ACSI FreeLife

Menu

Koninklijk camperen met de Kabe Crown i810 LGB

Het Zweedse Kabe maakt campers en caravans die geschikt zijn voor gebruik bij temperaturen tussen -35 en +55 °C. Omdat proefondervindelijk te testen gingen we winterkamperen met de Crown i810 LGB.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
2023 Acsi winterkamperen 24 uitsnede bewerkt

Kabe werd in 1957 opgericht en is nog steeds een echt familiebedrijf. Jaarlijks worden er in de fabriek in de Zweedse provincie Småland 850 campers en 1.800 caravans gebouwd. Als consument kun je kiezen uit niet minder dan 212 verschillende modellen, acht bekledingsmogelijkheden en 150 accessoires.

Kabe maakt kampeermiddelen die behoren tot het premiumsegment. De gemiddelde prijs die kopers voor een caravan neerleggen, is € 73.000 en voor een camper € 220.000. Voor die prijs krijg je dan ook een kampeermiddel dat uitblinkt in comfort en dat geschikt is voor gebruik in elk seizoen en klimaat.

Isolatie, ventilatie, verwarming

Isolatie, ventilatie en verwarming zijn dan ook de drie speerpunten bij de bouw van iedere camper of caravan. En daarbij gaat Kabe niet over één nacht ijs. Letterlijk. In een speciale klimaatkamer worden de voertuigen eerst onderworpen aan een 24 uur lange hoosbui om de waterdichtheid testen. Vervolgens moeten ze 24 uur lang zien te overleven bij een temperatuur van -35 °C. Daarna wordt de temperatuur verhoogd tot -21 °C en gaat de kachel aan.

Volgens de eisen van Kabe moet de temperatuur in de camper dan binnen een uur een behaaglijke +21 °C zijn. Zowel bij je voeten als bij je hoofd. Alle modellen zijn daarvoor standaard uitgerust met een Alde 3030-verwarmingssysteem en vloeistof-vloerverwarming door de hele camper. De slimme iWall-wandconstructie – door Kabe zelf ontwikkeld –zorgt ervoor dat er veel minder makkelijk temperatuurverschillen optreden en helpt zo condensatie tegen te gaan. In de isolerende dubbele vloer zijn de schoon- en vuilwatertanks goed beschermd tegen vorst.

2023 Acsi winterkamperen 50

 

Mercedes-chassis

De Crown i810 LGB is een integraalcamper uit de topserie van Kabe. Hij is – net als de andere modellen – gebouwd op een Mercedes-chassis. Voorheen was het basisvoertuig Fiat. De upgrade naar Mercedes heeft Kabe een flinke verkoopboost gegeven. En inderdaad, de ruim acht meter lange tandemasser die tot 5.500 kg te beladen is, rijdt bijna net zo makkelijk als een personenauto. Standaard is de camper uitgerust met allerlei rijhulp- en veiligheidssystemen. En met het spraakgestuurde multimediasysteem van Mercedes, dat niets te wensen overlaat op het gebied van infotainment, navigatie en communicatie.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Ultiem comfort

De tandemasser biedt ruimte aan zes personen en is voorzien van alle luxe en comfort die je maar kunt bedenken. De bedden zijn van de hoogste kwaliteit, de keuken is met een ingebouwde gasoven en afzuigkap heel compleet, het stijlvolle Scandinavische design zie je zelfs terug in de toiletruimte. Veel apparaten – waaronder verwarming en verlichting – laten zich bedienen via een centraal touchscreen. Kabe heeft de Crown dus standaard al heel rijk uitgerust, maar je kunt de camper helemaal laten aanpassen aan je persoonlijke wensen.

2023 Acsi winterkamperen 63
Twee banken – waarvan een riante hoekvormige – zorgen ervoor dat je in combinatie met de twee cabinestoelen riant met zes man kan tafelen. De tafel is in alle richtingen verstelbaar en desgewenst om te bouwen tot bed.

Conclusie

De Kabe Crown doet zijn naam eer aan. Met deze camper kampeer je als een vorst. Wat een comfort, wat een luxe. Technisch gezien is de Crown van topklasse, met een groot aantal intelligente oplossingen, zowel voor het rijden als op de standplaats. Over alles is nagedacht om het je als kampeerder zo aangenaam mogelijk te maken.

De Zweedse camperbouwer laat daarbij niets aan het toeval over, alles is uitvoerig getest, zodat je niet snel voor verrassingen komt te staan. En ja, daar hangt een stevig prijskaartje aan. Maar een Kabe koop je ook niet als je maar twee weekjes per jaar gaat kamperen. Door zijn uitstekende isolatie vormt de Kabe een comfortabel onderkomen in elk seizoen en klimaat. En dat maakt het de forse investering meer dan waard.

Praat mee

Praat mee: Koninklijk camperen met de Kabe Crown i810 LGB

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht