ACSI FreeLife

Menu

Hiermee zet jij je camper waterpas (deel 2)

Niet iedere kampeerplek is mooi vlak. Uitdraaisteunen en luchtveren helpen je om je camper eenvoudig waterpas te zetten. Maar het kan ook op andere manieren. Dit keer leggen we uit hoe je je camper met behulp van blokken recht kunt zetten.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
camper waterpas
waterpas blokken keg

Tijdens het kamperen zit je niet te wachten op frustraties over bijvoorbeeld de camper die scheef staat of wiebelt. Helaas is de ondergrond op campings en camperplaatsen lang niet altijd mooi vlak. Soms is het genoeg om je camper een paar centimeter te verplaatsen, maar vaak ook niet. Als je bord van tafel schuift bijvoorbeeld, is het hoog tijd om de camper mooi waterpas te zetten. En je doet er niet enkel jezelf een plezier mee. Ook de absorptiekoelkast zal het waarderen, want die werkt alleen op vol vermogen als de camper waterpas staat.

Waterpas app

Je kunt dan wel een timmersmansoog hebben. Het is niet aan te raden om je camper op gevoel waterpas te zetten. Je hebt op z’n minst een glas water op tafel nodig, waaraan je kunt zien of de camper mooi vlak staat. Nog handiger is uiteraard een waterpas. Iets duurdere modellen hebben twee meetsensoren, zodat je de stand van de camper zowel in de lengte als in de breedte kunt controleren en corrigeren. Je kunt trouwens ook met je smartphone checken of je camper waterpas staat. Op iPhones zit standaard een waterpas (open de kompasapp en swipe naar links), voor andere merken moet je een app downloaden.

Blokken oprijden? Vraag iemand die kan instrueren

Heb je te maken met (lichte) hoogteverschillen? Dan kun je zoals gezegd ook gebruikmaken van blokken. Voorzichtigheid is wel geboden, want het kan best gevaarlijk zijn om er op te rijden. Maar met gevoel en volledige concentratie zet je je camper veilig waterpas. Het is aan te raden om iemand te vragen die de blokken in de gaten houdt. Net als bij het inparkeren in een krappe plek kan de helper instructies geven aan de chauffeur. Draai dus zeker het raampje in de bestuurderscabine open, zodat je elkaar goed kunt horen.

Aan de kant van de camper die het meest omhoog moet worden gelift, leg je het blok tegen de band aan. Door te spelen met de afstand van de andere blokken tot de andere wielen, kun je de camper ‘waterpassen’. Dat vereist enige oefening, dus probeer het voor vertrek thuis al eens uit op een grasveldje in de buurt.

Belangrijk bij het gebruik van blokken is dat de chauffeur wacht met voorzichtig gas geven tot de helper aangeeft dat het kan. De chauffeur mag natuurlijk niet aan het stuur draaien. Vervolgens vereist het enig inzicht van de assistent(e) om te beoordelen of de camper waterpas komt te staan. Zo ja, dan kruis je je armen en zeg je hardop stop, zodat de chauffeur weet dat hij ver genoeg is.

Hulp van uitdraaisteunen

Op de handrem staat de camper het veiligst. Deze rem werkt het beste in de rijrichting. Als je achterwaarts op de blokken rangeert, behaal je dus het beste resultaat. Met de uitdraaisteunen voorkom je ten slotte dat de camper wiebelt. Let op: standaard steunen zijn er niet op gemaakt om (veel) gewicht te dragen. Je kunt er dus geen aanvullende hoogtecorrectie mee uitvoeren. Draai ze uit totdat ze vast contact met de bodem hebben.

Het gevaar van blokken

Sommige blokken worden geleverd met een extra keg. Let daar mee op. De extra keg verhindert dat de band ongewenst terug rolt. Op zich heel handig, maar het geeft wel een veiligheidsrisico. Het is namelijk handwerk. Schiet de chauffeur met zijn voet van het pedaal, of pakt de handrem niet goed, dan kan de camper plots in beweging komen met alle gevaar van dien. Ons advies: kom voor je eigen veiligheid nooit te dicht bij de wielen. Gebruik liever een blok met treden, dat geen extra keg nodig heeft om je camper veilig waterpas te stellen, of een speciaal luchtkussen.

Uitdraaisteunen en luchtveren

Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen om je camper waterpas te zetten. Zo maakte je in deel 1 van ‘Hiermee zet jij je camper waterpas’ al kennis met de verschillen tussen automatisch uitdraaisteunen met luchtveren.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

Praat mee: Hiermee zet jij je camper waterpas (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht