ACSI FreeLife

Menu

Regels voor maten en gewichten van campers

Ben je op zoek naar je ideale camper? Dan moet je ook rekening houden met de afmetingen en het maximaal toelaatbare totaalgewicht. Hoe zit het ook alweer?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Het maximaal toelaatbare totaalgewicht van een camper speelt een belangrijke rol in de wegenverkeerswet. Er zijn twee beslissende grenzen.

Kilogrammen

3500 kilogram: een camper met een maximaal gewicht van 3500 kilogram die geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (chauffeur niet meegerekend) mag je met een rijbewijs B besturen.

7500 kilogram: voor een camper die tussen de 3500 en 7500 kilogram weegt en die geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (chauffeur niet meegerekend) moet je sinds 19 januari 2013 de nieuwe rijbewijscategorie C1 hebben. Als je echter vóór 19 januari 2013 al in het bezit was van een rijbewijs C, dan mag je dat ook gebruiken in plaats van een rijbewijs C1.

Meer dan 7500 kilogram: als de camper zwaarder is dan 7500 kilogram, dan heb je een rijbewijs C nodig.

De massa maakt het verschil

Fabrikanten van campers doen al geruime tijd hun uiterste best om hun voertuigen te bouwen met lichtgewicht en tegelijkertijd stevige en duurzame materialen. Een andere manier om op het gewicht te besparen is de kunst van het weglaten.

Bij sommige fabrikanten hoort het reservewiel daarom niet bij de standaarduitrusting. Of een in de schoonwatertank gemonteerde klep beperkt de vulling tijdens het rijden tot bijvoorbeeld 20 in plaats van 120 liter. Dat scheelt in dit geval honderd kilogram. Ook mogen fabrikanten het rijklaar gewicht bepalen met slechts één gevulde gasfles, gemaakt van aluminium. Maar al te vaak worden tijdens het verblijf op de camping echter twee zware stalen gasflessen gebruikt.

Opwaarderen

Voor bestaande voertuigen is het achteraf opwaarderen van het laadvermogen in voorkomende gevallen interessant, bijvoorbeeld voor het transport van een scooter. De maximaal toelaatbare massa kan op verschillende manieren verhoogd worden. Een voertuig dat beperkt is tot 3500 kilogram, maar uitgerust met een chassis met een extra hoog draagvermogen, kan met een beetje geluk omgekeurd worden naar een hogere gewichtsklasse.

Afwaarderen

Omgekeerd kan het ook, als een zoon of dochter met rijbewijs B de ouderlijke camper wil gebruiken kan het chassis afgewaardeerd worden tot maximaal 3,5 ton toelaatbare massa, mits dan nog genoeg laadvermogen overblijft.

Deze maatregel kan ook toegepast worden wanneer het aantal passagiers permanent afneemt, omdat de kinderen bijvoorbeeld niet meer meereizen. Het voordeel daarvan is dat de snelheidsbeperkingen voor voertuigen met meer dan 3,5 ton toelaatbare massa dan niet meer van toepassing zijn.

Uitrusting

Ook de uitrusting legt gewicht in de schaal, en hierop kun je veel kilo’s besparen. Bij de campingspeciaalzaak zijn lichtgewicht campingmeubelen te koop. Servies en kookgerei is ook in lichte en praktische vorm, meestal in een onbreekbare campingversie, verkrijgbaar. Daarnaast moet je servies en meubels aanpassen aan het aantal passagiers.

Wil je alles weten over de maten en gewichten voor campers en de regels die daarvoor gelden? Koop dan ACSI FreeLife 5-2015, daar lees je het hele verhaal.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Regels voor maten en gewichten van campers

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation