ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom gaan automerken over op lichtere motoren?

André Pieters uit Ten Boer heeft een Opel Mokka 1.6 Turbo en vraagt zich af waarom veel automerken overgaan op lichtere motoren. “Inmiddels heb ik de auto ingeruild voor de nieuwste Mokka die volgens Opel gelijkwaardige prestaties biedt met een 1.2-motor met turbo. Waarom gaan veel merken over op lichtere motoren?”

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De trekautotests van Mario Vos wijzen uit dat je ook met een lichte motor best een caravan kunt trekken. Qua kracht en koppel kan het allemaal best, maar ik zou er wel voor zorgen dat de motor genoeg toeren draait met een aangekoppelde caravan. De kleine turbomotoren zijn gemaakt om (op papier) zuinig te zijn. Maar met een caravan achter de auto worden ze zwaar belast en blijft er weinig over van die zuinigheid.

Fors accugewicht elektrische auto voordelig voor caravanbezitters

En bij zware belasting is voldoende smering en koeling belangrijk, vandaar dat hogere motortoerental. Bij de meeste motoren draaien de olie- en waterpomp namelijk mee met de snelheid van de krukas. Deze opgepepte kleine turbomotor op benzine kunnen we overigens als tussenfase zien. De elektromotor zal de toekomst hebben, met als grote voordeel voor de caravanbezitter het forse accugewicht.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. K

  En wat denk je van de actieradius van een electrische mokka met caravan ? ( 40 a 50 km)Denk dat dit belangrijker is dan het gewicht van de auto.

  Reageer
  0
  0
 2. FL
  Frans van der Linden

  Het zal allemaal best gaan en waarneer dit een leaseauto is gaan deze toch naar een jaar of drie de handel in! Of het dan nog verstandig is om zo’n auto te kopen heb ik ook mijn bedenkingen. Want oud worden deze opgevoerde auto’s natuurlijk niet, deze zijn immers niet gemaakt om te werken maar om zuinig te rijden.

  Reageer
  1
  0
 3. J

  Deze kleine opgevokte motoren voor trekken met caravan heb ik zo mijn bedenkingen bij. Ik denk dat ik gelukkiger wordt van mijn net nieuwe MAZDA CX5 165pk

  Reageer
  5
  1

Praat mee: V&A: Waarom gaan automerken over op lichtere motoren?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht