ACSI FreeLife

Menu

Waar mag ik mijn camper parkeren?

Wanneer de vermoeidheid toeslaat en er geen camperplaats of camping in de buurt is, zit er niets anders op dan langs de kant van de weg te overnachten.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee

Wanneer mag dat eigenlijk en waar moet je op letten?

Camper parkeren

In Nederland is op 1 januari 2008 De Wet op Openluchtrecreatie afgeschaft. Daardoor is het in principe toegestaan om vrij te overnachten in campers, tenzij de gemeente andere regels heeft gesteld. En dit is bij de meeste gemeentes wel het geval.

De regels zijn per gemeente te vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Deze APV is bindend en op te vragen bij de gemeente. Vaak kan dat online, via de website van de gemeente.

APV

Er zijn zelfs gemeentes die in hun APV schrijven dat een kampeerauto niet op zichtbare plaatsen vanaf de weg geparkeerd mag staan. Andere gemeentes verlenen wel een vergunning voor langer parkeren op de weg. In plaatselijke verordeningen kan bijvoorbeeld het volgende zijn opgenomen:

“Het is verboden een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt:

a. Langer dan op drie achtereenvolgende dagen te plaatsen of te hebben op een door het college aangewezen weg waar dit naar zijn oordeel buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte of schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente;

b. Op een door het college aangewezen plaats te parkeren, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.

In de praktijk

Meestal komen gemeentes pas in actie wanneer omwonenden klagen over een geparkeerde camper. Gebruik je je camper niet alleen voor recreatieve doeleinden, maar het hele jaar door? Dan mag je hem gewoon overal parkeren. Maar dan betaal je wel meer belasting dan voor een camper die door de Belastingdienst is aangewezen als recreatief kampeermiddel.

In het laatste geval betaal je namelijk maar een kwarttarief van de houderschapsbelasting. Let er ook op dat wanneer een gemeente “parkeren plus overnachten” in een camper toestaat, alle regels voor parkeren in acht moeten worden genomen. En overnachten is iets anders dan kamperen. Het is niet toegestaan om luifels, stoelen, barbecues of andere middelen die met recreatief overnachten te maken hebben buiten te zetten.

In het buitenland

In het buitenland zijn de regels weer anders. In Duitsland geldt als vuistregel voor parkeren: wat niet uitdrukkelijk is verboden, is toegestaan. Je mag een camper dus zonder meer parkeren op de openbare weg en zonder enige beperking aan de duur. Een parkeer- of overnachtingsverbod moet duidelijk met verbodsborden zijn aangegeven.

Parkeren op het trottoir vormt een uitzondering. Dat mag alleen als een verkeersbord dit uitdrukkelijk toestaat. Deze regeling geldt echter alleen voor voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht van 2,8 ton. Omdat de meeste campers zwaarder zijn, mogen zij doorgaans niet op het trottoir worden geparkeerd.

Soms zie je op, naast of onder de blauwe parkeerplaatsborden een wit tweede bord met het pictogram van een camper; daar mogen dan uitsluitend campers parkeren.

In Frankrijk mag je vrij overnachten op elke plaats waar een personenauto of bus mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur. In het algemeen geldt – ook in het buitenland – dat overnachten nergens op kamperen mag lijken, behalve op plaatsen waar kamperen is toegestaan.

Wees voorzichtig

Denk ook goed na voor je overnacht langs een autosnelweg. Er is de laatste jaren veel te doen over overvallen in campers langs snelwegen. Als het echt niet anders kan, neem dan de volgende tips in acht:

 1. Verstop waardevolle spullen. Kijk al voordat je op reis gaat waar je dit soort spullen het beste kunt verbergen.
 2. Minimaliseer risico’s. Vermijd zo mogelijk drukke routes. Hier slaan dieven het vaakst toe.
 3. Wees zichtbaar. Parkeer op een goed verlichte en overzichtelijke plek. Blinderen werkt contraproductief.
 4. Maak lawaai. Roepen, toeteren, licht. Laat bij een poging tot inbraak merken dat je er bent.
 5. Vermijd een confrontatie. Geen wapens! Inbrekers kunnen daar beter mee omgaan dan hun slachtoffers.
 6. Alarm installeren. Je kunt ervoor kiezen om een alarm te installeren dat afgaat bij braak en verdovinggas.

Wil je zeker zijn van een veilige en legale overnachtingsplek voor je camper? Zoek dan naar plaatsen via de NKC, of via de ACSI CampingCard & Camperplaatsen gids. Of je overnacht natuurlijk ‘gewoon’ op een camping.

 

 

Praat mee

 1. HL
  Henny van Lieshout

  iS PARKEREN VAN EEN CAMPER IN EEN GEWONE VOLKSBUURT IN AMSTERDAM TOEGESTAAN?
  HIER STAAT ER AL 4 DAGEN ÉÉN GEPRKEERD.

  hENNY VAN LIESHOUT , 020 6153316

  Reageer
  0
  0
 2. Henk Smith

  Mijn woon-/ reisverkeer is zodanig dat ik een combinatie ‘mobile office / house’ wil starten. Geen hotelletjes meer; altijd in de buitenlucht; en kantoor aan huis. Geen ellenlange terugreizen naar huis in de file en in de weekenden of een periode zonder klanten, lekker naar het buitenland.

  dan staat in het artikel ‘Gebruik je je camper niet alleen voor recreatieve doeleinden, maar het hele jaar door? Dan mag je hem gewoon overal parkeren. ‘

  Maar dan wijst M. Slingenberg terecht op artikel 4:18 in APV’s: Artikel 4:18a Slapen op een openbare plaats
  1.Het is verboden een openbare plaats als slaapplaats te gebruiken of op een openbare plaats een woonwagen, kampeerwagen, caravan, magazijnwagen, keetwagen, tent, aanhangwagen of auto als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel gelegenheid daartoe te bieden.

  Dus gaat het hele feest niet door (behalve als ik iedere dan een camping op moet zoeken? Wat ik dus niet zo praktisch vind).

  Reageer
  1
  0
 3. Beste Martin Slingenberg,

  In het artikel staat aangegeven dat “het in principe is toegestaan om vrij te overnachten in campers, tenzij de gemeente andere regels heeft gesteld. En dit is bij de meeste gemeentes wel het geval.”

  Houd dus altijd goed in de gaten welke regels in welke gemeentes gelden.

  Ook staat er het volgende in het artikel: “Let er ook op dat wanneer een gemeente “parkeren plus overnachten” in een camper toestaat, alle regels voor parkeren in acht moeten worden genomen.”

  Kamperen is dus niet hetzelfde als overnachten. Als je wil overnachten in de camper, is het dus zaak om te controleren (1) of dit in de betreffende gemeente is toegestaan (2) er geen kampeerspullen/recreatiemiddelen buiten de camper staan.

  Hopelijk geeft het zo wat meer duidelijkheid.

  Reageer
  1
  0
  1. WM
   W.van Manen

   Een duidelijke info, echter wat wij zien met name in het buitenland is, dat ook Caravans hier gebruik van gaan maken.
   Dit vinden wij vanzelfsprekend, er is toch geen discriminatie tussen Campers en Caravans????
   Waarom de een wel en de ander niet!!!

   Reageer
   1
   2
 4. MS
  M. Slingenberg

  Van uw artikel klopt niet echt veel, u vergeet dat bijna alle gemeenten artikel 4:18 in hun APV hebben staan, die overnachten verbiedt, zie http://camperpunt.nl/apv-bepalingen-gemeenten-overnachten/

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Waar mag ik mijn camper parkeren?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation