ACSI FreeLife

Menu

V&A: Laadspanning huishoudaccu

Dik Fokker uit Nijmegen wil graag meer weten over de spanning van de accu in zijn Laika Kreos-camper. “Ik heb 2 jaar geleden een AGM-huishoudaccu van 180 ampère-uur (Ah) gekocht. Begin deze zomer vertoonde de accu opblaasverschijnselen. Hij stond op knappen. Het schijnt dat deze accu’s geladen moeten worden met een spanning van 14,68 volt. Dat geeft mijn dynamo nooit af. De accu is nu dood. Hoe zit dat precies?”

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Wanneer deze AGM-accu gebruikt wordt als startaccu, dan is dat een verkeerde en dure oplossing. De startaccu wordt geladen door de auto-dynamo, die voorzien is van de juiste regelapparatuur voor een loodzuuraccu die passend is voor deze motor.

Een startaccu is anders van constructie dan de AGM semi-tractie accu. Een AGM- accu wordt ingezet als huishoudaccu en die wordt in het algemeen niet door de auto-dynamo geladen.

Laadstroom is bepalend voor accu

Laden gebeurt meestal door middel van een lader op netspanning. Niet de laadspanning maar de laadstroom is bepalend voor een accu. In het algemeen moet bij een 180 Ah-accu de bijlading beginnen met minimaal 18 ampère, maar beter nog 25 tot 30 ampère.

Vakhandel

De lading beginnen met een te laag ampèrage zal de accu zeker beschadigen. In de loop van het laadproces moet het laad-ampèrage door juist gekozen laadapparatuur teruglopen. Zaak is voor elke toepassing het juiste type accu, met de bijhorende laadapparatuur, te kiezen. De vakhandel kan hierbij van dienst zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. D

  Een AGM accu moet met een hoger voltage worden opgeladen. De auto ‘’dynamo” is niet geschikt hiervoor. Bovendien kijkt de regelaar van de dynamo naar de auto accu en stopt laden als deze vol is. Een HH accu (gel of lood) wordt hierdoor tijdens rijden niet verder opgeladen. Een goede losse AGM lader met een goede laad karakteristiek is dan een optie. Deze dan aanzetten als stroom van de paal komt (accu wel loskoppelen van auto laad circuit) Opladen tijdens rijden door de dynamo kan wel als een z.g. laad booster wordt gemonteerd. Dit kan ook om een gel accu tijdens rijden vol te laden (wel een andere instelling van de booster bij gel en bij AGM i.v.m. het voltage). Verhaal Joop: tja

  Reageer
  0
  0
 2. JS

  Een huishoudaccu kan prima worden bijgeladen door de dynamo. Zaak is wel dat de spanning hoog genoeg is, iets wat bij veel moderne voertuigen niet vanzelfsprekend is. Een goede accuregeling kan dit probleem oplossen. Mvg Jip Saris, Saris 4×4

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Laadspanning huishoudaccu

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht