ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Mitsubishi Outlander PHEV (+ video)

Mitsubishi Outlander. Wie kent de auto niet, zou je bijna zeggen. In korte tijd werd dit plug-in hybride model razend populair vanwege de fiscale voordelen bij zakelijk gebruik. Het was dé ‘leaselieveling’ tussen 2013 en 2015. Inmiddels wint hij als trekauto aan populariteit en blijkt het een goede stekkertrekker.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
trekautotest Mitsubishi Outlander PHEV

Signalement

Merk
Mitsubishi
Model
Outlander 2.4 PHEV Intens
Testjaar
2019
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.955 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgend fabrikant: 1.500/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.500 kg; maximum toelaatbaar gewicht: 2.390 kg; maximum kogeldruk: 75 kg.
Basisprijs
€ 35.990, prijs geteste uitvoering (zonder extra opties): € 42.990

De Nederlandse overheid heeft de automarkt de laatste tien jaar sterk proberen te ‘sturen’ met fiscale voordelen voor zakelijke rijders. Door auto’s vrij te stellen van BPM (aanschafbelasting) en MRB (motorrijtuigenbelasting) bij een lage CO2-uitstoot, werden ineens opvallend veel hybrides en kleine diesels verkocht.

CO2-grenzen aanscherpen

De staat kreeg daardoor veel minder opbrengsten binnen uit de autoverkoop. De overheid reageerde daarop door de CO2-grenzen voor die fiscale voordelen aan te scherpen. Daardoor werden plug-in hybride auto’s ineens interessant voor de zakelijke markt en zo schoten de verkopen daarvan omhoog.

Mitsubishi profiteerde er maximaal van en kon de Outlander als het ware uitdelen. De verkopen van het Japanse merk verdubbelden in die periode. Na enkele jaren greep de overheid echter weer in met gewijzigde autobelastingen, met het gevolg dat de plug-in hybride modellen voor de zakelijke rijder niet meer zo aantrekkelijk waren.

Mitsubishi Outlander PHEV

Trekkwaliteiten

Dat sturen van de automarkt heeft de overheid veel geld gekost en op langere termijn niet veel opgeleverd. De kleine diesels die aanvankelijk werden gestimuleerd zitten nu in het verdomhoekje omdat ze weliswaar zuinig zijn (beter voor het klimaat), maar in vergelijking met benzineauto’s veel meer vervuilen (niet goed voor de luchtkwaliteit). En van de hybride en plug-in hybride modellen zijn er heel wat geëxporteerd na hun ‘zakelijke’ leven, omdat ze fiscaal niet meer interessant waren.

De overstimulering van de zakelijke markt is met uitzondering van elektrische auto’s helemaal verdwenen. Daardoor moet een plug-in hybride auto als de Mitsubishi Outlander zich nu meer dan ooit met zijn rijkwaliteiten bewijzen. En in de trekautotest van ACSI FreeLife vooral met zijn trekkwaliteiten. En juist daar doet de Outlander 2.4 PHEV het prima, zo kunnen we je al meteen verklappen. Want de middenklasse SUV heeft de juiste ingrediënten voor de trekklus.

Hoog gewicht Mitsubishi Outlander

Om te beginnen is de Outlander een vrij forse auto, want hij is net geen 4,70 meter lang, 1,80 meter breed en 1,70 meter hoog. Rijklaar weegt hij 1.955 kilogram. Zoals we in eerdere testverhalen al vaker hebben geschreven is een hoog eigen gewicht voor een trekauto al een zeer goed uitgangspunt voor een stabiele combinatie. Waar dat hoge gewicht vandaan komt? Van de plug-in hybride aandrijflijn. Voor wie het nog niet weet, een hybride auto heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor, die samen voor de aandrijving zorgen.

Soms komen ze tegelijk is actie (als er veel kracht nodig is), meestal wisselen ze elkaar af om zo economisch mogelijk met de brandstof om te gaan. Aanvankelijk hadden hybrides een kleine accu die werd opgeladen bij het afremmen van de auto en met overtollig vermogen van de verbrandingsmotor. Maar in 2013 verscheen de plug-in hybride met een veel grotere accu en een stekkerverbinding om de auto thuis of aan een laadpaal te kunnen opladen.

Elektrisch bereik mét caravan

Een plug-in hybride kan meestal geen echt grote afstand volledig elektrisch afleggen. In het geval van de Outlander PHEV is dat tot 54 kilometer, maar dat is gemeten onder optimale omstandigheden en met lage snelheden. In de praktijk is veertig kilometer realistischer. En met aangekoppelde caravan is het nog veel minder.

Mitsubishi Outlander PHEVAan de linkerkant heeft de auto een benzineklepje, rechts achter een klepje kun je de stekker aansluiten.

Vaak opladen

Je zou kunnen denken dat je aan zo’n actieradius van veertig kilometer weinig hebt, maar de afstand die de gemiddelde automobilist dagelijks rijdt ligt rond de zestig kilometer. Als je een beetje je best doet (en de auto ’s nachts volledig oplaadt) kun je dus ’s morgens de weg naar je werk volledig elektrisch rijden, de auto op het werk weer opladen, en dan ’s avonds weer 100 procent elektrisch terug naar huis rijden.

Als de baas je stroom betaalt op het werk, kost je dat alleen de stroom die je thuis ’tankt’ en dat is dan ongeveer twee euro per dag. Wil je een langere rit maken, dan kan de Outlander PHEV gewoon als normale hybride functioneren en heb je een rijbereik van zo’n 550 kilometer.

De auto blijft in die situatie erg ver verwijderd van het officiële verbruikscijfer van 1,7 liter per 100 kilometer. Dat komt omdat volgens de officiële meetmethode het verbruik van een plug-in hybride wordt berekend met een groot deel van de rit op de elektromotor. En op dat moment wordt er dus geen benzine verbruikt. Wie echter zoveel mogelijk elektrisch rijdt kan het officiële cijfer aardig benaderen.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

240 pk

Daarmee zijn we bijna door de techniek heen, want er valt nog te melden dat de medio vorig jaar vernieuwde Outlander PHEV nu een 2,4 liter benzinemotor heeft met 135 pk en 211 Nm aan koppel, een 82 pk elektromotor die de voorwielen mede aandrijft en een 95 pk elektromotor die de achterwielen aandrijft. Het totale ‘systeemvermogen’ bedraagt 240 pk en het koppel 300 Nm en de kracht wordt dus via alle vier de wielen op de weg gebracht. Schakelen is niet nodig, want de transmissie werkt automatisch.

Je kunt via een knop op de middentunnel kiezen of je in de hybridestand (volledig elektrisch), in een accusparende stand (om later in de stad elektrisch te kunnen rijden) of zelfs in een oplaadstand wilt rijden (de accu voor de elektromotoren wordt dan opgeladen). De vierwielaandrijving is in te stellen op sport, sneeuw, normaal of lock (voor wegen met modder of los zand).

Mitsubishi Outlander PHEVDe Outlander heeft een relatief eenvoudig infotainmentsysteem, maar ondersteunt wel Apple Carplay

Aan boord van de Outlander zit je ruim en aangenaam en heb je veel comfort- en veel veiligheidsfeatures aan boord. Zo beschikt de auto onder meer over een infotainmentsysteem dat Apple Car Play ondersteunt. Dat maakt ruimschoots goed dat een navigatiesysteem ontbreekt. Navigeren met een app op je smartphone heeft als voordeel dat je betere verkeersinfo hebt en altijd de nieuwste kaarten. Het kost je wel 4G-data.

Geen onrust

Solo rijdend bevalt de Outlander al prima, al valt het verbruik met een gemiddelde van 7,8 liter per 100 kilometer niet echt mee. Waarbij we aantekenen dat we nauwelijks stroom konden tanken omdat we geen laadmogelijkheid dicht bij huis hadden. Een gemiddelde van rond de 6,2 liter per 100 kilometer zou volgens de verbruiksgegevens van Travelcard (te vinden op werkelijkverbruik.nl) mogelijk moeten zijn.

We koppelen vervolgens een redelijk bescheiden Sprite Basecamp achter de Outlander die opgewaardeerd tot 1.300 kilogram mag wegen (rijklaar dik 900 kilogram). En dat blijkt een fluitje van een cent voor de Japanse stekkerhybride. De krachtige aandrijflijn trekt op alsof er helemaal geen caravan aan de haak hangt. Dat er wel degelijk eentje achter hangt, merk je pas bij grote oneffenheden in de weg zoals verkeersdrempels. Maar vanwege zijn hoge eigen gewicht brengt dat geen onrust in de combinatie, slechts een kleine carrosseriebeweging is voelbaar.

Stabiele combinatie met de Basecamp

Met een anderhalf keer zo zware caravan zul je zeker wel wat meer voelen, maar we verwachten ook dan een stabiele combinatie die vanwege de stevige schokdemping van het onderstel na een flinke hobbel snel rustig zal worden. Tijdens onze testritten met de Outlander PHEV en de Basecamp bleek de combinatie in het geheel niet zijwindgevoelig en negentig kilometer per uur voelt heel langzaam op de snelweg.

Het verbruik van de Outlander loopt wel wat op met aangekoppelde caravan. De plug-in hybride aandrijftechniek kan dan niet veel voordeel halen uit het beperkte traject dat je dan nog elektrisch kunt afleggen. We noteerden met de bescheiden Basecamp een gemiddelde van 10,8 liter per 100 kilometer. Ook dat zal nog toenemen met een forsere caravan aan de haak.

Mitsubishi Outlander PHEV

Conclusie Mitsubishi Outlander

Testredacteur Mario Vos: “De Mitsubishi Outlander werd populair dankzij de overheid, maar heeft intussen wel op eigen kracht een plekje verdiend. Het is een aangenaam rijdende auto, met veel ruimte en een – als je er een beetje je best voor doet en hem veel kunt opladen – spectaculair laag verbruik. Bovendien is de aanschafprijs van een auto van dit formaat en dit vermogen zeker aantrekkelijk. Als caravantrekker verrast de Outlander nog meer, want zijn forse afmeting en hoge gewicht maken er een heel stabiele trekauto van. Reken dan niet op mooie verbruikscijfers, die komen na de vakantie wel weer.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Mitsubishi Outlander PHEV liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Trekautotest Mitsubishi Outlander PHEV

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Mitsubishi Outlander PHEV (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht