dak, de onderkant van de dubbele bodem en de wanden vervaardigt Rapido uit vezelversterkte kunststof sandwichplaat, de isolatie bestaat uit dertig millimeter styrofoam. Met uitzondering van de vloer in de camper is de hele opbouw houtvrij. De integraal heeft nog meer doordachte details, zoals een techniekkast die van buitenaf via een klep te bereiken is en de via de garage makkelijk toegankelijke 130 liter schoonwatertank.

De ruime garage wordt net als het interieur verwarmd door de optionele Alde-warmwaterverwarming in plaats van de standaard Truma Combi 6. De doorlopende dubbele bodem – door Rapido Novabox genoemd – is net als de techniekkast van buitenaf toegankelijk en laat zien hoe doordacht de camperbouwer te werk is gegaan. De goede afwerking blijkt ook uit de netjes afgedichte onderbodem die op de Fiat Ducato met Al-Ko-chassis is gemonteerd.

Interieur

Van het interieur heb je al plezier zodra je de camper begint te beladen. De toegangsdeur is aangenaam breed en binnenin heb je dankzij de luiken naar de dubbele bodem, voldoende bovenkasten en met twee kledingkasten meer dan genoeg opbergruimte. Standaard heeft de Distinction i86 een 3,5 tons-chassis. Wie het laadvolume graag meer wil benutten kan de 3,7 tons-versie of de 4,4 tonner met heavy chassis tegen meerprijs bestellen.

Het meubilair maakt een hoogwaardige eerste indruk. Een nadere beschouwing bevestigt die eerste indruk, want de hoeken en kanten van de meubels zijn goed afgewerkt zonder scherpe randjes. Het werkblad in de keuken is net zo accuraat afgedicht als de toiletruimte en de douche.

Rapido Distinction i86 Ook al is de nieuwe Rapido Distinction I86 30 centimeter kort er dan de I96, hij biedt een ruim interieur. Deze indruk wordt versterkt door het lichte, hoogwaardige meubilair en de zitgroep met tegenover elkaar geplaatste banken en centrale tafel. Bij de keuken laat het extra werkblad zien dat de Franse fabrikant goed over details nadenkt. De laden en de deuren worden vergrendeld met een enkele draaiknop en de glasplaat aan de zijkant beschermt de bekleding van de zitgroep.

De eerste blikvanger in het interieur is de zitgroep. Zowel tegen de linker als de rechter zijwand achter de stuurcabine is een bank geplaatst. De daartussen geplaatste tafel heeft een blad dat je halverwege kan omklappen. Zo kun je makkelijk van de stuurcabine naar de keuken komen. Beide banken kunnen in een handomdraai worden omgetoverd tot een zitplaats in rijrichting met hoofdsteun en driepunts veiligheidsgordel. Het zitcomfort is er zeer acceptabel, op de bestuurders- en bijrijdersstoel is het zelfs echt goed dankzij de vele verstelmogelijkheden.

Tijdens het rijden hoor je weinig windgeruis en rijgeluiden. De motorruimte en de voorste wielkasten zijn bij veel integralen vaak niet echt royaal voorzien van dempingsmateriaal, maar de Distinction vormt een uitzondering. Zelfs op de deels matige wegen van Mayenne via Mortain naar Le Mont-Saint-Michel is een gesprek of het luisteren naar muziek heel goed mogelijk. Het zicht naar voren is dankzij de ver naar onderen doorgetrokken voorruit goed en het zicht rondom profiteert van het raam in de toegangsdeur.

Toiletruimte en keuken

Op de camperplaats in Le Mont-Saint-Michel bereiden we ons voor op een bezoek aan het stadje met het wereldberoemde klooster. De toiletruimte verschaft daarvoor alle gemakken. Een schuifdeur sluit de toiletruimte af en de kast beschikt over een spiegeldeurtje. De ronde wastafel is wat klein uitgevallen, maar voor tandenpoetsen en scheren is het groot genoeg.

Rapido Distinction i86 De toiletruimte is goed verlicht en afgedicht.

Aan de andere kant van het gangpad is de douche te vinden die Rapido van een acrylglasdeur voorziet die goed aansluit op de douchebak. De laatste heeft slechts één afvoer, maar ook als de camper niet perfect waterpas staat loopt het water nog keurig weg. Zowel in de toiletruimte als in de douche monteert Rapido een dakluik.

160 liter koelkast

Na de heerlijke gemarineerde mosselen van het diner, staan er voor de lunch van de volgende dag Galettes op het menu. Het is een zoute variant van een pannenkoek, die we gaan bereiden in de goed uitgeruste hoekkeuken van de Distinction i86. De ingrediënten liggen in de 160 liter absorptiekoelkast.

De drie pitten van de kookplaat met elektrische ontsteking liggen in lijn, zodat er tussen de kok en de kooplaat nog werkruimte is, die bovendien uit te breiden valt met een snijplank die je op de uitgetrokken lade van de onderkast kunt leggen. Omdat het bereiden van galettes wel wat boter vergt, is het goed dat er een hogere glasplaat aan de rechterzijde tussen kookplaat en bank is geplaatst die de bekleding beschermt. De rechthoekige spoelbak is groot genoeg.

Door de indeling van de zitgroep hebben de passagiers geen last van elkaars voeten onder de tafel. Bovendien blijkt in de praktijk dat het verschuifbare tafelblad zelden hoeft te worden omgeklapt, zelfs niet als er iemand van de stuurcabine naar achteren wil. Dat het kan blijft natuurlijk praktisch.

Rapido Distinction i86 De royaal bemeten zitgroep biedt plaats aan vijf personen, aan ruimte is er geen gebrek. Het tafelblad kan in vier richtingen verschoven worden en in lengterichting worden omgeklapt.

Tijdens onze test blijkt de Rapido Distinction i86 een goede keuze te zijn. Hij is zo comfortabel als zijn grote broer, zonder merkbare concessies voor de camperaar. De Distinction i86 is er vanaf € 103.700.

Conclusie Rapido Distinction i86

Testredacteur Mathias Piontek: “Bijna hetzelfde maar dan iets korter. Zo zou je de nieuwe Distinction i86 het beste kunnen omschrijven. Rapido is er bij het nieuwe model goed in geslaagd om bijna ongemerkt een kortere camper te bouwen. Een paar centimeter minder bij de zitgroep, net iets minder ruimte tussen toiletgroep en queensbed; zo wist Rapido 30 centimeter lengte te besparen en een mooi gemaakte camper te construeren.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Rapido Distinction i86 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Rapido Distinction I86

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Rapido Distinction i86

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht