ACSI FreeLife

Menu

V&A: Max. gewicht inclusief bestuurder?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van A. Golverdingen uit Tiel:

Ik heb al een paar keer met andere kampeerders gesproken over de belading van een camper. Het leeggewicht is 3000 kilogram en het laadgewicht 500 kilogram, dus in totaal 3500 kilogram. Is dit gewicht inclusief de bestuurder en bijrijder?

Antwoord van Joop:

De wet is duidelijk. Het kentekenbewijs geeft een maximaal toelaatbare totaalgewicht weer. Dat is het absolute maximum gewicht dat een voertuig mag hebben. Inclusief alles zoals vaste inventaris, bestuurder, passagiers, belading en zelfs de disseldruk van een eventuele aanhanger. Daarnaast mag je met rijbewijs B een voertuig besturen dat een maximaal gewicht van 3500 kilogram heeft.

Is het voertuig toegelaten tot 3500 kilogram, maar overbeladen? Dan is de eventuele bekeuring niet vanwege een ongeldig rijbewijs, maar vanwege de te hoge totaalmassa. Uitladen tot de 3500 kilogram weer is bereikt, is dan het gevolg. Calamiteiten terwijl overbeladen, kan ook problemen met de verzekering tot gevolg hebben. Mijn advies is om altijd te wegen voordat je de weg op gaat.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. P

  Ik denk dat vraagsteller het leeggewicht bedoelt, of daar de bestuurder bijgeteld is, maar dat is in nederland het rijklaar gewicht. Duitsland dacht ik wel leeg met bestuurder.
  Maar als je zou wegen , zal het leeg zonder bestuurder hoger gewicht zijn door alle extra’s op basismodel. Gunstig voor je belasting tarief, maar dus nog minder laadvermogen dan 500 kg.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Max. gewicht inclusief bestuurder?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation