ACSI FreeLife

Menu

V&A: Accu laden tijdens winterstalling?

Staat jouw kampeermiddel al in de stalling? Voordat je caravan of camper klaar is voor de winterslaap, moet je op van alles letten. Ronny Vanhove uit Oostende heeft een vraag over de accu van zijn McLouis-camper.

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

“Onze camper staat op stal en het is onmogelijk om driewekelijks de lader aan te sluiten zodat de batterij in goede conditie blijft. Mijn oplossing: de accu wekelijks voor een uur laden met behulp van een schakelklok. Kan ook twee uur of langer indien nodig. Is dit een goede oplossing?”

Antwoord van Joop:

Het is mij niet duidelijk is of dat het gaat om de startaccu of de huishoudaccu. Voor beide accu´s geldt… Een accu in goede conditie – en volledig geladen en losgekoppeld – kan een behoorlijk lange tijd (maanden) zonder bijladen.

Brandgevaar

Zonder toezicht, met een steeds in bedrijf zijnde schakelklok lijkt mij niet zo verstandig. Brandgevaar ligt op de loer. Het is bovendien de vraag of de stallingsbaas het met deze oplossing eens is.

In ieder geval is een goede en geschikte (druppel)lader noodzakelijk. Die bepaalt aan de hand van de accustatus hoe lang geladen wordt. Loskoppelen van de startaccu heeft enige consequenties.

Advies

Sommige applicaties (klok en navigatie) moeten opnieuw worden opgestart na de stallingsperiode. Voordeel van loskoppelen van de volle accu is dat er geen sluipverbruik ontstaat. Wel zal enige zelfontlading optreden. Wanneer mogelijk raad ik aan de accu thuis in een donker hoekje te zetten en daar zo nu en dan de druppellader aan te koppelen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. PG
  Paul Gosens

  Een zonnepaneel op het dak van Camper of Caravan is een uitstekende optie om te overwinteren. Maar dan moet het zonnepaneel in de stalling wel ‘die zon’ kunnen ontvangen anders heeft het geen zin.
  Zelf heb ik inmiddels zo’n jaar of drie een nieuwe mover met een nieuwe Lithium Reich Mobility Power Pack (pfff…. wat een naam). Dat ding weegt zo’n 2 tot 3 kg en ik laad hem, voor dat ik de caravan naar de stalling breng, thuis nog 24 – 48 uur op. Mover werkt probleemloos met deze accu als ik de caravan 7 maanden later uit de stalling haal.

  Reageer
  0
  0
 2. JK

  Wij hebben het geluk dat we de camper bij huis in de schuur kunnen stallen en staat daarom altijd aan stroom, nog nooit geen problemen gehad en doen dit vanaf 2011.

  Reageer
  0
  0
 3. JB
  Jan Broekhof

  Het is onmogelijk voor ons om de h.h.accu te demonteren deze is geplaatst onder de bestuurdersstoel?????

  Reageer
  0
  0
 4. L

  Accu laden in de stalling. Onze caravan staat in een glazen kas. Wij hebben een accu (80Ahr) in de caravan en een zonnepaneel op het dak. Wij laten dit aangesloten in de stalling. In het voorjaar gaan wij gewoon met een volle accu op stap. Werkt al jaren zo.

  Reageer
  4
  0

Praat mee: V&A: Accu laden tijdens winterstalling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht