ACSI FreeLife

Menu

De nieuwe buscampers van 2023

Op sociale media kun je niet om de foto’s heen van buscampers die op de mooiste plekken staan geparkeerd onder de hashtag #vanlife. De ‘van’ krijgt een steeds groter aandeel in de campermarkt. Maak kennis met vier bijzondere nieuwkomers.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Dethleffs Globetrail_Ford_buscampers 2023

De cijfers zeggen het, maar je ziet het ook op de weg en op de camping: buscampers zijn in trek. De bezitters roemen de rijeigenschappen en het compacte formaat. Je hoeft een buscamper overigens niet aan te schaffen omdat je een voordeliger kampeermiddel zoekt: een nieuw kampeerbusje kost in Nederland al snel 75.000 euro.

Er zijn goedkopere uitvoeringen, maar misschien nog wel meer duurdere. Voor dat geld krijg je wel veel innovatie op slechts een paar vierkante meter, zo laten de nieuwe buscampermodellen van Dethleffs, Laika, Malibu en Hobby zien.

1. Dethleffs: Camper Van met pit

Aan het einde van het modeljaar 2022 breidt Dethleffs de nieuwe Camper Van-serie Globetrail uit met de 590 C. De indeling van deze buscamper is een bekend recept: voorin een zitgroep met twee zitplaatsen in de rijrichting en een draaibare bestuurders- en passagiersstoel, daarachter de badkamer en de keuken en in het achterste gedeelte een dwars ingebouwd tweepersoonsbed. Wel bijzonder is het nieuwe concept voor de toiletruimte.

Ruime douche

Dethleffs combineert het opklapbare dwarsbed achterin met een draaibare wandoplossing in matglaslook, een deur met rollo en een douchebak die ongewoon groot is voor buscampers. De nieuw ontworpen open ruimte in het voorste gedeelte van de Globetrail 590 C draagt ook bij aan het ruimtelijk gevoel. De greeploze boven- en keukenkasten hebben gladde panelen en afgeschuinde randen.

Dethleffs Globetrail_Ford_buscampers 2023_interieurHet interieur van de Dethleffs Globetrail

Doorlopende, vlakke vloer

Indirecte verlichting op de bovenkasten en in de keuken zorgt voor een gezellige sfeer, terwijl verzonken spots gebruikt worden als functionele verlichting in de keuken, bij de zitgroep en als leeslampjes in het slaapgedeelte. Dankzij een dubbele bodem, waarin kabels en leidingen beschermd zijn tegen de kou, heeft de Globetrail 590 C een doorlopende, vlakke vloer van de cabine tot in het achterste gedeelte. Dat gaat gelukkig niet ten koste van de stahoogte, die is 194 centimeter.

Basis: Ford Transit met hoog dak

Het basisvoertuig van de Dethleffs Globetrail 590 C is een Ford Transit met hoog dak, voorwielaandrijving en een TDCi Ford EcoBlue-motor met veiligheidsassistenten. De basisversie wordt aangedreven door een vier-
cilindermotor van 130 pk. Een krachtiger alternatief is de 170pk-motor.

2. Laika: anders dan andere

Laika biedt in modeljaar 2023 een buscamper aan die echt anders is dan andere. Het hart van de indeling van de nieuwe Ecovip 645 Camper Van is de achterruimte, met een ruime U-vormige dinette, twee zijramen, twee achterramen en een panoramisch maxi-dakraam. Je kunt hier zitten, loungen en eten – er passen zes personen rond de draaibare tafel – maar ook slapen op twee enkele bedden of in een groot tweepersoonsbed.

Laika Ecovip 645 Camper Van_modeljaar 2023

Slapen in de lengte en de breedte

Als je de tafel niet gebruikt, berg je ’m samen met de poot op in het opbergvak onder de linker ladekast achterin. Daarna kun je de lattenbodems uitschuiven en een lits-jumeaux creëren. In dit bed kun je zowel in de lengte als in de breedte slapen, dankzij de circa 2 x 2 meter aan oppervlakte die door het gebruik van de uitschuifbare bedbodems ontstaat.

Vier kleuren

De Ecovip Camper Van 645 is verkrijgbaar in vier exterieurkleuren: standaard wit, Lanzarote Grey, Expedition Grey of Black Metallic. De nieuwe Ecovip 645 Camper Van is leverbaar op een Fiat Ducato 35 Light-chassis met 140pk-motor en heeft een buitenlengte van 636 centimeter.

3. Het hygge-gevoel van de Hobby Maxia

Op de Caravan Salon in Düsseldorf beleefde de buscamper Hobby Maxia Van met een VW Crafter als basis zijn première. Maxia is bekend uit het Hobby-caravansegment, waar het staat voor Scandinavisch design, mooi op elkaar afgestemde kleuren en hygge, het Deense gevoel van gezelligheid. “Het beschrijft de nieuwe manier van kamperen, waarbij je mobiele vakantieverblijf net zo gezellig en stijlvol is als je eigen huis”, vertelt Hobby-baas Bernd Löher.

Nóg meer (bus)campernieuws

Natuurlijk zijn dit lang niet alle nieuwe campermodellen van 2023. Benieuwd wat de vierde nieuwe buscamper is en wat er nog meer nieuw is in camperland? In ACSI FreeLife 7-2022 lees je in de camperspecial een uitgebreid overzicht van de nieuwe modellen.

Bestel magazine

Tekst: Willem Laros

Praat mee

Praat mee: De nieuwe buscampers van 2023

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht