ACSI FreeLife

Menu

Zo bouw je een extra zitplaats in

Als er een derde kind op komst is, kun je hem of haar slecht thuis laten omdat er geen zitplaats is. Kom je kortom een zitplaats met autogordel tekort in je camper? Dan kun je er altijd nog eentje extra laten inbouwen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
web

Iedere zitplaats vereist een autogordel in combinatie met een officiële erkenning dat de bevestigingspunten voldoen aan de wettelijke eisen. Doe-het-zelven is dus niet aan de orde, je hebt een vakman met knowhow nodig.

Inbouwen zitplaats

Wolfgang Hirmke, bedrijfsleider van het Duitse bedrijf VSR-Systeme, is gespecialiseerd in het naderhand inbouwen van zitplaatsen met autogordels in het woongedeelte van campers. Zijn bedrijf monteert autogordels en creëert zo extra plaatsen voor één, twee of meer passagiers.

Ter illustratie leggen we uit hoe je een extra zitplaats in kunt laten bouwen bij een Knaus Sun Traveller en een Volkswagen T6.

Voor montage

De Knaus heeft standaard een tweezitter achterin. Voor deze klant zijn twee driepuntsgordels niet genoeg omdat hij drie kleinkinderen mee op reis wil nemen. Een derde gordel kan gemonteerd worden voor de in de lengterichting geplaatste zitbank achter de bestuurder.

Na montage

De houder voor de autogordel wordt naast de toegangsdeur en op tussenstukken in de dubbele bodem gemonteerd (ten koste van wat bergruimte in het vak aan de zijkant). Meubelmaker Hofmann ‘verpakt’ de houder in een houten bekisting die eenzelfde design heeft als het overige meubilair.

Tijdens het rijden wordt het voorste deel van de zitkist opgeklapt en de deksel vastgezet met klittenband. Tijdens het kamperen gaat de kist dicht waardoor de twee plaatsen aan de zijkant van de tafel behouden blijven.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Volkswagen T6

In de cabine van een Volkswagen T6 moet een zitplaats met een driepuntsgordel komen. Bij de montage verankeren de monteurs de houder van de gordel met het bijbehorende kliksysteem door de bodem heen op het chassis.

Bij campers zonder bergruimte onder de zitbank of zonder dubbele bodem is dit niet erg ingrijpend. Is de solide houder voor de autogordel eenmaal geïnstalleerd, dan zijn de stoffeerder en de meubelmaker aan de beurt om het af te maken.

Bijna iedere installatie van een autogordel gaat gepaard met een verlies aan laadvermogen. In geval van een houder voor twee gordels is dit verlies veertig kilogram en bij campers met een dubbele bodem zelfs nog tien kilogram meer omdat de afstand naar het chassis met tussenstukken moet worden overbrugd.

Stap voor stap

Overweeg jij ook om een extra zitplaats in te laten bouwen en wil jij stap voor stap zien en lezen hoe zo’n ombouw in zijn werk gaat? Lees dan het uitgebreide artikel in FreeLife 7-2016.

bestel magazine

Praat mee

 1. Hl
  Hans linssen

  Ik heb een knaus sun TI 1913. Wie kan mij helpen ik heb op het kenteken 5 zitplaatsen staan maar de 5 xit er helaas niet in. Hoe of waar moet ik zijn voor die 5 gordel in te laten bouwen of misschien met tekening kan ik het wel zelf. Hij hoeft niet naar de rdw want 5 zit staat op kenteken

  Reageer
  0
  0
 2. AV
  Ans Ten Velde

  Goedemiddag, onze vraag is kan er een extra gordel geplaatst worden in de caradocamper T449

  Reageer
  0
  0
 3. Norman Berendhuysen

  hallo allemaal, ben net nieuw, zal mezelf even voorstellen.
  naam Norman camper pas 10 jaar tot voor kort in een T3 uit 1984. helaas afscheid van genomen door wat problemen ermee, geen plaats, kennis, en tijd om er wat aan te doen. verder zijn er kleinkinderen bijgekomen, welke af en toe meewillen. een bestaande camper kopen is mij te duur, heb het plan opgepakt om er zelf een te bouwen, vandaar mijn aanmelding op dit forum, via google hierop gekomen, ben 58 jaar en al 36 jaar getrouwd en dol gelukkig, heb zelf 3 kinderen en nu dus 2 klein kinderen. Hier dus mijn vraag over die extra zitplaatsen want van de RDW wordt je niet wijs met al die artikelen en sub artikelen. VRAAG?? Als ik een bed/bank maak waarbij je als passagier zijdelinks gaat meerijden moeten en dan wel of geen{ 3 punts} gordel op gemaakt worden. zie wel eens kant en klare campers waarbij er geen gordels in zitten. pas nog een bekeken van 2010.

  hoop zelf dat er op dit forum een keurmeester van de rdw bijzit die mij dit in gewoon nederlands kan uitleggen

  hoor/lees het wel
  gr Norman

  Reageer
  7
  2
 4. BR
  B van Rijt

  ik ben in bezit van een T5 multivan , omgebouwd tot camper , er staan 4 zitplaatsen op kenteken , er staat nu een bank voor 3 personen in en ik wil een stoel op de bestaande rail plaatsen , moet de camper dan opnieuw gekeurd worden ivm totaal 6 zitplaatsen,

  Reageer
  0
  0
 5. MV
  M v Vliet

  Ik heb een stoel en een bank in de lengte richting waar geen gordels zitten . kenteken vermeld wel 5 zitplaatsen .het is een Frankia intergraal uit 2007.Kunnen daar gordels ingebouwd worden en is dat wel verstandig in de lengte richting

  Reageer
  0
  0
 6. HV
  Hans VanZwam

  Graag even een berichtje of dat kan een extra veiligheidsriem in buscamper adria twin spt 600.
  Op de bestaande achter zit waar er 2 zitten.
  Voor een exstra kind .

  Reageer
  0
  0
 7. HV
  Hans VanZwam

  Kan er een extra veiligheidsriem bij een adria buscamper type spt 600 geplaatst worden op de zit bank .
  Deze is van 2015
  Zo dat je er een extra kind meer mee kan nemen.
  En is als het kan, is het veel werk ,en wat gaat dit kosten

  Reageer
  6
  0

Praat mee: Zo bouw je een extra zitplaats in

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht