ACSI FreeLife

Menu

V&A: Voor- en nadelen van steunpoten onder een camper?

Ria Bosch uit Franeker vraagt zich af wat de voor- en nadelen van elektrische of hydraulische steunpoten onder een bestaande camper zijn. Technisch expert Joop Stam brengt raad.

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het voordeel is duidelijk. Je leeft en slaapt nu eenmaal een stuk prettiger als de camper mooi waterpas staat. Campers hebben over het algemeen geen uitdraaisteunen en om ze waterpas te zetten moet je dus of een vlakke ondergrond vinden, of met oprijwiggen en -blokken onder een of meerdere wielen proberen de camper waterpas te krijgen. Dat laatste kan best een lastige klus zijn.

Automatisch levelsysteem

Een automatisch levelsysteem is dan een zeer praktische oplossing om je camper snel waterpas te krijgen. De nadelen zijn dat zulke systemen doorgaans redelijk prijzig zijn en dat ze door hun gewicht het laadvermogen van een camper die je met een B-rijbewijs mag rijden (3,5 ton) nog verder beperken. Bij een camper die meer mag wegen (C-rijbewijs) geldt dat nadeel niet. Er is keuze uit hydraulische en elektrische steunsystemen. Het achteraf monteren van zo’n systeem is wel werk voor een specialist.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. H

  Ik heb zelf kunststof steunen aan de achterkant die ik zelf o.laag miet draaien. Licht en €250. Ook heb ik luchtondersteuning op de achteras. Het verschil in hoogte is te gering en het kan nog wiebelen. Hydraulisch schijnt beter te zijn dan elektrisch omdat het laatste sneller zou slijten….?

  Reageer
  0
  0
 2. FR
  Frank van der Reest

  Maar wat is beter elektrisch of hydraulisch.

  Reageer
  1
  0
  1. KK
   K. van Keulen

   Wij hebben electrische steunen, wegen inclusief alles 60 kg.
   Het bevalt ons uitstekend

   Reageer
   0
   0
 3. b

  Je kan ook als extra luchtvering plaatsen is lichter en goedkoper

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Voor- en nadelen van steunpoten onder een camper?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht