ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waterdichtheidscontrole?

Een camper wordt ieder jaar gecontroleerd op waterdichtheid. Maar wat houdt deze waterdichtheidscontrole precies in? Dat vraagt Jose de Groote uit het Vlaamse Ternat zich af. “Waarom moet je dat elk jaar laten doen en dan nog zelf laten betalen als je 6 jaar garantie hebt? En hoe zit het na die zes jaar?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Wat de controle kost, is zaak van de dealer die de controle uitvoert. Met behulp van een vochtigheidsmeter wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vocht in dak, wanden en bodem. Dat is een tijdsintensieve bezigheid, alle oppervlakken moeten nauwkeurig gescand worden. De meeste fabrikanten eisen als garantievoorwaarde een jaarlijkse controle op vocht. Deze controle moet schriftelijk vastgelegd worden om eigenaar en dealer te beschermen.

Garantie

Als de controle netjes is uitgevoerd in voorgaande jaren en er binnen de garantieperiode toch vocht wordt geconstateerd, dan valt dit onder garantie. Dat dient dan onder garantie gerepareerd te worden. Dit kan een bijzonder dure reparatie worden, die bijvoorbeeld vervanging van een gehele wand kan inhouden.

Helaas, als er geen jaarlijkse controle is uitgevoerd, zal de dealer, importeur of fabrikant bij vochtschade elke claim afwijzen en daarmee weg komen. De garantieperiode is meestal in de orde van zes jaar. Vochtschade na deze periode zal, zelfs bij voorgaande jaarlijkse controle, uiterst moeilijk te verhalen zijn.

Eigen verzekering

Hopeloos wanneer geen jaarlijkse controle heeft plaats gehad. Misschien is via de eigen verzekering nog iets te regelen. Die zal echter al snel een wat oudere caravan total-loss verklaren bij ernstige vochtschade. Ter geruststelling, wanden en daken zijn tegenwoordig van bijzonder goede kwaliteit wat waterdichtheid betreft.

Daarom kan de garantie periode relatief lang zijn, zonder grote risico’s voor de dealer, importeur of fabrikant. Maar je kunt ook pech hebben… De ene caravan is kwalitatief niet de andere.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Waterdichtheidscontrole?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht