ACSI FreeLife

Menu

Doe het zelf: DAB+ antenne monteren

Digitale radio geeft een perfect heldere klank. Maar hoe installeer je een DAB+ antenne? Na het lezen van dit artikel kun je zelf aan de slag.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
digitaleradio

Om in je camper zonder gekraak of haperingen naar de radio te luisteren, heb je behalve een DAB+-radio ook de bijbehorende antenne nodig. DAB+ is digitale radio via de ether, op termijn de vervanger van de FM. Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations en digitale geluidskwaliteit. Net als bij FM heb je met DAB+ geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. Je hoeft alleen maar af te stemmen op je favoriete radiostation.

Ontvangst

Maar dan moet je natuurlijk wel goed ontvangst hebben. Vooral bij alkoofcampers wil de dakoverhang de ontvangst nog wel eens in de weg zitten. Dan is het raadzaam om de antenne op het dak te (laten) monteren. De Calearo Combi DAB-antenne is een uitstekend model, geschikt voor zowel analoge als digitale kanalen met een prijskaartje van rond de € 100.

Hoe doen de vakman dat?

Allereerst wordt er een gat van 15 millimeter in deksel en bodem van een waterdichte kabelverdeeldoos geboord. Door het gat in het deksel steekt de antenne, netjes afgedicht met kit. Vervolgens wordt de massakabel aan de schroefdraad bevestigd en de moer vastgedraaid. De massakabel wordt op maat gemaakt met een kabel van 1,5 mm2 en passende kabelschoenen, en geïsoleerd met een krimpkous en föhn.

Met de 15 mm-boor wordt vervolgens een gat in het dak van de camper geboord. De beste plek is ergens vooraan en bij voorkeur boven een hangkast, zodat de kabels van binnen netjes kunnen worden weggewerkt. Rond het gat in het dak komen twee extra gaatjes van 2 millimeter om de kabelverdeeldoos met schroeven te bevestigen.

Kabels verdelen

Na de bodem van de kabelverdeeldoos en het dak van de camper te hebben schoongemaakt met een wasprimer, brengt de vakman eenzijdig lijm aan, vooral rondom de gaten. Hierna wordt de doos, nog zonder deksel en antenne, met twee rvs schroeven (3,9 x 20 mm) vastgezet. Nadat alle kabels door het gat naar binnen zijn gemoffeld, kan het deksel inclusief antenne erop worden geschroefd. Zowel de schroefkoppen als de naad rondom de doos worden ten slotte netjes afgedicht. Nu hoeven de kabels van binnen enkel nog naar de DAB+-radio te worden geleid en aangesloten.

Doe het zelf

Dit heb je nodig om het klusje te klaren:

– Elektrische schroevendraaier
– Boortjes: ø 2 en 15 mm
– Contactlijm Dekapren
– Reinigingsmiddel Dekalin Dekavator
– Dichtmiddel Dekalin Dekaseal 8936
– Afwerkspatel
– Schroevendraaier
– Steeksleutel 22
– Isolatietang
– Föhn
– Krimptang

Klusniveau: Moeilijk

DAB+ antenne monteren in 5 stappen

 1. Boor een gat in de bodem en het deksel van een kabelverdeeldoos. Moffel alle kabels door het gat in het deksel.
 2. Dicht het gat af met Dekaseal en duw de antenneschroef erdoor. Sluit de massakabel aan en draai de moer vast.
 3. Boor twee gaten van 2 mm in het dak van de camper. Deze dienen om de kabelverdeeldoos straks met schroeven vast te zetten. Reinig het dak bijvoorbeeld met Dekalin Dekavator om de hechting van de lijm te verbeteren.
 4. Breng Dekapren contactlijm aan op de bodem van de doos en op de twee schroefgaten in het dak van de camper. Plaats de doos en draai de twee schroeven handvast.
 5. Dicht de naad rond de doos af. Druk het dichtmiddel met je vinger aan en modelleer met een afwerkspatel.
 6. Moffel alle kabels door het gat naar binnen en schroef het deksel inclusief antenne vast. Verzegel ook de vier schroefgaten.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Franz Güntner

Praat mee

 1. MD
  Martien Duijkers

  In Noorwegen hebben ze alleen maar DAB+. 2 jaar geleden daar geweest een heel enkele zenden af en toe te ontvangen. Alles nagekeken, geen fout gevonden. Kwam en toen achter dat ze daar alleen DAB+ hebben. Andere landen zullen volgen. Komende winter DAB+ radio met antenne montere n. Voor goede ontvangst nu en in de toekomst

  Reageer
  0
  0
 2. B

  Waarom niet aan de zijkant net onder de dakrand aan de kastzijde ?

  Reageer
  0
  5
 3. F

  DAB+ zal wel mooi zijn maar om daar gaten te gaan boren in onze camper lijkt me onzinnig. Het FM-signaal zal nog jaren beschikbaar blijven, dan zien wel daarna wel dat er technisch aanpassingen mogelijk zijn waar er geen gaten nodig zullen zijn.

  Groet Frans

  Reageer
  0
  7

Praat mee: Doe het zelf: DAB+ antenne monteren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht