ACSI FreeLife

Menu

Welk sanitair kies jij voor je camper? (deel 1)

Er bestaan heel wat verschillende soorten toiletruimtes in de camper, van eenvoudig en ruimtebesparend tot een complete wellness.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Met dit overzicht kies je de ruimte die het beste bij jouw wensen past. In deel 1 bespreken we de dwarstoiletruimte.

Toiletruimte

Bij het kiezen van een nieuwe camper kijkt men zelden als eerste in de toiletruimte. Kampeerders bekijken eerst de slaapkamer, dan de zitgroep en daarna vaak ook nog de garage achterin. In de toiletruimte breng je nu eenmaal de minste tijd door, dus die geringe aandacht is begrijpelijk. Maar het comfort van een goede toiletruimte draagt wel degelijk bij aan een ontspannen vakantie.

Het belangrijkste aspect daarbij is onafhankelijkheid: met je eigen wc aan boord kun je de vrijheid pas echt omarmen. Niet verwonderlijk dus dat nagenoeg alle campers tegenwoordig over een toilet beschikken. Ook de douche speelt een rol: gebruik je die onderweg, of volstaat een kattenwasje en neem je wel een douche op de volgende camping?

Wellnessoasen van de bovenklasse

De chique toiletruimtes in deze categorie zijn lang voorbehouden geweest aan campers in het boven- en luxesegment. Ondertussen zijn ze niet alleen een privilege van de High Society, maar zie je elementen ervan terug in lagere klassen, tot en met het instapsegment. Aangezien dit type toiletruimte zich uitstrekt over de gehele breedte van de camper of caravan, lijkt één aspect onmisbaar: lengte.

Dwarstoiletruimte 1dwars1

Alle functies in één (grote) ruimte.
Beschrijving: voor de grote douchecabine, de wasbak en het toilet is een eigen ruimte gereserveerd. Gepositioneerd voor de slaapkamer, gewoonlijk met toegang tot de kledingkast.
Komt voor in: motorhomes en alkoven en caravans in het boven- en luxesegment.

+ Buitengewoon riant ruimtegevoel, veel comfort, door twee personen gelijktijdig te gebruiken, af te scheiden van leefgedeelte.

– Wc-pot staat in het zicht, toiletruimte neemt veel plaats in.

Doelgroep: mensen die onafhankelijk en zonder verlies van comfort willen reizen en in de camper of caravan douchen.

Dwarstoiletruimte 2dwars2

Klassebadkamer voor twee.
Beschrijving: achter de chauffeurscabine van de camper staan de douche en het toilet met wasbak tegenover elkaar.  Deze variant wordt meestal gecombineerd met een grote rondzitgroep achterin en eenpersoonsbeden voorin. Varianten met afgesloten wc bieden meer privacy, maar er zijn er ook met vrijstaande wc.
Komt voor in: alkoven, motorhomes en integraalcampers van de hogere klasse.

+ Veel bewegingsvrijheid, hoog comfort, door twee personen gelijktijdig te gebruiken. Scheidt de bedden voorin af van de rest van het leefgedeelte.

– Camper vaak maar geschikt voor twee personen, indeling kost veel ruimte.

Doelgroep: koppels die af en toe onafhankelijk willen reizen en in de camper douchen.

Dwarstoiletruimte 3dwars3

Elegant en modern met open wastafel.
Beschrijving: de wc verdwijnt hier in een eigen ruimte. Ertegenover bevinden zich de separate douche en ernaast de open wasbak, waar je zo op elk moment je handen kunt wassen. Dit type neemt de hele voertuigbreedte in beslag en staat tussen de keuken voorin en de bedden achterin. Meestal is ook de kledingkast hiervandaan toegankelijk.
Komt voor in: motorhomes, integralen en alkoven van de hogere klasse.

+ Goed, aangenaam ruimtegevoel, grote douche, door twee personen gelijktijdig te gebruiken, af te scheiden als aankleedkamer met toegang tot de kledingkast.

– Indeling neemt veel plaats in. Open douchecabine is een kwestie van smaak.

Doelgroep: mensen die veel waarde hechten aan sanitair comfort en geregeld in de camper douchen.

Dwarstoiletruimte 4dwars4

Oplossing met twee ruimtes voor (bijna) alle camperklassen.
Beschrijving: wasbak en wc bevinden zich samen in één ruimte. Ertegenover staat de separate douche. De toiletruimte bevindt zich tussen de keuken en de slaapkamer achterin. Soms met separate wasbak aan het voeteneinde van het queensbed.
Komt voor in: integraal- en alkoofcampers van het midden- tot het luxesegment, halfintegralen van het instap- tot het hogere middensegment.

+ Af te scheiden als aankleedkamer met toegang tot de kledingkast, door twee personen gelijktijdig te gebruiken, meest compacte indeling van deze categorie.

– Meestal niet overdreven veel bewegingsvrijheid op het toilet.

Doelgroep: mensen die meestal in de camper douchen maar liever met een wat compacter voertuig op reis gaan.

Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel

Praat mee

Praat mee: Welk sanitair kies jij voor je camper? (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation