ACSI FreeLife

Menu

Reinig jouw koelkastbrander

Zo lang de koelkast in je camper of caravan goed werkt, kun je er beter niet aan zitten. Zeker wanneer je geen technisch mastermind bent. We leggen hier uit hoe de gevorderde doe-het-zelver of een gekwalificeerd bedrijf de brander van een absorptiekoelkast ontdoet van stof en roet.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Als je op gas werkende absorptiekoelkast onvoldoende koelt, dan is naast een te hoge omgevingstemperatuur en niet voldoende warmteafvoer van de condensor misschien ook een vervuilde brander een mogelijke oorzaak. Het probleem is dan dat stof en roet zich aan de brander hebben gehecht waardoor deze niet goed functioneert – door de vervuiling is de capaciteit van de brander teruggelopen.

Alleen tijdens gebruik koelkast

Stof en vuil komt alleen in de koelkastbrander terecht als er een luchtstroom is. As er vuil komt, is dat dus tijdens het gebruik van de koelkast. Als gevolg van de ventilatie koellucht. Tijdens stilstand in bijvoorbeeld de winterstalling is die er zeker niet.

Als de koelkast niet wil starten op gas, is er meestal iets mis met de gastoevoer of de beveiliging. Dit is geen aanleiding om direct de brander schoon te maken. Maar wanneer je zeker weet dat een vervuilde brander de oorzaak is van het euvel, kun je aan de slag.

Compressor met perslucht

Schoonmaken kan met een compressor met perslucht wanneer je die tot je beschikking hebt. Je moet dan wel zeker weten dat je bij de koelkastbrander kunt. Dit kan alleen in beperkte mate door de ventilatieroosters in de wand te demonteren. Het is belangrijk dat wanneer je klaar bent de roosters opnieuw kit: dit om te voorkomen dat er water in de roosters terecht komt.  Zorg er wel voor dat je het vuil niet verspreidt en je zeker bent dat het weg kan.

Naast de koelkastbrander moeten ook het ventilatieroosters en de ruimte onder dit rooster gereinigd worden. De vakman gebruikt hier een zogeheten industriereiniger voor. Laat het schoonmaakmiddel eerst wat verdampen voor je de brander van de absorptiekoelkast weer aansteekt. Afhankelijk van hoe vuil de ruimte onder het rooster is, kun je deze ook met een natte doek schoonmaken waarbij je wel moet uitkijken voor de elektra.

Nogmaals luidt het belangrijkste advies: heb je er geen kaas van gegeten? Laat deze klus dan aan de vakman over!

Tekst en foto: MPS

Praat mee

Praat mee: Reinig jouw koelkastbrander

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation