ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kun je een Euro 5-camper omzetten naar Euro 6?

Dominic Visser uit Amersfoort wil graag weten of dat je een Euro 5-camper kunt omzetten naar Euro 6. “Ik heb een Euro 5-camper en wil er nog jaren mee kamperen. Maar nu lees ik overal dat dit in 2025 wel een probleem gaat worden. Alleen een Euro 6 is dan nog toegestaan. Kan een Euro 5-camper omgezet worden naar Euro 6 en zo ja, wat moet er dan aangepast worden? Uitlaat, software?”

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Een camper die voldoet aan de Euro 5-emissienorm is niet verboden. Maar in sommige gebieden – voornamelijk grote steden in Europa, maar soms ook grotere gebieden – zal het niet meer toegestaan zijn om daar met een camper die aan Euro 5 voldoet te komen. Helaas vaart ieder land daarbij een eigen koers.

Milieuzones

Soms kun je een dagpas kopen voor een stad als Brussel of Antwerpen, soms geldt de milieuzone die Euro 5 verbiedt alleen doordeweeks zoals in Parijs. 2025 is ook geen vaste datum voor elk land. Het vervelende is ook dat je in sommige landen een vignet moet hebben om een milieuzone in te mogen, maar dat ieder land dat weer anders regelt. Niet handig!

Ombouwen van Euro 5 naar Euro 6

Het ombouwen van een camper van Euro 5 naar Euro 6 is niet makkelijk, vaak een kostbare aangelegenheid en voor veel landen niet effectief, omdat die alleen kijken naar de datum eerste toelating kenteken en niet naar de werkelijke Euronorm waaraan het voertuig voldoet. Aan ombouw zou ik zeker niet beginnen. Ik zou mijn vakantieroute aanpassen aan waar ik wel en niet mag rijden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Kun je een Euro 5-camper omzetten naar Euro 6?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht