ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu laden tijdens winterstalling?

Staat jouw kampeermiddel al in de stalling? Voordat je caravan of camper klaar is voor de winterslaap, moet je op van alles letten. Ronny Vanhove uit Oostende heeft een vraag over de accu van zijn McLouis-camper.

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

“Onze camper staat op stal en het is onmogelijk om driewekelijks de lader aan te sluiten zodat de batterij in goede conditie blijft. Mijn oplossing: de accu wekelijks voor een uur laden met behulp van een schakelklok. Kan ook twee uur of langer indien nodig. Is dit een goede oplossing?”

Antwoord van Joop:

Het is mij niet duidelijk is of dat het gaat om de startaccu of de huishoudaccu. Voor beide accu´s geldt… Een accu in goede conditie – en volledig geladen en losgekoppeld – kan een behoorlijk lange tijd (maanden) zonder bijladen.

Brandgevaar

Zonder toezicht, met een steeds in bedrijf zijnde schakelklok lijkt mij niet zo verstandig. Brandgevaar ligt op de loer. Het is bovendien de vraag of de stallingsbaas het met deze oplossing eens is.

In ieder geval is een goede en geschikte (druppel)lader noodzakelijk. Die bepaalt aan de hand van de accustatus hoe lang geladen wordt. Loskoppelen van de startaccu heeft enige consequenties.

Advies

Sommige applicaties (klok en navigatie) moeten opnieuw worden opgestart na de stallingsperiode. Voordeel van loskoppelen van de volle accu is dat er geen sluipverbruik ontstaat. Wel zal enige zelfontlading optreden. Wanneer mogelijk raad ik aan de accu thuis in een donker hoekje te zetten en daar zo nu en dan de druppellader aan te koppelen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.