ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kogeldruk onbeladen caravan

Wat is de kogeldruk van een onbeladen caravan? En wat is de juiste plek voor de fietsendrager? Dat vraagt Martin Erve uit Twello zich af. Martin rijdt in een Hobby 400 SFe De Luxe.

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De kogeldruk (disseldruk) van een lege caravan meet je bijvoorbeeld door het neuswiel op een personenweegschaal te zetten (op de rem en met stelpoten opgedraaid). Dat moet je zelf doen, dit staat niet op het kentekenbewijs. Laat de weegschaal staan en ga beladen. Op het typeplaatje van de trekhaak van de auto staat een waarde S (kg). Tot zover mag je maximaal gaan met beladen.

De fietsen plaats je op het dak van de auto, eventueel op de dissel als de disseldruk niet te hoog wordt. Als je de fietsen goed vast kunt zetten, kun je ze ook in de caravan vervoeren. Pas als laatste optie achterop, mits de achterwand geschikt is om een rek tegenaan te schroeven. Veel gewicht ver achter de achteras is slecht voor de wegligging.

Fietsen op dissel

Hoe groter en vooral zwaarder de caravan, hoe minder bezwaarlijk. Met een beladen caravan van 2.000 kilogram kun je prima twee fietsen achterop hangen, op een caravan van 1.000 kilogram beter van niet. Een fiets op de dissel en een fiets achterop halveert het bezwaar van fietsen achterop.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. HP

  Mijn ervaring is dat de stabiliteit tijdens het rijden het optimaalst is bij een kogeldruk van 75-80 kg. Bij een eindkeuken is neem ik aan dat aan de voorzijde onder het bed de meeste plaats is om spullen te bewaren. Hier ligt dus de mogelijkheid de kogeldruk naar 75 kg te brengen. Na belading is het devies, de weegschaal onder het neuswiel, want meten is weten. Te zwaar is niet goed maar te licht ook niet.
  Succes

  Reageer
  0
  0
 2. Rudy Hellingman

  Zoals de vraag van Martin heb ik ook een Hobby 400 SFe De Luxe. Deze caravan werd deze week nieuw afgeleverd. Bij het afkoppelen thuis viel de caravan achterover omdat de kogeldruk 10 kg bleek te zijn! Misschien omdat de Hobby dealer de mover achter de as heeft gemonteerd omdat dit de enige mogelijkheid was? Ook kon volgens hem het reservewiel niet in de disselbak geplaatst worden en nu dus achter de as onder de caravan hangt. De caravan is nog onbeladen dus ook de eindkeuken! Ik ga mij nu ernstig zorgen maken omdat ik altijd zo licht mogelijk reis (dus met 1 kleine gastank en geen voortent en/of fietsen). Ik ga toch niet met een volle watertank en zandzak in de dissel rijden om een beetje kogeldruk te krijgen? Of moet ik het reserve wiel in de auto of onder het bed leggen?
  PS: ik caravan al 35 jaar en heb al 5 verschillende caravans gehad met altijd netjes 60 kg kogeldruk na beladen.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Kogeldruk onbeladen caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht