ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravan waterpas met stelpoten?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Fedor Duiker uit Wageningen:

Kan ik de stelpoten van een caravan gebruiken om de caravan horizontaal te stellen?

Antwoord van Joop:

Op de vier hoeken van de caravanbodem zijn stelpoten gemonteerd. Deze zijn niet bedoeld en geschikt om de caravan waterpas te zetten of op te krikken. Als je het toch probeert, zal je merken dat, zodra een poot “grond raakt”, het al snel meer kracht kost dan de gemiddelde mens of een snoerloze boormachine kunnen opbrengen om de caravan voldoende omhoog te krijgen.

Met brute kracht toch doorgaan is niet zo goed voor je rug, de stelpoot, het chassis en de caravanvloer. Niet doen dus! Waterpas zetten doe je met behulp van het neuswiel in langsrichting en door eventueel het laagste wiel door een krik of keg op hoogte te brengen (een gat graven om het “hoge” wiel te laten zakken wordt niet altijd op prijs gesteld door de campingbaas).

Als het opgekrikte wiel los van de grond komt is een passend blok hout eronder de manier om de krik te ontlasten. Pas daarna ga je met de stelpoten de waterpas staande caravan stabiliseren.Op deze manier blijft de belasting van caravangewicht plus belading, inclusief bewoners, voor het leeuwendeel gedragen door de as. Overbelasting van caravanbodem en chassis wordt hierdoor voorkomen.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

Praat mee

 1. GK
  Gerard Kuitems

  Gebruik liever de aloude banaan.
  Stelpoten mogen niet gebruikt worden om de caravan op te tillen.!
  Banaan achter het wiel dat omhoog moet. Keg voor het wiel andere wiel. Druk of trek aan de dissel zodat het ene wiel op de banaan rijdt. Handrem aan trekken. Keg onder de banaan zodat een en ander niet weer terug rolt. Poten uitdraaien.

  Reageer
  0
  0
 2. Hennie Herber

  Koop of krijg bij gemeente werken enkele rubbertegels
  (zoals deze voor speelplaatsen gebruikt worden) zaag met de decoupeer zaag deze door midden, door plaatsing onder
  het wiel is het mogelijk met de mover de caravan op eenvoudige wijze waterpas te zetten.

  Reageer
  0
  0
 3. g

  Bravo! Het is vaak een hele toer om op een sterk hellend terrein je caravan horizontaal te krijgen in de breedterichting. Met enkele,op gelijke hoogte aangebrachte trottoirtegels kan de campingbaas goede service bieden.
  Mits slim aangebracht passen vrijwel alle caravans met beide wielen op de tegels.

  Reageer
  0
  0
 4. BV
  Bert van der Velden

  In Nederland kwamen we een paar jaar geleden op een camping, waar de eigenaar al keurig gaten had gemaakt aan de hoge kant, zodat de caravan meteen horizontaal stond: handig!

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Caravan waterpas met stelpoten?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation