ACSI FreeLife

Menu

V&A: Roetfilter camper loopt vol, wat nu?

Coen Valckenier uit Vlissingen heeft problemen met het vollopen van zijn roetfilter. “Het schijnt aan slechte regeneratie te liggen, maar hoe kan/moet ik dat voorkomen? Ik denk dat veel camperaars hier last van hebben.”

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De functie van een roetfilter of partikelfilter is het opvangen van kleine deeltjes die vrijkomen bij het verbranden van dieselbrandstof. Als het filter vol dreigt te raken, wordt het filter ‘schoon gebrand’ (geregeneerd), maar dat lukt alleen als de motor goed warm is.

Verstopte filter

Als de motor langere tijd niet warm genoeg wordt, bijvoorbeeld als er veel kortere ritten worden gereden, dan kan het filter verstopt raken. Een andere oorzaak van een verstopt filter is as. Bij het schoonbranden van het roetfilter ontstaat as die achterblijft in het filter. Op de langere duur kan deze as de capaciteit van het filter sterk beperken. Het filter moet dan professioneel worden gereinigd of vervangen.

Defect

Er kunnen ook andere oorzaken zijn waarom het roetfilter niet goed functioneert, zoals een defect uitlaatgasrecirculatiesysteem of een defecte luchtmassameter. Het beste is om een dealer te bezoeken om de oorzaak van het niet werkende roetfilter te vinden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. D

  Voor de volledigheid: Mijn reactie is op het gebruik van Cataclean en aanverwante producten

  Reageer
  0
  0
 2. D

  Elke vloeistof uit de brandstof tank gaat door de brandstof pomp, enz. en injectors naar de verbrandingsruimte. Hier wordt de vloeistof verbrandt en zal in het vervolg traject geen invloed hebben op het uitlaat deel. Er is verschil van inzicht maar deze theorie blijf ik vasthouden. Wel zie ik een mogelijk voordeel voor de tank inhoud tot de injectors

  Reageer
  0
  0
 3. HW
  Harrie Wetsels

  Zelf ook problemen met roetfilter gehad. Eerst censor vervangen, toen schoongespoeld met vloeistof, toen filter laten reinigen. Niets hielp; oorzaak zat in de motor en bleek een gaatje in de turboslang te zijn. Probleem trad ook alleen op wanneer in bergachtig gebied werd gereden.

  Reageer
  0
  0
 4. AK
  Ad Kalkhoven

  Coen Valckenier uit Vlissingen, Het gebeurt vaker dat de catalisator of de roetfilter vervuilt. Er is een middel dat hele goede recensies heeft. Het heet Cataclean ook veel gebruikt in oude diesels en benzine motoren met inspuiting. Het reinigt veel meer dan alleen het uitlaat systeem . Tank zover mogelijk leeg rijden tot ongeveer 15 Liter en dan in de brandstof tank doen. Het voertuig wel flink warm rijden. Werkt perfect ook voor een APK gebruiken voorkomt problemen. Zie hier de site wat het allemaal voor Uw voertuig kan doen. https://catacleanbenelux.nl/product/cataclean-diesel-500-ml/

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Roetfilter camper loopt vol, wat nu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht