ACSI FreeLife

Menu

V&A: Opwaardering maximumgewicht camper

Ooit wel eens afgevraagd wat je allemaal moet doen als je het maximaal toelaatbaar totaalgewicht van je camper wil laten verhogen? Henk Minnaar uit Heinekenszand rijdt in een buscamper (La Strada) met een onderstel van Citroën Jumper met een maximumgewicht van 3.300 kilogram. Henk wil dit maximumgewicht verhogen naar 3.500 kilogram.

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

“Als ik vraag hoe dit werkt word ik van links naar rechts gestuurd, maar ik kom geen stap verder. Ik heb de Dienst Wegverkeer (RDW) gebeld met de vraag waar ik moet zijn: Citroën of La Strada. Citroën verbond me door naar de dealer, hun antwoord: ‘Dat wordt moeilijk want je chassis en de assen moeten dit hogere gewicht ook aankunnen’. Vervolgens heb ik weer naar Citroën gebeld waar ik te horen kreeg dat ik een onafhankelijke technische keuring bij de RDW kon laten doen. Antwoord RDW : ‘Dit doen wij helemaal niet, pas na de verklaring en het nieuwe typeplaatje kom je bij ons voor een keuring.’ Weet u hoe dit geregeld kan worden? Ter aanvulling, de vering is zowel voor als achter verzwaard en de banden kunnen 1.030 kilogram dragen.”

Antwoord van Joop:

Alleen als het onderstel oorspronkelijk een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 3.500 kilogram of meer bezat, is het (met enige moeite) mogelijk naar oorspronkelijke waarde terug te waarderen. Dat zou het eerste moeten zijn dat zowel RDW als Citroën hadden moeten melden. Niet alleen het maximaal toelaatbaar totaalgewicht, maar ook de maximaal toegelaten belasting van de voor- en achterwielophanging (asbelasting) moeten bij een eventuele herkeuring worden beoordeeld. Die herkeuring moet naar mijn mening bij Citroën gebeuren.

Dit zegt de RDW over opwaardering

Voor de zekerheid hebben we deze vraag over opwaardering van een camper ter aanvulling ook even voorgelegd bij de RDW. Zij reageren als volgt: “Als de auto/camper van voor 1998 is, heeft ie-nationale typegoedkeuring (tgk) nodig. Het tgk-nummer vind je op het typeplaatje. Van belang zijn de maximale aslasten op deze typegoedkeuringen. Als deze hoger zijn dan 3.300 kilogram, dan is opwaardering in theorie mogelijk. Als 3.300 het maximum is, dan gaat het niet lukken.”

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. HM
  Henk van der Maas

  Hallo Joop, op mijn kentekenbewijs staat: Technische Max massa 4250 kg
  Toegestane Max massa 3500 kg
  Mag ik dan de camper tot 4250 kg beladen??
  Of moet ik daarvoor het C1 rijbewijs hebben

  Reageer
  0
  0
  1. Sander Cox

   Beste Henk van der Maas, Joop Stam wil daar graag als volgt op reageren:

   Beladen tot 4.250 kg mag als de camper opgewaardeerd wordt en het kentekenbewijs aangepast is op het hogere totaalgewicht. Dan is een C-rijbewijs noodzakelijk.
   Is de camper niet opgewaardeerd, dan is het maximum toelaatbaar totaalgewicht 3.500 kg en is het B-rijbewijs voldoende. Beladen tot meer dan 3.500 kg betekent overbelading en is nooit toegestaan. Dit blijft een overtreding, ook met C-rijbewijs.

   Reageer
   0
   0
  2. F

   Wat denk je zelf c1 natuurlijk

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Opwaardering maximumgewicht camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht