ACSI FreeLife

Menu

Campers vergeleken

Smalle campers winnen aan populariteit. Dankzij hun bescheiden afmetingen zijn ze makkelijker te hanteren dan hun bredere varianten. ACSI FreeLife testte twee modellen: de Hymer Exsis-i 414 en de Carthago C-Compactline I 138.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Campers vergeleken

Signalement

Merk
Hymer en Carthago
Model
Exsis-i 414 en C-Compactline I 138
Onderstel
Beiden: Fiat Ducato 35 L
Testjaar
2015
Gewicht
Beiden: max. toelaatbare massa 3500 kg

Blijft er bij deze campers, ondanks hun smalle uiterlijk, genoeg leefruimte over?

Hymer stiller, Carthago langer

De test begint uiteraard met de rit naar de vakantiebestemming. Bij beide modellen is dit een goede ervaring; een breed blikveld en een soepele besturing. De Hymer is net wat stiller. De Carthago is 41 centimeter langer en heeft daarom iets meer binnenruimte.

Beide modellen hebben veel overeenkomsten. Zowel de Hymer als de Carhago zijn gebaseerd op de Fiat Ducato met Al-Ko chassis en beiden hebben een opbouw zonder hout als dragend element.

Ruimte winnen

Ruimte is alles in deze campers, en beide fabrikanten hebben zo hun eigen manieren om ruimte te winnen. Zo heeft de Carthago een achterwand van stof in de kast gebouwd, die in stappen van tien centimeter kan worden verplaatst, zodat de kast meegroeit met wat er in opgeborgen moet worden. De Hymer daarentegen heeft ruimte gewonnen in de slim ingerichte toiletruimte, met inklapbare wastafel en een draaibaar toilet.

Prijsafweging

De Hymer Exsis-i 414 begint vanaf €72.600 en de Carthago C-Compactline I 138 is verkrijgbaar vanaf €87.318. Voor die hogere prijs krijg je 41 centimeter meer aan ruimte, een dubbele bodem en binnenwanden gemaakt van met tapijt bekleed aluminium. Verder zijn de twee modellen campers goed vergelijkbaar. Afweging is dus of het de moeite waard is om bijna €15.000 meer te betalen voor een iets groter model.

Voor een uitgebreid verslag van de vergelijking tussen deze twee campers, zie ACSI FreeLife 6-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Campers vergeleken

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht