ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kogeldruk onbeladen caravan

Wat is de kogeldruk van een onbeladen caravan? En wat is de juiste plek voor de fietsendrager? Dat vraagt Martin Erve uit Twello zich af. Martin rijdt in een Hobby 400 SFe De Luxe.

Auteur
Joop Stam
Datum
Joop

Antwoord van Joop:

De kogeldruk (disseldruk) van een lege caravan meet je bijvoorbeeld door het neuswiel op een personenweegschaal te zetten (op de rem en met stelpoten opgedraaid). Dat moet je zelf doen, dit staat niet op het kentekenbewijs. Laat de weegschaal staan en ga beladen. Op het typeplaatje van de trekhaak van de auto staat een waarde S (kg). Tot zover mag je maximaal gaan met beladen.

De fietsen plaats je op het dak van de auto, eventueel op de dissel als de disseldruk niet te hoog wordt. Als je de fietsen goed vast kunt zetten, kun je ze ook in de caravan vervoeren. Pas als laatste optie achterop, mits de achterwand geschikt is om een rek tegenaan te schroeven. Veel gewicht ver achter de achteras is slecht voor de wegligging.

Fietsen op dissel

Hoe groter en vooral zwaarder de caravan, hoe minder bezwaarlijk. Met een beladen caravan van 2.000 kilogram kun je prima twee fietsen achterop hangen, op een caravan van 1.000 kilogram beter van niet. Een fiets op de dissel en een fiets achterop halveert het bezwaar van fietsen achterop.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.