ACSI FreeLife

Menu

Een proefrit met de e-Fixxter, de eerste volledig elektrische buscamper

De e-Fixxter is de eerste 100 procent elektrische vierpersoons buscamper op de markt. Is het een serieus alternatief voor een dieselvoertuig? ACSI FreeLife magazine had de primeur om als eerste op pad te mogen met deze e-camper.

Auteur
Timo de Boer
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
e-Fixxter XXL _ACSI FreeLife _Timo de Boer

Oer-Hollands

Fixxter is een campermerk dat sinds 2018 op de markt is. De man achter het oer-Hollandse bedrijf is Anno Huidekoper. Acht jaar eerder begon hij het bedrijf Camperfixx. “Ik kwam terug van een kampeervakantie en had geen zin meer om op de grond te slapen. Daarop kocht ik een VW-bus T5 die ik wilde ombouwen tot camper. Een kennis van me, Dick As, hielp met het bouwen van een keukentje en een kastje. Van hout. Toen we de bouwtekeningen voor de CNC frees af hadden, zagen we handel.”

e-Fixxter XXL _ACSI FreeLife _Timo de Boer

Camperfixx

En dat zag Anno goed, want Camperfixx heeft sindsdien al meer dan duizend bouwpakketten – zoals je ze kent van Ikea – van camperkasten, keukens en toebehoren geleverd. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf een door RDW goedgekeurde slaapbank – een bank waar je op mag zitten tijdens het rijden – en leveren ze (slaap)hefdaken. Tevens kun je er terecht voor het ombouwen van je bestelwagen tot camper. “Omdat we er steeds meer vraag naar kregen, zijn we ook zelf campers gaan bouwen, het nieuwste model is de Fixxter. Sinds dit jaar is deze camper ook beschikbaar als 100 procent elektrische variant: de e-Fixxter.”

e-Fixxter-ACSI FreeLife_Timo de Boer


Wat is de actieradius?
Heb je het over elektrische auto’s – en zeker bij een camper waarmee je op vakantie wilt – dan is de eerste vraag die altijd wordt gesteld: ‘Wat is de actieradius?’ De e-Fixxter wordt geleverd met een lithium-ion batterijpakket van 75 kWh. Anno: “Uit de praktijk blijkt dat de actieradius ongeveer 250 kilometer bedraagt. Nee, dat betekent dat je er inderdaad niet in één dag mee naar Zuid-Frankrijk kunt rijden. Dat is iets wat je je vooraf goed moet realiseren. Een elektrische camper is voor mensen bij wie de vakantie begint op het moment dat ze thuis vertrekken – niet pas als ze op hun eindbestemming zijn.”

e-Fixxter XXL _ACSI FreeLife _Timo de Boer

Schoon en goedkoop rijden

Voor veel mensen is die beperkte actieradius geen probleem, merkt Anno op. “Wij zijn begonnen met het bouwen van een elektrische camper zonder dat er vraag naar was. Nu worden we er inmiddels door overstelpt. Op dit moment vindt er een omslag plaats. Ga maar na: over twee jaar mag met een dieselvoertuig niet meer in Wallonië komen. Dan ben je verplicht via Luxemburg naar het zuiden te rijden.

Grote kans dat Luxemburg dan ook zijn wetgeving gaat aanpassen. Dat probleem heb je niet met een elektrische camper. Doordat de CO2-uitstoot nul is, heb je onbeperkt toegang. Ook tot alle stadscentra. Door stroom te tanken in plaats van diesel, bespaar je bovendien op brandstofkosten en heb je vrijstelling op wegenbelasting.”

e-Fixxter XXL _ACSI FreeLife _Timo de Boer

Peugeot Expert en Opel Vivaro

We hebben de primeur om als eerste in deze elektrische camper te mogen rijden. Voor een kampeerweekend halen we de e-Fixxter XXL op bij Haaima-Hylkema in Leeuwarden – exclusief dealer van de camper. Het basisvoertuig is, naar keuze, een Peugeot Expert of Opel Vivaro. Zelfde auto, andere naam. Beiden zijn verkrijgbaar in een vier- en vijfpersoonsuitvoering. Daarnaast is de camper er in twee lengtes, waarvan de e-Fixxter XXL 35 centimeter langer is dan de gewone e-Fixxter.

In de XXL versie heb je meer leefruimte, meer kastruimte en de koelkast is groter. Ook de standaardlengte van het bed is met 2 meter langer dan de 190 centimeter bij de korte versie. Voor onze leeftest krijgen wij de beschikking over een e-Fixxter XXL op basis van de Peugeot e-Expert.

Lees verder

Wil je weten hoe het kampeerweekend met de e-Fixxter XXL is bevallen? Lees dan het complete artikel dat binnenkort in ACSI FreeLife magazine verschijnt.

Praat mee

 1. AM
  Agnes van der Meijden

  Zou best wel een proefrit willen maken, dan wel in de XXL. Wij hebben nu een VW-bus en die is ons te klein.

  Reageer
  0
  0
 2. JR
  Jaap Rozekrans

  Ik vind het een goede ontwikkeling de elektrische camper. Ik begrijp alleen niet uit het artikel dat ik over 2 jaar niet meer in Wallonië mag rijden. Hoe is dat toch mogelijk, europa 1 wordt er gezegd. Campers zijn niet meer aan te slepen in Nederland, vervolgens beslist er een provincie va Belgie, dat bepaalde voertuigen niet meer toegestaan zijn, onvoorstelbaar. Ik zelf rijd met een euronorm diesel met ad blue injectie.

  Reageer
  4
  1

Praat mee: Een proefrit met de e-Fixxter, de eerste volledig elektrische buscamper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht