ACSI FreeLife

Menu

V&A: Voor- en nadelen van steunpoten onder een camper?

Ria Bosch uit Franeker vraagt zich af wat de voor- en nadelen van elektrische of hydraulische steunpoten onder een bestaande camper zijn. Technisch expert Joop Stam brengt raad.

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het voordeel is duidelijk. Je leeft en slaapt nu eenmaal een stuk prettiger als de camper mooi waterpas staat. Campers hebben over het algemeen geen uitdraaisteunen en om ze waterpas te zetten moet je dus of een vlakke ondergrond vinden, of met oprijwiggen en -blokken onder een of meerdere wielen proberen de camper waterpas te krijgen. Dat laatste kan best een lastige klus zijn.

Automatisch levelsysteem

Een automatisch levelsysteem is dan een zeer praktische oplossing om je camper snel waterpas te krijgen. De nadelen zijn dat zulke systemen doorgaans redelijk prijzig zijn en dat ze door hun gewicht het laadvermogen van een camper die je met een B-rijbewijs mag rijden (3,5 ton) nog verder beperken. Bij een camper die meer mag wegen (C-rijbewijs) geldt dat nadeel niet. Er is keuze uit hydraulische en elektrische steunsystemen. Het achteraf monteren van zo’n systeem is wel werk voor een specialist.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.