ACSI FreeLife

Menu

V&A: Is er marge voor het gewicht van je camper?

Hoe zit het nu precies met het maximumgewicht van je camper. Peer de Ronde uit Tilburg wil hier graag het fijne over weten. “Ik heb gisteren onze camper gewogen met daarin twee volwassenen en de kinderen van 12 en 14 jaar. Ik kwam uit op een gewicht van 3.700 kilogram. Op het kenteken staat een maximumgewicht van 3.500 kilogram. Ik hoor van mensen dat je 8 procent verschil mag hebben, klopt dit?”

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Nee, dat klopt niet. Het maximumgewicht (wettelijke massa) op het kentekenbewijs is wat deze camper maximaal mag wegen. Dat is inclusief alle inzittenden en alles wat er verder aan boord is aan toebehoren en bagage. In Nederland knijpt men bij enkele tientallen kilogrammen nog weleens een oogje dicht, Duitsland hanteert een tolerantie van 5 procent. Maar in veel andere landen is het meteen betalen en vaak zijn de boetes fors.

Soms is het maximumgewicht van een kampeerauto afgewaardeerd en is de technisch toegestane massa hoger dan de wettelijk toegestane massa. Mocht dat bij jouw camper het geval zijn, dan mag de camper na aanpassing van het gewicht op het kentekenbewijs bestuurd worden met een C1-rijbewijs.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Is er marge voor het gewicht van je camper?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht