ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zelfvoorzienend kamperen en broodbakken?

Zelfvoorzienend kamperen vraagt om improviseren, maar wat is er  allemaal mogelijk zonder dat je bent aangesloten op het stroomnetwerk? Ronny D’Hondt uit Wortegem-Petegem heeft ook zo’n kwestie die hij voor wil leggen aan technisch expert Joop Stam. Hij heeft een camper (McLouis) met een tweede accu en een omvormer van 500 watt en wil een broodbakmachine gebruiken (450 watt).

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

“Kunnen we de broodbakmachine gebruiken in de camper als we niet zijn aangesloten op stroom? En helpt het om een watt controller aan te schaffen?

Antwoord van Joop:

Met behulp van een 230-12 volt omvormer (bijvoorbeeld de Leertronic LT 1000) kan je de accuspanning (12 VDC)  naar netspanning (230 VAC) omzetten. Daar kan je wel enige kanttekeningen bij plaatsen.

Kanttekeningen

Zo heeft deze omvormer een netspanning stopcontact als uitgang. De ingang van de omvormer moet met een korte zware kabel (diameter van minimaal 16 mm2) aan de plus en min van de accu verbonden worden. Deze kabel moet een stroom van ongeveer 50 ampère kunnen verdragen.

Het vragen van zoveel vermogen (450 watt) pleegt een zeer zware aanslag op de huishoudaccu. Met een 100 Ah (1,2 kWh) accu kun je waarschijnlijk slechts eenmaal broodbakken. Daarna moet je de accu direct opladen.

Laat het eventueel over aan een vakman

Als je hier niet goed genoeg in thuis bent, zou ik een eventuele installatie aan een vakman overlaten. Die moet dan de eventuele verdere consequenties voor de 12 volt boordinstallatie kunnen overzien en beoordelen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Zelfvoorzienend kamperen en broodbakken?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht