ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom gaan automerken over op lichtere motoren?

André Pieters uit Ten Boer heeft een Opel Mokka 1.6 Turbo en vraagt zich af waarom veel automerken overgaan op lichtere motoren. “Inmiddels heb ik de auto ingeruild voor de nieuwste Mokka die volgens Opel gelijkwaardige prestaties biedt met een 1.2-motor met turbo. Waarom gaan veel merken over op lichtere motoren?”

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De trekautotests van Mario Vos wijzen uit dat je ook met een lichte motor best een caravan kunt trekken. Qua kracht en koppel kan het allemaal best, maar ik zou er wel voor zorgen dat de motor genoeg toeren draait met een aangekoppelde caravan. De kleine turbomotoren zijn gemaakt om (op papier) zuinig te zijn. Maar met een caravan achter de auto worden ze zwaar belast en blijft er weinig over van die zuinigheid.

Fors accugewicht elektrische auto voordelig voor caravanbezitters

En bij zware belasting is voldoende smering en koeling belangrijk, vandaar dat hogere motortoerental. Bij de meeste motoren draaien de olie- en waterpomp namelijk mee met de snelheid van de krukas. Deze opgepepte kleine turbomotor op benzine kunnen we overigens als tussenfase zien. De elektromotor zal de toekomst hebben, met als grote voordeel voor de caravanbezitter het forse accugewicht.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Confidental Infomation