ACSI FreeLife

Menu

Hoe vervang je een pollenfilter?

Frisse lucht binnenin je camper is niet evident. Om je neus te beschermen helpt het om regelmatig het pollenfilter te vervangen. Hoe je dat doet, leggen we je hier uit.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Pollenfilter vervangen

Vooral mensen met allergieën hebben te lijden van pollen en stof in de lucht. Omdat die kleine boosdoeners ongestoord door de ventilatiekanalen een voertuig kunnen binnendringen, zijn bijvoorbeeld campers vaak uitgerust met een zogenaamd pollenfilter.

Als je veel op de weg bent, zul je dat fijne weefsel met enige regelmaat moeten vervangen. Doe je dat niet, dan word je op den duur getrakteerd op een muffe lucht.

Weliswaar staat er in de handleiding van de Ducato dat je de installatie van een pollenfilter aan een vakman moet overlaten, maar als je een beetje handig bent kun je dat ook best zelf. Zorg ook meteen voor een vervangend filter, want dat heb je in de toekomst sowieso nodig.

Reinigen

Als het oude pollenfilter maar een beetje vervuild is, kan het gereinigd worden met perslucht. Om erbij te kunnen, moet het dashboardkastje worden verwijderd. Daarachter bevindt zich nog een afdekking. Hierna moet je een klein klepje met gevoel oplichten, eventueel met een kleine schroevendraaier.Zo kom je bij het witte filter, dat je er nu met je handen uit zou moeten kunnen trekken. Let er bij het terug in elkaar zetten op dat het deksel weer perfect op het ventilatiekastje past.

Gereedschap checklist

√ dopsleutel 5,5 millimeter

√ ratel met verlengstuk

√ eventueel platkopschroevendraaier

√ Torx-schroevendraaier T25

Pollenfilter vervangen in 6 stappen

 1. Open het dashboardkastje en draai de Torx-schroef los. Kantel het complete vak nu omlaag.
 2. Schroef nu de zes schroeven van de afdekking los.
 3. Met een ferme ruk aan het handvat bovenaan is de afdekking eenvoudig te verwijderen. Draag in verband met scherpe randjes eventueel werkhandschoenen.
 4. Onder de filterkast zit een deksel vastgeschroefd. Dat moet weg. Pas op voor stof en blaadjes – hou een stofzuiger paraat.
 5. Het vervuilde pollenfilter kun je nu makkelijk naar beneden eruit trekken. Als het filter maar een beetje vies is, volstaat een schoonmaakbeurt met perslucht.
 6. Hier zie je het verschil tussen een nieuw filter en eentje na 5000 kilometer op de weg. Vooral voor allergische mensen is het raadzaam het filter regelmatig te reinigen of vervangen.

© MPS 2014
Tekst: Anna Matuschek
Foto: Anna Matuschek

Praat mee

 1. GB
  Geert Braam

  Voor een Hymer B614 2005 met een Fiat Ducato motor zit het pollenfilter onder de motorkap in het huis dat met 2 grote slangen is verbonden.Met met de kap met slagen demonteren en dan in de korte zijranden de 2 parker schroeven verwijderen.
  Daarna kan met het zwarte rooster dat tegen de achterzijden het huis verwijderen.
  Daarna kan men het pollenfilter verwijderen.

  Reageer
  3
  0
 2. R

  Hoe vervang ik het pollenfilter van mijn ducato 2002-2006, alvast bedankt Ron

  Reageer
  0
  0
 3. H

  Volgens mij geldt deze omschrijving niet voor alle typen Ducato. Kunt u mij beschrijven hoe dit moet bij een ducato
  van 2004.

  Met vriendelijke groeten

  Henny Bosch

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Hoe vervang je een pollenfilter?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation