ACSI FreeLife

Menu

V&A: Roetfilter camper loopt vol, wat nu?

Coen Valckenier uit Vlissingen heeft problemen met het vollopen van zijn roetfilter. “Het schijnt aan slechte regeneratie te liggen, maar hoe kan/moet ik dat voorkomen? Ik denk dat veel camperaars hier last van hebben.”

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De functie van een roetfilter of partikelfilter is het opvangen van kleine deeltjes die vrijkomen bij het verbranden van dieselbrandstof. Als het filter vol dreigt te raken, wordt het filter ‘schoon gebrand’ (geregeneerd), maar dat lukt alleen als de motor goed warm is.

Verstopte filter

Als de motor langere tijd niet warm genoeg wordt, bijvoorbeeld als er veel kortere ritten worden gereden, dan kan het filter verstopt raken. Een andere oorzaak van een verstopt filter is as. Bij het schoonbranden van het roetfilter ontstaat as die achterblijft in het filter. Op de langere duur kan deze as de capaciteit van het filter sterk beperken. Het filter moet dan professioneel worden gereinigd of vervangen.

Defect

Er kunnen ook andere oorzaken zijn waarom het roetfilter niet goed functioneert, zoals een defect uitlaatgasrecirculatiesysteem of een defecte luchtmassameter. Het beste is om een dealer te bezoeken om de oorzaak van het niet werkende roetfilter te vinden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.