ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bus ombouwen tot camper

Dat wil ik ook, dacht Harm Heun uit het Groningse Sellingen toen hij op Marktplaats een zelfgebouwde camper tegenkwam. Voordat hij zijn Renault Trafic L2H1 uit 2004 gaat ombouwen tot camper, wil Harm eerst even advies inwinnen bij Joop.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Harm Heun over de zelfgebouwde camper die hij tegenkwam: “De bus heeft een dubbele cabine en dat hebben ze zo gehouden. In de laadruimte die twee meter lang is, hebben ze een bank gebouwd die plat kan en dus ook als bed kan worden gebruikt. Aan de andere kant hebben ze een keuken ingebouwd. Aan de achterzijde op het dak hebben ze een hefdak gebouwd van ongeveer één vierkante meter. Ik wil mijn Renault Trafic graag op deze manier ombouwen omdat ik drie kinderen heb en we altijd met vijven gaan kamperen.”

Antwoord van Joop:

Als eerste moet je je afvragen of dat je de registratie moet veranderen naar de status ‘kampeerauto’. Dat heeft te maken met af te dragen belasting en dagelijks gebruik. Voor een camper geldt namelijk een gereduceerd tarief maar het dagelijks gebruik is in dat geval beperkt. De belastingdienst en de RDW hanteren verschillende criteria over wat een kampeerauto is. De eisenlijst is groot, te groot om in dit verhaal volledig te behandelen. Met name de stahoogte is een punt van aandacht. De inrichting (kookgelegenheid, slaapgelegenheid) is ook van belang.

Contact opnemen met zowel RDW als de belastingdienst is zeer noodzakelijk voordat je met bouwen begint. Je kunt ook kiezen voor de status ‘geen kampeerauto’. In sommige gevallen kan de keurende instantie dat ook voor jou doen. Met deze status is alles wat in de laadruimte, achter het vaste schot, gebeurt te beschouwen als lading. Personenvervoer in die ruimte is dan verboden en je betaalt de volle mep aan belasting. Verbouwen van een bejaarde bedrijfswagen brengt zeker risico’s met zich. Jammer als na veel werk de camper door de RDW wordt afgekeurd.

Buscamperspecial

Zie jij het ook wel zitten om je eigen droomcamper samen te stellen? Dan biedt de buscamperspecial in ACSI FreeLife 8-2016  jou ongetwijfeld hulp en inspiratie. Daarin liet ASCI FreeLife Nederlandse bouwers van buscampers op maat uitgebreid aan het woord.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Bus ombouwen tot camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation