ACSI FreeLife

Menu

V&A: Afneembare trekhaak vastlassen

Sommige trekauto’s hebben een afneembare trekhaak. Zo ook de trekauto van Edo Roodenburg uit Culemborg. Hij wil het afneembare deel van de trekhaak aan het vaste deel lassen. Maar kan en mag dat wel?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het kan altijd als je een lasapparaat hebt, maar het lijkt me geen strak plan. Ik kan buiten een defect lock-mechanisme geen scenario bedenken dat de noodzaak van vastlassen aantoont.

Mag je niet zomaar veranderen

Bij een trekhaak die meer dan 750 kilogram mag trekken, is de afneembare constructie goedgekeurd en dat mag je niet zomaar veranderen. Verder ben je niet zeker of dat het laswerk in orde is. Zo zou de constructie na het lassen zomaar zwakker kunnen zijn dan gedacht.

Er zijn geen keuringseisen aan een trekhaak waarbij uitsluitend een ongeremde aanhanger van maximaal 750 kilogram getrokken wordt. Dan is erg geen typeplaatje aanwezig, dus ook geen merk, type of toelatingsnummer. Bij zo’n trekhaak zou je het ongestraft kunnen doen. Maar bij een onverhoopte calamiteit waarbij de haak afgebroken is, heb je waarschijnlijk toch wel wat uit te leggen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. MR
  Martin Renses

  Moet er een type plaatje op de trekhaak zitten ik zie er niets op zitten hij is er nieuw onder gezet bij de garage.
  Moet die zichbaar zijn

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Afneembare trekhaak vastlassen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht