ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-i (+ video)

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die je hieronder kan bekijken. Voor ACSI FreeLife 6-2022 zat hij achter het stuur van een Toyota Yaris Cross.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Trekautotest_Toyota Yaris Cross

Signalement

Merk
Toyota
Model
Yaris Cross 1.5 VVT-i
Testjaar
2022
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.190 kg; maximumgewicht: 1.625 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.350/550 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.200 kg
Basisprijs
€ 29.195

Toyota is als trekautomerk best wel populair, maar dat komt bijna helemaal voor rekening van de RAV4. er is nu echter een nieuw model dat een compacte, lichte caravan aan de haak mag nemen, de Yaris Cross. Tijd voor een test.

Toyota doorgaans weinig keus aan trekauto’s

We testen niet vaak Toyota’s als trekauto. We willen wel, maar Toyota heeft doorgaans weinig keus. De vooruitstrevende hybride aandrijflijnen die standaard zijn in de meeste modellen zijn volgens het merk namelijk niet geschikt voor het trekken van zware lasten. Maar met de komst van de Yaris Cross heeft Toyota een model in het populaire B-segment waar een niet te zware caravan achter mag.

Griekse designer

De naam Yaris is natuurlijk niet nieuw. De auto maakte zijn debuut net voor de eeuwwisseling als de nieuwe kleine auto van het Japanse merk. Hij was ontwikkeld in Europa en ontworpen door de Griekse autodesigner Sotiris Kovos. De productie van de auto moest ook in Europa plaatsvinden, in een nieuw gebouwde fabriek in Valenciennes in Noord-Frankrijk.

De eerste Yaris was een groot succes, want hij was met zijn lengte van 3,61 meter compact en bovendien betaalbaar met een vanafprijs van € 11.390. Hij werd dan ook prompt verkozen tot Auto van het Jaar. Nog datzelfde jaar volgde de Yaris Verso, een soort MPV-variant, maar die werd niet populair. Er kwam ook een sportieve versie en zelfs een compacte diesel.

Trekautotest_Toyota Yaris Cross_bedieningVeel bedieningsgemak in de Yaris, dankzij rechtstreeks te bedienen knoppen voor de verwarming en naast het beeldscherm.

SUV

Na een facelift in 2003 volgde in 2005 de veertien centimeter langere tweede generatie, waarbij veel van de extra lengte in extra botsveiligheid was gaan zitten. Die tweede generatie zette het succes van de eerste voort en was eveneens een groot succes. De derde, weer iets in lengte gegroeide generatie verscheen in 2011 en bracht ook de hybride aandrijving naar de Yaris. Dit model hield het inclusief facelift bijna negen jaar uit.

De jongste generatie van de Yaris verscheen in 2020 en was weer wederom iets langer. Toyota had echter ook in de gaten dat elk model dat ook maar een beetje het idee van een SUV kon geven, extra in de belangstelling stond bij autokopers. Die rol is toebedeeld aan de Yaris Cross.

De technische basis is die van de gewone Yaris, maar de carrosserie is geheel anders. Langer (+23 centimeter), breder (+2 centimeter), hoger (+4 centimeter) en met meer grondspeling (+2,5 centimeter). Bovendien ziet de auto er stoerder uit met zijn donkere spatbord- en dorpelverbreders en ‘dikke’ wielen.

Hoe doet de Toyota Yaris Cross het als trekauto?

Nieuwsgierig hoe de Toyota Yaris Cross het er vanaf brengt met een caravan  aangekoppeld? Bekijk hierboven de video en lees het hele artikel in ACSI FreeLife 6-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Toyota Yaris Cross 1.5 VVT-i (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht