ACSI FreeLife

Menu

Camperoccasion getest: Westfalia James Cook

De buscamper James Cook van Westfalia is al sinds de jaren tachtig een begrip. Of hij ook als occasion de moeite waard is, blijkt uit de ACSI FreeLife Occasiontest.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
DSC 00721

Signalement

Merk
Westfalia
Model
James Cook
Onderstel
Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI
Testjaar
2014
Gewicht
Toelaatbaar max. gewicht: 3500 kg
Basisprijs
30000

Het merk ‘Westfalia’ staat voor compacte kampeerwagens waarmee je ook na jaren zonder problemen op je vakantiebestemming komt. Is dat slechts een mythe of gaan de Duitse campers inderdaad langer mee? Deze vraag beantwoorden we met ons proefkonijn: een tweedehands Westfalia James Cook op een Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI met 156 pk.

Drie-en-een-half-tonner

De drie-en-een-half-tonner werd in april 2005 voor het eerst op de weg toegelaten en heeft inmiddels 105.000 kilometer op de teller. Aan de buitenkant maakt de kampeerbus een goede indruk. De lak is niet gepoetst, maar is in goede staat. De afdichtnaad van het verhoogde polyester dak is intact.

Chassis onberispelijke staat

Omdat oudere Sprinters aan roest onderhevig kunnen zijn, inspecteren we direct de bodemplaat. Goed nieuws: omdat de vorige eigenaar zijn zwerfauto met vet heeft laten afdichten, verkeren het plaatijzer, de lassen en het chassis in onberispelijke staat. De roest aan de massieve delen van de achteras is alleen van cosmetische aard.

Minder blij worden we van de hier en daar gecorrodeerde remleidingen. Hier moet een vakman beslissen of afdichten volstaat of dat vervanging nodig is. De roest op de remschijven van de vooras is er na een paar maal flink remmen wel vanaf gesleten.

James Cook gechiptuned

De vorige eigenaar heeft de motor gechiptuned. Hierdoor is de turbodiesel rond de 20 pk krachtiger geworden, maar zonder rollenbanktest kunnen we dit niet verifiëren. De motor start meteen, loopt lekker, en de automatische versnellingsbak schokt niet bij het schakelen. Het achterasdifferentieel functioneert zonder geratel. Kortom: het enige wat deze Sprinter binnenkort nodig heeft, is een nieuw setje banden.

Ben je benieuwd naar de staat van het interieur van de gebruikte camper? In het ACSI FreeLife nummer van oktober/november lees je de uitgebreide test.

bestel magazine

Praat mee

 1. Ab
  Ann berthier

  Wat mogen ze nog vragen voor een camper James Cook Westfalia van 2005?

  Reageer
  0
  0
 2. CB

  Miin naam is cemal bahadir 48 jaar. Ik woon vanaf 10 jarige leeftijd in Nederland via gezinshereniging. Ik woon nu begeleid bij het leger des heils en heb psychische problemen . Door problemen bij het IND wordt mijn verblijfsvergunning ingetrokken en moet ik Nederland verlaten . Ik had een Wajong uitkering door mijn psychische gesteldheid dat wordt nu stopgezet. Ik heb geen binding meer met Turkije en ook geen plek om te wonen. Via deze weg vraag ik hulp om mijn leven wat te vergemakkelijken en in Turkije niet op straat te belanden. Wie helpt mij aan een camper zodat ik niet dakloos word als ik naar Turkije word gesteurd. Ik heb een rijbewijs. Ik ben bang en ten einde raad. Wie helpt mij aan een camper.

  Reageer
  1
  2

Praat mee: Camperoccasion getest: Westfalia James Cook

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht