ACSI FreeLife

Menu

Camper waterpas met één druk op de knop

Met hydraulische uitdraaisteunen zet je je camper eenvoudig waterpas. Eén druk op de knop en de cilinders zorgen er voor dat de camper volledig automatisch horizontaal komt te staan. Maar voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. ACSI FreeLife legt uit hoe een vakman zo’n hydraulisch systeem onder je camper monteert.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
hydraulische uitdraaisteunen
hydraulische steun monteren
hydraulische steun monteren
hydraulische steun monteren

Hydraulische uitdraaisteunen zijn prettig in gebruik, maar daar betaal je ook een prijs voor. Inclusief montage ben je minstens € 5.500 kwijt. Deze steunen leveren je wel mooi een gewichtsverlies op.  Afhankelijk van het merk en model vermindert het gewicht van het systeem je laadvermogen met 50 tot 80 kilogram. In principe kunnen de steunen op alle types camper worden geïnstalleerd.

Maximale hoogte

Verwacht overigens geen wonderen als de camper overdreven scheef staat. De cilinders hebben een maximale hoogte van 58 centimeter. Een sensor herkent vooraf zelf of die hoogte volstaat om de camper waterpas te zetten. Zo ja, dan komen de steunen tevoorschijn. Het enige wat je zelf hoeft te doen, één druk op de knop.

Stappenplan

Het hydraulische systeem bestaat uit steunen, hydraulische pompen, een bedieningsapparaat en een optionele afstandbediening. Een groot deel van de montage vindt plaats onder de camper. Maar hoe wordt zo’n systeem geïnstalleerd? Hieronder lees je stapsgewijs hoe een vakman hydraulische uitdraaisteunen van E&P Hydraulics onder een camper plaatst.

 1. Allereerst bepaalt de monteur de beste plek voor de steunen.
 2. Voor de Fiat Ducato X250 en X290 raden we aan om voor de vooras langere telescoopsteunen te gebruiken om meer de hoogte in te kunnen.
 3. De vier hydraulische slangen worden via een boorgat in het midden naar de onderkant van de camper geleid. Het boorgat wordt daarna netjes afgedicht.
 4. De monteur bepaalt per camper de beste plek voor de pomp.
 5. Om de hydraulische slangen te beschermen tegen steenslag, worden ze omhuld door stevige kunststof buizen.
 6. De slangen worden nauwkeurig aan de steunen gemonteerd.
 7. De vier steunen zijn allemaal rechtstreeks aangesloten op de hydraulische pomp.
 8. De besturingseenheid bevat een elektronische sensor die controleert of de camper volledig waterpas staat.
 9. De steunen worden standaard geleverd met een vast in te bouwen besturingsapparaat. Een afstandsbediening is optioneel.
 10. Zodra alles netjes is gemonteerd en gekabeld, wordt het systeem gevuld met hydraulische olie.Om het systeem te ontluchten worden de steunen meerdere keren uit- en ingeschoven.

Op de voorlaatste fotoslide zie je de maximale hoogte van 58 centimeter. In de allerlaatste slide vind je een video waarop E&P laat zien hoe het systeem werkt. Gebruik de zwarte < > onder de foto om de verschillende slides te bekijken.

Ook voor caravans heeft E&P Hydraulics een levelsysteem.

Bron: MPS, Tekst: Kai Feyerabend, Foto’s: Arturo Rivas

Praat mee

 1. A

  Wie heeft er ervaring met het levelsysteem van TESA? Dit is een mechanisch i.p.v. hydraulisch systeem.

  Reageer
  0
  0
 2. A.R. Ritsma

  Ik heb dit systeem door E&P Hydraulics onder mijn caravan laten plaatsen. Ik heb hierbij wel de keus gemaakt voor twee stempels onder de caravanas en niet voor de aanvullende, verzwaarde hoeksteunen. De hydraulische stempels zetten de caravan in de breedte waterpas en met het neuswiel zet je de caravan in de lengte waterpas. Wel nog vervolgens de hoeksteunen uitdraaien voor de normale stabilisatie van de caravan. Een ideaal systeem. Nimmer meer krikken. De caravan staat altijd perfect waterpas.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Camper waterpas met één druk op de knop

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation