ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zonnepaneel om je boordaccu bij te laden

Hans van Kemenade uit Geldrop wil zijn boordaccu bijladen met een zonnepaneel. Voor de verbinding tussen de boordaccu en het zonnepaneel moet een laadregelaar worden gemonteerd. “In de markt zijn meerdere merken en typen laadregelaars zoals Pulse With Modulation (PWM) en Maximum Power Point Tracking (MPPT)  verkrijgbaar. Welk van deze twee types adviseert u? En is het verstandig om te kiezen voor een model welke ook aan het elektroblock (EBL99) gekoppeld kan worden? Wat is hiervan het voordeel?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Een zonnepaneel als extra hulp om de accu bij te laden is prima. Een MPTT-regelaar heeft de voorkeur ondanks de iets hogere aanschafprijs. De elektronica van deze regelaar heeft een beter rendement dan een PWM-regelaar. Aansluiten aan een EBL-99 is mogelijk via blok 6 en laadregelaar LRS1214 (Schraudt).

Geen doe-het-zelf-klus

Dringend advies: ga niet zelf apparatuur aan elkaar  knutselen als je er geen verstand van hebt. Laat je door een betrouwbare leverancier van het zonnepaneel adviseren. Nog beter is om de de zaak onder garantie door de leverancier te laten monteren.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Zonnepaneel om je boordaccu bij te laden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht