ACSI FreeLife

Menu

Doe-het-zelf: Schokdempers monteren

Is het de moeite waard om de schokdempers van je camper te laten vervangen? Die vraag staat centraal in het artikel over schokdempers in de Doe-het-zelf special van ACSI FreeLife Magazine 2-2017. We geven alvast een voorproefje.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Schokdempers monteren

In ACSI FreeLife 2-2017 laten we een Volkswagen T4 opknappen en leiden we je stap voor stap door het proces. Het onderstel van een voertuig is van grote invloed op het rijgedrag. We nemen een gebruikte Volkswagen T4 als voorbeeld. Dit busje heeft de neiging om te wiebelen, vooral op de vooras. Als je langzaam rijdt, in krappe bochten, op slingerende landwegen of op de oprit van een snelweg werkt dat al gauw op je zenuwen. Vaak ook op de snelweg zelf.

Opvangen van trillingen

Het is vooral hinderlijk als de schokdempers niet meer doen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het opvangen van trillingen. De dempers bepalen samen met de vering en de geometrie van de as- en wielophanging in hoge mate of een voertuig lekker rijdt of niet. De vering laat toe dat de wielen (ongeveerde massa) in- en uitveren om de geveerde massa (voertuig en inzittenden) te veren. De dempers beïnvloeden de snelheid waarmee dat gebeurt. Werken de dempers niet naar behoren, dan begint het voertuig bij oneffenheden en in bochten te wiebelen.

Onderstel aanpakken

Het voertuig houdt geen rechte lijn meer aan en begint nerveus te trillen. Dit dwingt de bestuurder tot stuurcorrecties en een beduidend lagere snelheid in bochten. Ons voorbeeld, de gebruikte T4, wiebelt nog niet heel heftig, maar je voelt wel degelijk dat er iets loos is. De vraag rijst dan of het de moeite loont om het onderstel aan te pakken. Op zich zou een nieuw onderstel het busje weer als nieuw kunnen maken. De bestuurder van de T4 kiest ervoor om het onderstel aan te pakken. Geen eenvoudige operatie. In ACSI FreeLife 2-2017 laten we in 14 stappen zien hoe het klusje wordt geklaard. Bovendien lees je welke gevolgen de ingreep heeft.

Doe-het-zelf special

Ook in de Doe-het-zelf special: Vraag het aan Joop XL, interview met technisch expert Joop Stam, Checklist voor de voorjaarsschoonmaak, een interview met een Euromaster bandenexpert en nog veel meer.

 

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Doe-het-zelf: Schokdempers monteren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht