ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoe bescherm je je camper tegen steenmarters?

Camperaar Henk van Veldhuizen uit Ede maakt zich zorgen over de overlast van steenmarters. Ik stal onze camper achter in de tuin onder een gedeeltelijk open carport, maar het schijnt dat er steenmarters in de buurt zitten. Hoe bescherm ik de camper hiertegen?

Auteur
Sander Cox
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Steenmarters komen in steeds meer Europese landen voor, waaronder ook Nederland. Ze zijn dol op rubberslangen en mantels van kabels, vermoedelijk omdat die dezelfde geur hebben als vis. Je kunt marters verjagen of op z’n minst ontmoedigen met kastjes die regelmatig een voor de marter irritante, maar voor de mens onhoorbare geluidsfrequentie produceren. Er zijn ook mildere beschermingsmiddelen zoals een stekelige mat onder de auto en agressievere zoals het onder stroom zetten van delen in de motorruimte zodra de motor wordt uitgeschakeld.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. i

  Pasop met ultrasoon geluid. Wij hadden deze dingen om katten uit de tuin te verjagen maar het blijkt dat sommige jongeren dit geluid wel kunnen horen.

  Reageer
  0
  0
 2. JH
  Jos Heestermans

  Ik leg, als ik bijv. op een camping in Limburg sta, een bos hondenharen onder de motorkap. Het schijnt dat marters niet “bevriend”zijn met honden…

  Reageer
  0
  0
 3. NJ

  Ik heb de ervaring dat wanneer je een of twee WC blokken in de motorruimte hangt aan een leiding of slang achter in de motorruimte (wel uitkijken dat ze niet smelten), dus vrij hangen van hitte dat dit zeker werkt.

  Reageer
  0
  0
 4. PG
  Pierre Geelen

  Zelf al 2x lichte schade onder de motorkap gehad bij 2 auto’s. Een keer doorgeknaagde kabels en keer aangevreten isolatiemateriaal. Nu al enkele jaren Stop & Go ultrasoonapparaat marterverschrikker onder de motorkap in gebruik, in combinatie met een houten raamwerk met daar op gespannen kippengaas onder het hele motorcompartiment. Marters houden niet van trillend gaas onder de pootjes. Regelmatig tref ik nog marter uitwerpselen op mijn oprit, maar geen marters meer onder de motorkap.
  Het verhaal van Joop over visgeur staat al jaren bekend als een broodje aap verhaal en vind zijn oorsprong in het feit dat men dacht dat het meer bij Japanse automerken voor kwam.

  Reageer
  1
  0
  1. PP
   Peter Palmen

   Beste Pierre, geen broodje maar waar. Het komt doordat bij de productie van de slangen en kabelmantels visolie als separeermiddel wordt gebruikt bij sommige fabrikanten.
   Groet, Peter.

   Reageer
   0
   0
   1. PG
    Pierre Geelen

    Beste Peter, Ik verstuurde vorig bericht te snel. Klik s.v.p. op de link in bovenstaand bericht. Het ziet er naar uit dat het meer te maken heeft met het afbakenen van zijn territorium. Naast kabelbeten in mijn Opel Corsa is in mijn Citroën een vezelisolatieplaat weggevreten, hierin zit geen visolie. Dat is mijn eigen ervaring. Heb n.a.v. deze schades heel veel artikelen gelezen uit binnen-en buitenland, met name uit Duitsland waar het steenmarter probleem zich al jaren langer voordoet dan in NL. Je kunt op internet kaarten vinden hoe het leefgebied van de steenmarter zich vanuit Duitsland steeds verder westwaarts uitbreidt. Twintig jaar geleden hadden wij hier in Limburg geen last van dit diertje, nu alleen al, op het woonerf bij mij met 17 woningen, 7 gevallen bekend in de laatste 5 jaar. Groet Pierre

    Reageer
    0
    0
   2. PG
    Pierre Geelen

    https://www.ecopedia.be/pagina/schade-aan-wagens-door-steenmarter-en-preventieve-maatregelen#:~:text=Steenmarters%20zijn%20berucht%20voor%20hun,visolie%20bevatten%20houdt%20geen%20steek.

    Wat is de relatie tussen een steenmarter en vis(olie)? Die heeft nog nooit een vis geroken. Dit eet een steenmarter:
    Muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Hoe bescherm je je camper tegen steenmarters?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht