ACSI FreeLife

Menu

Hoe ziet de camper van de toekomst er uit? (deel 1)

Hoe zal het reizen met een camper er uitzien over drie, vijf of vijftien jaar? Worden ze gemaakt van andere materialen? En zijn er straks zelfrijdende campers? Het Duitse kampeertijdschrift ProMobil schetst vier scenario’s voor de camper van de toekomst die haalbaar en deels al realiteit zijn.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
camper van de toekomst

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Een camper is een ideaal voertuig om de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten. Maar ook de camperbranche staat natuurlijk niet stil – en dat vinden wij een goede ontwikkeling. Aan de hand van actuele voorbeelden schetsen we vier scenario’s die tot ver en minder ver in de toekomst reiken. Veel ideeën en oplossingen zouden morgen al werkelijkheid kunnen worden, op andere is het wellicht nog jaren wachten.

Vier scenario’s camper van de toekomst

Het eerste scenario gaat over indelingen en meubilair. Concepten die (sterk) afwijken van klassieke campers en de eisen van hedendaagse reizigers in overeenstemming brengen met het interieur van moderne huizen – een inspirerende oefening. Het tweede scenario gaat over autonomie in de overtreffende trap: een zelfrijdende camper. Er rijden momenteel zowaar al campers met automatische piloot rond. Maar wanneer zullen we het roer definitief overgeven aan de techniek?

Scenario 1: Interieurupdate 2.0

Wat jammer dat de Bürstner Harmony II designstudie (zie foto 2) wellicht nooit in productie zal gaan. Hij is even verrassend als smaakvol ingericht. Het interieur is uiterst stijlvast en maakt korte metten met de heersende interieurconventies.

In plaats van een slaapkamer heeft de Harmony II achterin een riante en met licht overgoten lounge. Je zakt aangenaam diep weg in de dikke zitkussens van de hoekbank en hebt maar weinig fantasie nodig om je op de vrijstaande tafel enkele glazen rode wijn voor te stellen. Je blik glijdt over de lage, gegolfde wandkast naar de elegant geïntegreerde 32 inch tv met soundbar. Het grote raam loopt door tot bijna op de vloer en versterkt het ruimtelijke gevoel enorm. Alsof je er zo door naar buiten kunt stappen je terras op. De vloer is bedekt met rustiek eikenhout.

Spel van kleuren en structuren

De Harmony II heeft alles aan boord wat een klassieke camper ook heeft, maar dan telkens net even anders, huiselijker en moderner. Het prototype pakt uit met een spel van kleuren en structuren. Niet alleen heeft elk gedeelte zijn eigen taal, ook per gedeelte ontwaar je verschillen in structuur en combinaties van bonte dessins en effen kleuren: de voelbare nerven van echt hout, de structuur van een stoffen kleed, de koele glans van plexiglas… en zonder dat het een kermis wordt.

Voorin en in de keuken, die vloeiend overgaat in de aangrenzende chaise longue, is veel minder houtdessin te zien. De toiletruimte daarentegen verbluft met wilde eik in plaats van het onvermijdelijke witte plastic.

Gewaagde looks

In de Harmony II speelt vormgeving overduidelijk de hoofdrol. De gewaagde looks verschaffen de camper ook onmiskenbaar een gevoel van hoogwaardigheid. Maar het gebruiksgemak en leefcomfort mogen daar uiteraard niet onder lijden – en ook wat dat betreft heeft de Harmony II het goed voor elkaar. Een paar voorbeelden: het koffiezetapparaat en de toaster in de keuken, de geurwand van rozenblaadjes in de toiletruimte, de rugleuning van de hoekbank die bij het zakken van het hefbed automatisch mee omlaag schuift…

Met een druk op de knop zakt het hefbed omlaag vanaf het plafond en verandert het leefgedeelte in het slaapgedeelte. De keuken doet als je ’m niet gebruikt dienst als grote legplank. Dat de spoelbak geen afvoer heeft, de bergruimtes niet tot in detail zijn doordacht en ook andere elementen nog aandacht behoeven, is normaal voor een prototype.

Vooruitblik

De Harmony II is een spectaculair showvoertuig en tegelijkertijd zoveel meer dan zomaar een vingeroefening voor snel effectbejag. Enkele geraffineerde details zoals de afneembare acculampen verwachten we weldra bij standaard modellen te zien. Deze variabele lampen klemmen magnetisch vast aan bepaalde punten, waar ze tegelijk ook worden opgeladen. Ook de grote ramen wil Bürstner daadwerkelijk toepassen – als ze tenminste een leverancier ervoor vinden. Al binnen een jaar of twee, drie zullen we losse elementen van het prototype in de standaard modellen van Bürstner terugzien. Andere elementen moeten nog geoptimaliseerd worden voor tot productie wordt overgegaan. Hoe realistisch de implementatie van dit kunstwerk is? Wel, de Harmony I verscheen al na een jaar als standaard model op de markt…

Deel 2

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van een zelfrijdende campers en de andere toekomstscenario’s? Je leest het in deel 2 van het artikel ‘Hoe ziet de camper van de toekomst er uit?’, dat op dinsdag 2 april 2018 online komt.

Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel

Praat mee

Praat mee: Hoe ziet de camper van de toekomst er uit? (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht