ACSI FreeLife

Menu

V&A: Laadspanning huishoudaccu

Dik Fokker uit Nijmegen wil graag meer weten over de spanning van de accu in zijn Laika Kreos-camper. “Ik heb 2 jaar geleden een AGM-huishoudaccu van 180 ampère-uur (Ah) gekocht. Begin deze zomer vertoonde de accu opblaasverschijnselen. Hij stond op knappen. Het schijnt dat deze accu’s geladen moeten worden met een spanning van 14,68 volt. Dat geeft mijn dynamo nooit af. De accu is nu dood. Hoe zit dat precies?”

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Wanneer deze AGM-accu gebruikt wordt als startaccu, dan is dat een verkeerde en dure oplossing. De startaccu wordt geladen door de auto-dynamo, die voorzien is van de juiste regelapparatuur voor een loodzuuraccu die passend is voor deze motor.

Een startaccu is anders van constructie dan de AGM semi-tractie accu. Een AGM- accu wordt ingezet als huishoudaccu en die wordt in het algemeen niet door de auto-dynamo geladen.

Laadstroom is bepalend voor accu

Laden gebeurt meestal door middel van een lader op netspanning. Niet de laadspanning maar de laadstroom is bepalend voor een accu. In het algemeen moet bij een 180 Ah-accu de bijlading beginnen met minimaal 18 ampère, maar beter nog 25 tot 30 ampère.

Vakhandel

De lading beginnen met een te laag ampèrage zal de accu zeker beschadigen. In de loop van het laadproces moet het laad-ampèrage door juist gekozen laadapparatuur teruglopen. Zaak is voor elke toepassing het juiste type accu, met de bijhorende laadapparatuur, te kiezen. De vakhandel kan hierbij van dienst zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.