ACSI FreeLife

Menu

V&A: Een camper voor in de bergen

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Ludo van Hoeydonck uit Schoten (België):

Ik wil een camper kopen waarmee ik moeiteloos de bergen in kan. De camper die ik op het oog heb, is 7,34 meter lang en heeft een paviljoenbed. Is de motor met 180 pk en automaat bij Fiat een goede combinatie om mee te rijden? En heb je toevallig tips voor de aankoop?

Antwoord van Joop:

Gebruikseisen, wensen en mogelijkheden zijn meestal niet de eerste prioriteit bij de aanschaf van een camper. En terecht, want alle op de markt zijnde campers voldoen aan de eis om comfortabel van van A naar B te komen en daar aangenaam te verblijven. De keus is overweldigend en in principe altijd goed.

U doelt waarschijnlijk op de Fiat 3.0 liter MultiJet 16v diesel (177 pk/130 kW bij 3500 tpm, 400 Nm bij 1400 tpm). Power en koppel genoeg! Maar power alleen is niet voldoende als je extreme dingen met een camper uit wilt halen. Campers in de 8 meter-klasse hebben zo goed als allemaal voorwielaandrijving, zeker als ze voorzien zijn van een Fiat-motor. Niet de meest ideale aandrijving als je steil omhoog wilt.

Voor het beklimmen van steile bergpassen (en heelhuids weer beneden komen) zou een grote camper dan ook niet mijn keuze zijn. Mijn zeer persoonlijke keus is dan een vierwielaangedreven pick-uptruck (Nissan, Toyota) met in de laadbak een container-unit (bijvoorbeeld van BEKA-Speciaalbouw in Goor). Het bed bevindt zich dan in de uitbouw (trailblazer) boven de cabine. Daarmee kun je de meest extreme dingen doen.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Een camper voor in de bergen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation