ACSI FreeLife

Menu

Hoe doet de Weinsberg Pepper het tegen de Chausson S?

Smalle halfintegralen, ook wel bekend als Vans, zijn momenteel erg in trek. In de klasse van 6,5 meter daagt Chausson de populaire Pepper van Weinsberg uit met de nieuwe S 697 GA First Line.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Campers_Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MEG vs. Chausson S 697 GA First Line

Slank, handzaam, maar toch ruim. Wie deze eigenschappen bovenaan zijn camperverlanglijst heeft staan, komt meestal uit bij een smalle halfintegraal in de zogeheten Van-klasse. Met een maximale breedte van 210 tot 220 centimeter zijn ze maar een tikje breder dan een buscamper, maar door hun rechte wanden bieden ze meer ruimte.

Weinsberg Pepper, echte bestseller

In dit segment is de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MEG (kortweg Pepper) een echte bestseller. Het 675 centimeter lange en 220 centimeter smalle model van de Knaus Tabbert Group is vooral populair vanwege zijn uitgebreide standaarduitrusting. In de basisprijs van € 80.781 zijn veel opties inbegrepen waarvoor je anders een meerprijs zou moeten betalen, zoals een satellietsysteem en een televisie. Het beloofde prijsvoordeel bedraagt ruim twintig mille.

Nog slanker

De Franse fabrikant Chausson, onderdeel van de Trigano Group, treedt nu ook toe tot de Van-klasse met een halfintegraalcamper. Met een lengte 659 centimeter en een breedte van 210 centimeter is de S 697 GA First Line nog slanker dan de Pepper.

Chausson biedt deze camper aan voor € 86.990, maar daarmee ben je wel verzekerd van heel wat luxes: een dieselmotor met 170 pk (automaat), bluetoothradio, touch-screen met stuurwielbediening, achteruitrijcamera, combi dieselverwarming (4000 W), een luifel, een geïsoleerde en verwarmbare vuilwatertank, isolerende coating op dashboard, Isomat voorruit, cabineverduistering en een zonnepaneel van 140 watt.

interieur_Chausson S 697 GA First LineHet interieur van de Chausson S 697 GA First Line

Indeling campers

De indeling van beide halfintegralen is nagenoeg identiek. Eenpersoonsbedden boven de garage achterin, een keuken in de lengte, een compacte toiletruimte ertegenover en een halve dinette voorin. Wij gaan op zoek naar het antwoord op de vraag of de Chausson kan concurreren met Europa’s best verkochte model (meer dan 3.500 stuks), de Weinsberg Pepper.

De Chausson scoort pluspunten met een hoogwaardige sandwichconstructie van vezelversterkte kunststof rondom (dak en wanden 54,5 millimeter, vloer 64,5 millimeter). Deze is geïsoleerd met waterafstotend XPS-schuim. Hoogwaardige kunststof ramen in kozijnen, een toegangsdeur zonder raam (55 centimeter breed) met dubbele vergrendeling en verbonden met de centrale vergrendeling maken het geheel af.

Dikke vloer

Weinsberg heeft de achter- en zijwanden opgebouwd uit 31 millimeter dik aluminium sandwich, het dak van dezelfde dikte uit hagelbestendig, vezelversterkte kunststof sandwich. Voor de veertig millimeter dikke vloer gebruikt Weinsberg een multiplex sandwichpaneel dat is gecoat tegen vocht. Als isolatie voor de opbouw wordt EPS-schuim gebruikt, dat in geval van een lekkage water kan absorberen. Ook de iets grotere Pepper-toegangsdeur heeft geen raam, maar wel dubbele vergrendeling. Deze is niet verbonden met de centrale vergrendeling.

Aftapkranen

Weinsberg dicht de schacht van de toiletcassette goed af tegen lekkage, dat is bij Chausson niet het geval. Bij het aftappen van de vuilwatertank van de S 697 kun je vieze handen krijgen, want de aftapkraan hangt open achter het achterwiel aan de passagierskant. Weinsberg lost dat beter op, daar is de aftapkraan ingebouwd in de geïsoleerde en verwarmbare Easy-Travel-Box aan de cabinewand van de camper.

interieur_Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MEGHet interieur van de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MEG

Daar vind je ook de schoonwatertank, de aftapkranen, de boiler en de CEE-stroomaansluiting. Chaussons variant daarop heet Technibox. Naast de schoonwatertank bevindt zich hier de elektra inclusief zekeringkast en lader. Tot zover is alles in orde, maar helaas heeft geen van de twee fabrikanten de bodem van deze ruimte voorzien van een plastic bak, zodat water dat eventueel lekt bij het vullen in de opbouw van de campers kan komen.

Meerprijs voor het dakraam

De Pepper is voorzien van minder hoogwaardige opbouwramen, maar maakt dat goed met een dakraam in de opbouw boven de stuurcabine en boven de bedden achterin (meerprijs € 582, 130 bij 45 centimeter). De Chausson wordt geleverd zonder dakraam boven de stuurcabine, maar heeft standaard hoogwaardige ramen in kozijnen.

Weinsberg
+ Vezelversterkt kunststof sandwich dak dat hagelbestendig is
– EPS-isolatie niet waterafstotend

Chausson
+ Volledig vezelversterkte kunststof sandwich constructie
+ Waterafstotende XPS-isolatie

Lees verder

Vind je het zonde dat het verhaal over de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper hier stopt? Zorg dan dat je ACSI FreeLife 8-2022 in handen krijgt. Daarin vind je  het hele artikel.

Bestel magazine

Praat mee

 1. JB
  Jan Broekhof

  Nadeel inde wasruimtes. Als je de fontein veel van links naar rechts schuift scheurt de flexible slang die er achter zit en waar je niet bij kunt. Kijk uit als je op de treeplanken gaat staan als je te zwaar bent bij in en uitstappen. De plastic treeplanken kunnen barsten.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Hoe doet de Weinsberg Pepper het tegen de Chausson S?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht