ACSI FreeLife

Menu

Verbeter de geluidskwaliteit in je camper

Of het nu om muziek gaat of om het geluid bij een film, voor de best mogelijke akoestiek moeten de luidsprekers correct geplaatst zijn. Wat kun je zelf doen om het geluid in je camper zo optimaal mogelijk te laten klinken?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
geluidskwaliteit in je camper

Mooi geluid hangt van veel factoren af, maar niet van het volume. Een goede luidspreker is belangrijk en een goed begin, maar slechts het halve werk. Want plaats je die ongunstig, dan gaat het geluid overal heen, maar niet rechtstreeks naar je oor. Campers zijn met hun asymmetrische indeling over het algemeen een uitdaging voor het juist plaatsen van luidsprekers.

Inbouwluidsprekers of boxen

Je hebt de keuze uit twee luidsprekertypes: inbouwluidsprekers die in een meubeluitsparing worden geplaatst en een luidspreker in een box. Het laatste type is qua optiek vaak storender, maar wel vrijer te positioneren voor een goede akoestiek. Je hebt modellen voor oppervlakken en hoeken.

Ingebouwde luidsprekers zijn strakker, maar brengen drie andere nadelen mee. Er moet worden geboord, je verliest opslagruimte en de bekabeling is complexer. Bij de installatie moet je niet alleen de diepte van de luidspreker meenemen, maar ook de nodige bescherming tegen de inhoud van de kast. Om het membraan goed te laten trillen, mag de beschermende behuizing niet te strak om de speaker zitten.

Dicht bij het oor

Voor het beste geluid plaats je de luidsprekers zo dicht mogelijk bij het oor. Voor de zitgroep betekent dit dat je de luidsprekers niet in de onderzijde van de bovenkasten monteert, maar tegenover de stoelen. Anders kunnen de geluidsgolven zich niet volledig ontvouwen. Het gevolg zou zijn dat de muziek en spraak vermengen.

Omdat het oor niet in staat is de oorsprong van de bas vast te stellen, is voor een subwoofer de montagepositie minder belangrijk. Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontworpen voor het weergeven van lage tonen. Voor het kunnen leveren van de basbasis over een groot gebied is het wel van belang dat de subwoofer op de grond staat.

Alles-in-één-oplossing

Het inrichten van een audiosysteem vereist planning, omdat de luidsprekers individueel moeten worden aangepast aan de indeling. Sommige fabrikanten bieden daarom ook uitgebreid advies, zoals Jehnert uit het Duitse Pliezhausen.

Een goedkopere oplossing voor de doe-het-zelver is de Sound Panel van Fusion. Dit is een alles-in-één-oplossing, want in het grote paneel zitten verschillende soorten speakers: een paar midrange-, een paar tweeterspeakers en een subwoofer. Afhankelijk van de vereisten kan de Sound Panel in een kast worden verwerkt of eraan worden bevestigd.

Compromis

Caratec heeft een compromisoplossing ontwikkeld met de Bluetooth-versterkerset CAS101BT. De bijbehorende geluidsomvormers plaats je aan de binnenkant van het meubilair, wat boren overbodig maakt. Deze omvormers zijn echter geen luidsprekers in de ware zin, omdat ze het meubilair zelf als resonantieoppervlak gebruiken. Op deze manier wordt weliswaar voller geluid bereikt dan met de smartphone, maar voor echt luisterplezier ontbreekt het de omvormer aan diepte.

Drie aparte luidsprekers

Het perfecte geluidssysteem bestaat uit een combinatie van verschillende luidsprekers. Vergelijkbaar met de stemmen in een koor, produceren de membranen verschillende toonhoogtes. Luidsprekers met een coaxkabel realiseren dit koorprincipe op een ruimtebesparende manier, omdat er meerdere verschillende membranen in geplaatst worden. Zo kan een tweeter ruimtebesparend direct voor de woofer worden gemonteerd.

Optimale klankopbrengst krijg je echter pas met drie aparte luidsprekers: midrange/tweeter, woofer en subwoofer. Een apart scheidingsfilter zorgt dat elke luidspreker de juiste toonhoogten te verwerken krijgt. Ten slotte sluit je het systeem via een versterker aan op verschillende audiobronnen.

Individuele geluidssystemen zijn meestal het duurst en moeilijker te installeren. Een opmerking: 12 volt televisies leveren vaak geen goed audiosignaal en vaak kan het geluid alleen via de koptelefoonaansluiting worden doorgegeven. Dat is meteen ook de reden waarom zelfs de beste luidsprekers daar niet veel aan helpen.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

  1. P

    Ik zou het geluid van de tv graag op de speakers van de zithoek in onze caravan willen horen. Hoe doe ik dat?

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Verbeter de geluidskwaliteit in je camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht