ACSI FreeLife

Menu

Camper parkeren: waar mag je parkeren en wat zijn de regels?

Wanneer de vermoeidheid toeslaat en er geen camperplaats of camping in de buurt is, zit er niets anders op dan langs de kant van de weg te overnachten. Wanneer mag dat eigenlijk en waar moet je allemaal op letten? ACSI FreeLife weet raad!

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
13
13
ReactiesPraat mee
Parkeren camper

Camper parkeren

In Nederland is op 1 januari 2008 de Wet op de Openluchtrecreatie afgeschaft. Daardoor is het in principe toegestaan om vrij te overnachten in campers, tenzij de gemeente andere regels heeft. En dit is in de meeste gemeentes (helaas) wel het geval. De regels zijn per gemeente te vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Deze APV is bindend en op te vragen bij de gemeente. Vaak kan dat online, via de website van de gemeente.

Vuistregel: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Bijvoorbeeld door de lengte van je camper. Bezitters van lange caravans en campers (langer dan 6 meter, breder dan 2,40 meter) hebben het vaak moeilijker. In sommige gemeenten mogen deze voertuigen namelijk helemaal niet binnen de bebouwde kom staan. Parkeerplaatsen voor vrachtwagens zijn uitzonderingen, daar mag je wel staan.

Bekijk de APV

Maar het kan nog strenger. Er zijn zelfs gemeentes die in hun APV schrijven dat een kampeerauto niet op zichtbare plaatsen vanaf de weg geparkeerd mag staan. Andere gemeentes verlenen wel een vergunning voor langer parkeren op de weg. In plaatselijke verordeningen kan bijvoorbeeld het volgende zijn opgenomen:

“Het is verboden een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt:

  • a. Langer dan op drie achtereenvolgende dagen te plaatsen of te hebben op een door het college aangewezen weg waar dit naar zijn oordeel buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte of schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente;
  • b. Op een door het college aangewezen plaats te parkeren, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.

In de praktijk

Meestal komen gemeentes pas in actie wanneer omwonenden klagen over een geparkeerde camper. Gebruik je je camper niet alleen voor recreatieve doeleinden, maar het hele jaar door? Dan mag je hem gewoon overal parkeren. Maar dan betaal je wel meer belasting dan voor een camper die door de Belastingdienst is aangewezen als recreatief kampeermiddel.

In het laatste geval betaal je namelijk maar een kwarttarief van de houderschapsbelasting. Let er ook op dat wanneer een gemeente “parkeren plus overnachten” in een camper toestaat, alle regels voor parkeren in acht moeten worden genomen. En overnachten is iets anders dan kamperen. Het is niet toegestaan om luifels, stoelen, barbecues of andere middelen die met recreatief overnachten te maken hebben buiten te zetten.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

In het buitenland

In het buitenland zijn de regels weer anders. In Duitsland geldt als vuistregel voor parkeren: wat niet uitdrukkelijk is verboden, is toegestaan. Je mag een camper dus zonder meer parkeren op de openbare weg en zonder enige beperking aan de duur. Een parkeer- of overnachtingsverbod moet duidelijk met verbodsborden zijn aangegeven.

Parkeren op het trottoir vormt een uitzondering. Dat mag alleen als een verkeersbord dit uitdrukkelijk toestaat. Deze regeling geldt echter alleen voor voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht van 2,8 ton. Omdat de meeste campers zwaarder zijn, mogen zij doorgaans niet op het trottoir worden geparkeerd. Soms zie je op, naast of onder de blauwe parkeerplaatsborden een wit tweede bord met het pictogram van een camper; daar mogen dan uitsluitend campers parkeren.

In Frankrijk mag je vrij overnachten op elke plaats waar een personenauto of bus mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur. In het algemeen geldt – ook in het buitenland – dat overnachten nergens op kamperen mag lijken, behalve op plaatsen waar kamperen is toegestaan.

En op je eigen oprit dan?

Ook hier gelden regels voor. Al zou je dat misschien niet gelijk zeggen, want het is toch jouw oprit? Zelfs als je je voertuig keurig achter de heg en op de oprit zet, ben je mogelijk in overtreding. Bijvoorbeeld omdat het toch nog zichtbaar is vanaf de openbare weg. De regels en de handhaving daarvan verschillen wederom per gemeente. Waar de ene gemeente streng en onverbiddelijk is, wordt er ergens anders juist flexibel mee omgegaan. De een kan zijn voertuig jarenlang vol in het zicht laten staan, de ander krijgt direct een waarschuwing.

De APV raadplegen en de gemeente om meer informatie vragen biedt ook hier uitkomst. In het bijzonder als je je caravan of camper voor langere tijd op je oprit of in de achtertuin wil stallen. Veel meer informatie over het parkeren van je camper of caravan vind je in dit blog.

Wees voorzichtig

Denk ook goed na voor je overnacht langs een autosnelweg. Er is de laatste jaren veel te doen over overvallen in campers langs snelwegen. Als het echt niet anders kan, neem dan de volgende tips in acht:

  1. Verstop waardevolle spullen. Kijk al voordat je op reis gaat waar je dit soort spullen het beste kunt verbergen.
  2. Minimaliseer risico’s. Vermijd zo mogelijk drukke routes. Hier slaan dieven het vaakst toe.
  3. Wees zichtbaar. Parkeer op een goed verlichte en overzichtelijke plek. Blinderen werkt contraproductief.
  4. Maak lawaai. Roepen, toeteren, licht. Laat bij een poging tot inbraak merken dat je er bent.
  5. Vermijd een confrontatie. Geen wapens! Inbrekers kunnen daar beter mee omgaan dan hun slachtoffers.
  6. Alarm installeren. Je kunt ervoor kiezen om een alarm te installeren dat afgaat bij braak en/of verdovingsgas.

Wil je zeker zijn van een veilige en legale overnachtingsplek voor je camper? Zoek dan naar plaatsen via de de ACSI CampingCard & Camperplaatsen-gids en app. Of je overnacht natuurlijk ‘gewoon’ op een camping.

 

 

Praat mee

  1. RWG Bolt

    Ok. 72 uur achtereenvolgens parkeren op de openbare weg mag.. nu gebruik ik de camper 6 maanden per jaar, ben gepensioneerd en maak veel tripjes en kom dan ook weer even naar huis..Mag ik dan weer 3 dagen de camper parkeren. Daar wordt niet heel duidelijk uitleg over gegeven. Ben benieuwd welke ervaringen men hier mee heeft

    Reageer
    0
    0
  2. HR
    Hans Rijnbende

    Beste, in de laatste alinea lees ik over een te installeren alarm voor verdovingsgassen. Ik heb hierover twee vragen:
    Is het bekend hoeveel aangiften bij politie in binnen en buitenland hierover bekend zijn en wat de uitkomst van eventueel politieonderzoek is?
    Zijn er voorbeelden van verdovende gassen en welke concentraties nodig zijn voor effectieve verdoving?

    Reageer
    3
    -1
    1. RA
      René Amiabel

      Verdovingsgassen zijn een broodje aap verhaal. Er is nog nooit bewezen dat iets dergelijks heeft plaats gevonden.

      Onzin dus. Juist door niet gecontroleerde onwaarheden geeft bij dit artikel onnodige onrust en onzekerheid.

      Reageer
      0
      0
  3. WT
    Wim Tavernier

    Beste,

    Ik lees hier dat je in Frankrijk op een parkeerplaats voor bussen ook mag staan.
    Het is zo dat je NERGENS op een parkeerplaats voor bussen mag staan. Je zal steeds weggesleept worden met zeer hoge kosten tot gevolg.
    De zeer beperkte plaatsen voor autocars zijn enkel voor hen bedoeld!

    Reageer
    0
    1
  4. JB
    Jan Broekhof

    Jan Broekhof,Diemen.
    Stel voor dat ik visite krijg met fam. Met een camper. Mogen die dan in de camper slapen op de openbare weg. Ze blijven maar een nacht. In het APV van Diemen staat wel dat je drie dagen mag staan maar in de 800 pagina’s staat niets over slapen in de camper. Jammer. Ik ga het vragen op het gemeentehuis.

    Reageer
    4
    1
  5. HL
    Henny van Lieshout

    iS PARKEREN VAN EEN CAMPER IN EEN GEWONE VOLKSBUURT IN AMSTERDAM TOEGESTAAN?
    HIER STAAT ER AL 4 DAGEN ÉÉN GEPRKEERD.

    hENNY VAN LIESHOUT , 020 6153316

    Reageer
    0
    4
  6. Henk Smith

    Mijn woon-/ reisverkeer is zodanig dat ik een combinatie ‘mobile office / house’ wil starten. Geen hotelletjes meer; altijd in de buitenlucht; en kantoor aan huis. Geen ellenlange terugreizen naar huis in de file en in de weekenden of een periode zonder klanten, lekker naar het buitenland.

    dan staat in het artikel ‘Gebruik je je camper niet alleen voor recreatieve doeleinden, maar het hele jaar door? Dan mag je hem gewoon overal parkeren. ‘

    Maar dan wijst M. Slingenberg terecht op artikel 4:18 in APV’s: Artikel 4:18a Slapen op een openbare plaats
    1.Het is verboden een openbare plaats als slaapplaats te gebruiken of op een openbare plaats een woonwagen, kampeerwagen, caravan, magazijnwagen, keetwagen, tent, aanhangwagen of auto als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel gelegenheid daartoe te bieden.

    Dus gaat het hele feest niet door (behalve als ik iedere dan een camping op moet zoeken? Wat ik dus niet zo praktisch vind).

    Reageer
    2
    3
    1. Jd
      Jan Willem van de

      Heb je dit gedaan? Ik zit ook aan zoiets te denken maar weet niet zeker of dat echt werkt.

      Reageer
      0
      0
    2. J

      Koop nu een caravancamper. Goed combinatie

      Reageer
      0
      0
  7. Beste Martin Slingenberg,

    In het artikel staat aangegeven dat “het in principe is toegestaan om vrij te overnachten in campers, tenzij de gemeente andere regels heeft gesteld. En dit is bij de meeste gemeentes wel het geval.”

    Houd dus altijd goed in de gaten welke regels in welke gemeentes gelden.

    Ook staat er het volgende in het artikel: “Let er ook op dat wanneer een gemeente “parkeren plus overnachten” in een camper toestaat, alle regels voor parkeren in acht moeten worden genomen.”

    Kamperen is dus niet hetzelfde als overnachten. Als je wil overnachten in de camper, is het dus zaak om te controleren (1) of dit in de betreffende gemeente is toegestaan (2) er geen kampeerspullen/recreatiemiddelen buiten de camper staan.

    Hopelijk geeft het zo wat meer duidelijkheid.

    Reageer
    1
    0
    1. WM
      W.van Manen

      Een duidelijke info, echter wat wij zien met name in het buitenland is, dat ook Caravans hier gebruik van gaan maken.
      Dit vinden wij vanzelfsprekend, er is toch geen discriminatie tussen Campers en Caravans????
      Waarom de een wel en de ander niet!!!

      Reageer
      3
      4
      1. J

        botte drollenvanger

        Reageer
        2
        0
  8. MS
    M. Slingenberg

    Van uw artikel klopt niet echt veel, u vergeet dat bijna alle gemeenten artikel 4:18 in hun APV hebben staan, die overnachten verbiedt, zie http://camperpunt.nl/apv-bepalingen-gemeenten-overnachten/

    Reageer
    1
    0

Praat mee: Camper parkeren: waar mag je parkeren en wat zijn de regels?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht