ACSI FreeLife

Menu

Ford Nugget nieuwe stijl getest – deel 1

Gloednieuwe basis, beproefde indeling: de Ford Nugget is voortaan gebaseerd op de Ford Transit Custom.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
3600 5 Nugget aussen

Signalement

Merk
Ford
Model
Ford Nugget
Onderstel
Ford Transit Custom
Testjaar
2013
Gewicht
Totaalgewicht 3000 kg
Basisprijs
46950

In hoeverre harmonieert de ingetogen gemoderniseerde opbouw met de radicaal vernieuwde Ford?

Ford Nugget

Zo’n blijk van trouw zie je zelden. Sinds de introductie in 1986 is het concept van de Ford Nugget niet wezenlijk veranderd. De laatste dertien jaar is de indeling zelfs tot in detail onaangetast gebleven. Dat er nu een nieuwe Nugget is, ligt vooral aan zijn basis. Ford heeft de Transporter-lijn grondig omgegooid.

De Transit-lijn is opgesplitst. Compactere modellen heten nu Transit Custom en leunen aan bij de Ford personenauto’s. Dat zie je ook terug in de Nugget nieuwe stijl. De cockpit is rigoureus getransformeerd. Eindelijk is er bijvoorbeeld plaats voor je linkervoet. En welk postuur je ook hebt, dankzij het verstelbare stuur en de verstelbare stoel zit je altijd goed.

Modernisering

Schakelaars en meters zijn overzichtelijk geplaatst. Alleen bij de knopjes aan het wiel is de modernisering een beetje te ver doorgeschoten, die lijken ons iets te veel op een gameconsole.

Het motorblok maakt als vanouds tamelijk veel lawaai, zelfs als de 2.2 liter diesel is warmgedraaid. De motor voelt ook stroef aan, en als je te snel omhoog wilt schakelen, gaat zelfs op vlak terrein de pit eruit.

Dat is natuurlijk allemaal subjectief – als we een objectief oordeel vellen krijg je een veel rooskleuriger beeld: van 0 naar 100 in 17 seconden, genoeg kracht om 130 kilometer per uur aan te houden, weinig motorgeraas in de zesde versnelling. Verder is de Nugget ten opzichte van zijn voorganger echt een klasse hoger geklommen.

Klasse hoger

De vering werkt bijvoorbeeld beter dan bij menig personenauto. Ook het stuur reageert soepel en zuiver. Als je lekker kunt doorrijden op de snelweg, verbruikt de hoge Nugget 10 à 11 liter per honderd kilometer. Op een rustig tempo blijft het verbruik onder de tien liter.

Je rijdt een Nugget vanaf € 46.950. Meer weten over de Ford Nugget? Hou onze website in de gaten voor het tweede deel van deze test. Daarin nemen we het interieur van de vernieuwde Ford Nugget onder de loep.

© 2013 MPS
Tekst: Ulrich Kohstall
Foto: Frank Eppler

Praat mee

 1. JH
  Jean-Louis van Haaren

  Hallo,
  Ik heb een vraag aan de kenners:
  Hoeveel pk heeft de 2,5 liter motor van een ford nugget camperbus uit 1986??
  Ik heb er een op het oog, maar weet zijn vermogen niet, m.a.w kan ik er dan mee de Ardennnen in??

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Ford Nugget nieuwe stijl getest – deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht