ACSI FreeLife

Menu

Geen dode hoek meer dankzij het birdviewsysteem

Het birdviewsysteem van Dometic zorgt voor een compleet zicht rondom de camper. De vier camera’s van de Cam360 laten zien wat belangrijk is: veiligheid en gemak – en dat niet alleen maar bij het parkeren.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Birdviewsysteem

Veel botsingen ontstaan bij het parkeren. Weliswaar bieden achteruitrijcamera’s zicht naar achteren, maar geen zicht op de andere kanten van je camper. Bij de betere personenauto’s zijn 360-gradencamera’s een vast onderdeel van de optielijst. Al een paar jaar geleden hebben aanbieders als Caratec, Camos en Mobil-Line zulke camerasystemen voor campers geïntroduceerd, maar de verkoop nam geen grote vlucht.

360-gradencamera

Inmiddels heeft Dometic deze markt ook betreden. Het precies instellen van de afzonderlijke camera’s is door de geavanceerde technologie van de Cam360 een stuk eenvoudiger dan bij de vorige systemen. Dat verklaart wellicht waarom het zo lang duurde voordat Dometic met een 360-gradencamera op de proppen kwam. Net als alle achteruitrijcamera’s kan de Cam360 op het navigatiesysteem worden aangesloten.

Birdviewsyteem: omzetten van vier beelden

Het omzetten van de vier 180-gradenbeelden tot een beeld van 360 graden. Dat is de belangrijkste uitdaging voor het systeem. Doordat de afzonderlijke beelden een sterk vissenoogeffect hebben en elkaar aan de zijkanten overlappen, vertoont het gecorrigeerde beeld geen blinde vlekken of dubbele objecten.

Het systeem kan de vervormingen echter niet helemaal wegwerken. Zo zien mensen en andere campers er op de monitor een stuk langer of hoger uit dan ze in werkelijkheid zijn. De eigen camper is op de monitor grafisch zichtbaar. Het getoonde beeld ziet eruit alsof het is opgenomen door een boven de camper zwevende camera.

Vogelperspectief

Op de linkerkant van de monitor zie je steeds het vogelperspectief, de rechterkant toont het beeld van een afzonderlijke camera. Het systeem kiest dit laatste zelf, uiteraard afhankelijk van de omgeving van de camper.

Zo worden de camera’s aan de zijkanten geactiveerd als je de richtingaanwijzer aanzet, het achteraanzicht verschijnt op het display als je in de achteruit schakelt. Onderweg kun je het beeld van de zijcamera’s ook uitschakelen. Kort opeenvolgende wisselingen van rijstrook zijn niet goed zichtbaar, omdat de navigatieaanwijzingen als je een knipperlicht aan hebt niet gelijktijdig met het camerabeeld worden weergegeven.

Parkeren

Het vogelperspectief is vooral handigs bij het parkeren. Je kunt de camper dan heel makkelijk inparkeren. Vooral in een lange camper heeft de bestuurder dan alle kanten en eventuele obstakels goed in het vizier. Het risico dat de achterkant bij het inparkeren uitschaart en ergens tegenaan komt, wordt zo een stuk minder. Ondanks het vogelperspectief moet je toch ook af en toe een blik in de achteruitkijkspiegel werpen.

Prijs

Ook tijdens het rijden kun je het vogelperspectief aanzetten want het beeld heeft geen vertraging. Dit maakt onder meer het wisselen van rijstrook veiliger. De Cam360 van Dometic is verkrijgbaar vanaf € 1.525.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner, Foto’s: Bernd Thissen

Praat mee

  1. L

    bij heb ik een cm009 op de zijkant van de wagen gemonteerd, deze maak de dode hoek weer zichtbaar, komt bij spy europe vandaan, en dit in AHD beeld kost iets meer maar beeld is perfect!

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Geen dode hoek meer dankzij het birdviewsysteem

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation