ACSI FreeLife

Menu

E-bike accu laden zonder stroom

logo ACSI fietst 01 01 1Als de accuspanning afzwakt, is het gedaan met de aandrijving van je e-bike. Je moet de accu dus regelmatig opladen. Maar hoe doe je dat als je met de camper kampeert op plaatsen zonder stroom?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
2016 T Serie 045

Een lege accu? Voor kampeerders die een vaste stroomtoevoer hebben, is dit geen probleem. Stop de acculader in een stopcontact voor 230 volt en klaar ben je. De acculader van Bosch laadt een geheel lege accu van 400 wattuur (Wh) in slechts een uur voor de helft op met een stroom van 1,5 ampère. Maar wat moet je als er in de verse verte geen stopcontact te vinden is? We bespreken in ACSI FreeLife 3-2017 twee mogelijkheden.

Alternatief voor stroom 1

Je neemt je toevlucht tot een mobiele charger voor 12 volt. Die kun je in iedere 12-volt-contactstekker stoppen. Tijdens het rijden kun je de connector in de stuurcabine gebruiken; de charger trekt dan stroom uit de startaccu. Als je niet onderweg bent en voor de acculader het stopcontact in het woongedeelte van je camper gebruikt, trekt deze de stroom uit de boordaccu. In het artikel in ACSI FreeLife 3-2017 gaan we hier verder op in en hebben we ook een rekenvoorbeeld van het verbruik voor je in petto.

Alternatief voor stroom 2

Je kunt de accu ook laden via een omvormer en een gangbare charger voor 230 volt. De omvormer verbruikt circa 10 procent van de energie die hij aan de boordaccu onttrekt waarmee de energiebalans negatief uitvalt. Het voordeel is dat het opladen twee keer zo snel gaat als met een mobiele charger. Belangrijk is dat de omvormer een zuivere sinusspanning en een continu vermogen van 400 watt levert om de accu op te laden.

Een andere tip is om je accu te laden op de plekken waar je stopt om uit te rusten. Bijvoorbeeld bij een café of restaurant. Wij zijn benieuwd hoe jij je e-bikes oplaadt onderweg. Laat je reactie achter onder dit bericht!

Praat mee

  1. H

    Koop een klein zonnepanel en een omvormer. Via internet al te bestellen voor rond de 60 euro. Je laad hiermee rechtstreeks je accu op. Let wel op dat je een overlading beveiliging op de omvormerhebtzitten.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: E-bike accu laden zonder stroom

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht