ACSI FreeLife

Menu

Welk sanitair kies jij voor je camper? (deel 3)

Er bestaan heel wat verschillende soorten toiletruimtes in de camper, van eenvoudig en ruimtebesparend tot een complete wellness. Met dit overzicht kies je de ruimte die het beste bij jouw wensen past.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
buscamperheader

In deel 3 bespreken we de compacte toiletruimtes in buscampers.

Compacte toiletruimtes in buscampers

De beperkte afmeting van buscampers vraagt om inventieve oplossingen – ook voor de toiletruimte. Een goed voorbeeld is de tijdelijke douche in de gang. Wat mogelijk is, hangt ook af van de indeling. Indelingen met bed(den) achterin vergen de meeste compromissen, terwijl er bij buscampers met een hefbed vaak wel ruimte is voor een wat groter toiletruimte.

Variant 1buscamper1

Ruimtebesparing 2.0: de gang wordt douche. Beschrijving: als de toiletruimte niet wordt gebruikt, neemt deze amper plaats in. Zodra je twee wanden uittrekt – rollodeuren of vouwdeuren van plexiglas – ontstaat een ruimte om te douchen, middenin de gang. Komt voor in: buscampers met bedden achterin in het instap- en middensegment.

+ Zeer plaatsbesparende oplossing, goede bewegingsvrijheid, maakt compacte indeling mogelijk.

– Ombouw tot douche vereist, niet door twee personen tegelijk te gebruiken, vlakke, vuilgevoelige douchekuip.

Doelgroep: mensen die niet al te hoge eisen stellen maar wel graag af en toe in de camper willen douchen.

Variant 2buscamper2

Compacte toiletruimte met geïntegreerde douche. Beschrijving: dit type verenigt alle sanitaire functies zoals toilet, douche en wasbak in één ruimte. De douche is meestal af te scheiden met een douchegordijn. Er bestaan varianten met een verschuifbaar toilet. Komt voor in: buscampers met bedden achterin in het instap- en middensegment.

+ Plaatsbesparend, geen ombouw nodig, met verschuifbaar toilet een goed ruimtegevoel.

– Beperkte ruimte, dankzij het douchegordijn matige bescherming tegen spetters voor de rest van de toiletruimte.

Doelgroep: mensen die openstaan voor compromissen en om te douchen liever naar een camping gaan.

Variant 3buscamper3

Minitoiletruimte met klapbare wasbak. Beschrijving: compacter kan bijna niet. Ondanks de geringe afmeting zijn alle functies hier samengebracht. De clou is de opklapbare wasbak boven het toilet. Komt voor in: buscampers met bedden achterin in het instap- en middensegment.

+ Buitengewoon plaatsbesparende oplossing, laat meer oppervlakte over voor andere elementen zoals grotere bedden, compacte indelingen mogelijk.

– Voelt duidelijk klein aan, douchegordijn is vaak storend, weinig bergruimte, niet door twee personen tegelijk te gebruiken.

Doelgroep: mensen die qua onafhankelijkheid vooral belang hechten aan een eigen wc. Prima geschikt voor een kattenwasje aan de wasbak, een douche neem je beter op de camping.

Variant 4

Grote ruimte met separate douche achterin in de hoek. Beschrijving: de deluxe-uitvoering voor buscampers met een hefbed. Aangezien er achterin geen bed is, kan de sanitaire ruimte de hele breedte beslaan. Vaak met separate douchecabine in de hoek, heel soms met vast cassettetoilet en geïntegreerde douche in het midden. Komt voor in: buscampers in de hogere klasse met hefbed.

+ Meestal zeer goede bewegingsvrijheid, goede bescherming tegen spetters.

– Het is vaak niet zo makkelijk om in het hefbed te klimmen.

Doelgroep: mensen die regelmatig in de camper en zelden op de camping douchen en over enige souplesse beschikken om in het hefbed te klimmen.

Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel

Praat mee

 1. EB
  Eadgar Brauns

  Welke fabrikanten leveren deze douche toilet sanitair voor inbouw.

  Reageer
  17
  1
 2. RT

  Essentie van een camper is vrijheid, het ‘niet afhankelijk zijn van’. Betekent minimaal een ‘bruikbaar’ toilet en douche.

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Welk sanitair kies jij voor je camper? (deel 3)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht