ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zonnepaneel op hefdak buscamper

Jan Postma uit Assen wil op het hefdak van zijn buscamper (een Mercedes Viano Marco Polo) een zonnepaneel plaatsen. “Ik ga ervan uit dat de huishoudaccu 90 ampère-uur (Ah) is. Is een zonnepaneel 150 van watt genoeg om de accu bij te laden en is dit een goede investering?”

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

In principe is een zonnepaneel een prima manier om de huishoudaccu te helpen op spanning te blijven. Afhankelijk van het gehele laadcircuit (omvormer vanuit het net, eventuele laadstroom vanuit de autodynamo en de zonnepaneel) en het verbruik, zal een zonnepaneel van 150 watt wel of niet voldoende zijn.

Zonnepaneel, hoogstens een aanvulling

Of dat voldoende is, hangt af van de belasting je van de accu en de duur. Afhankelijkheid van de stand van het zonnepaneel en de al dan niet aanwezige bewolking, zorgen ervoor dat het paneel hoogstens een aanvulling op het laadproces kan zijn.

Koelkast al snel te veel

De gehele keten tussen het zonnepaneel en accu moet op elkaar zijn afgestemd. Een 90 Ah semi-tractie huishoudaccu naast de startaccu is prima voor verlichting tijdens de donkere uren. Maar een koelkast op 12 volt DC (met een vermogen van 100 watt ) is al snel te veel voor zijn capaciteit.

Advies zonnepaneel

Ondertussen zijn via internetfora vele publicaties over het gebruik van zonnepanelen verschenen. Er zijn diverse aanbieders op de markt met speciaal voor campers geschikte zonnepanelen. Mijn advies; ga in zee met een deskundige leverancier die de ook de montage van het gehele systeem onder garantie kan uitvoeren.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. MS
  Marijke Sahusilawane

  Waar zou dat plaatsen van een zonnepaneel gedaan kunnen worden. Onze vraag is hoeveel centimeter komt er dan bij in de hoogte van de camper?! Ivm hoogte van ingang van parkeergarage.

  Reageer
  0
  0
  1. RS
   Rien Schenck

   Plaats een zonnepaneel zoals op boten gebruikt wordt, dit is maar een cm dik en wordt op het dak geplakt, bij de volkswagen campercentrum in Amersfoort hebben ze hier veel ervaring mee.
   Een zonnepaneel van 150 watt is niet voldoende voor dagelijks gebruik in warme streken, Italie, van een koelkast, ik heb er een van 140 watt en een van 75 watt op mijn dak van de VW buscamper liggen, dan houd de accu het een week uit en daarna moet hij toch ook aan de lader, of een rit van een aantal uren.

   Reageer
   3
   0

Praat mee: V&A: Zonnepaneel op hefdak buscamper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht