ACSI FreeLife

Menu

Steenmarter verjagen: bescherm je auto en camper

Steenmarters zijn verantwoordelijk voor veel ernstige beschadigingen aan auto’s en campers. Deze ‘schattige’ knaagdiertjes zetten namelijk graag kun scherpe tanden in slangen en bedrading. Het inbouwen van bescherming tegen een marter is gelukkig kinderspel. We laten zien hoe dat gaat.

Auteur
Dolde Media
Datum
ReactiesReageer
Steenmarters verjagen

Steenmarters zijn niet kieskeurig. Het maakt ze niet in welk motorcompartiment ze kruipen. Het mag de nieuwste, meest luxueuze camper zijn, of een oude gezinsauto: zolang er rubber slangen in zitten, heeft de marter zin om ze door te knagen. Afhankelijk van het voertuig, kan de marter voor duizenden euro’s schade aanrichten.

Waarom glippen steenmarters eigenlijk motorcompartimenten binnen? Helaas zijn ze erg nieuwsgierig en onderzoeken ze alles met hun vlijmscherpe tanden. Maar ze bakenen ook altijd hun territorium af. Als je dan met zo’n ‘gemarkeerd’ voertuig in het territorium van een andere steenmarter komt, spelen de hormonen van deze laatste op. Hij voelt zich zeer geprovoceerd, slaat volledig op hol en bijt in alles wat ook maar naar de tegenstander ruikt.

In de garage

De eenvoudigste oplossing voor dit probleem met ongedierte in een camper is om het voertuig te stallen in een afgesloten garage. Maar niet iedereen heeft een garage en zelden eentje waar een hele camper in kan. Bovendien kun je op reis je auto of camper doorgaans niet in een garage kwijt. Het motorcompartiment zo afsluiten dat er geen steenmarter in kan komen is nauwelijks mogelijk – en de dieren uit het motorcompartiment weghouden met huismiddeltjes zoals hondenhaar en urinesteen zijn nogal twijfelachtige maatregelen.

Steenmarter verjagen

Doeltreffender en veelbelovender de steenmarter verjagen? Kijk eens naar marterafweersystemen, die via vele webshops kunt aanschaffen. Ze gebruiken ultrasoon geluid en soms ook hoogspanning om de dieren te verjagen voordat ze schade aanrichten. Het ultrasone geluid dat deze apparaatjes produceren is voor mensen onhoorbaar, maar voor marters uiterst onaangenaam, zodat zij op de vlucht slaan. De systemen die ook hoogspanning gebruiken geven de marter een onschuldige schok, maar zorgen er wel voor dat de marter op de vlucht slaat.

Proef op de som

We hebben een motorcompartiment van een camper uitgerust met een Marter Stop&Go hoogspanningssysteem. Deze is voorzien van twee knoopcellen van drie volt en gaat anderhalf jaar mee. De marterbescherming blijft dus zelfs actief als de autoaccu het in de winter moeilijk heeft.

De elektrische schok van het systeem is onschadelijk voor de marter. Ook voor de mens, maar er dient wel een waarschuwingssticker in de motorruimte te worden geplaatst, want aangenaam is de schok niet. Het is ook mogelijk om een systeem te kiezen dat je op de startaccu aansluit. Het door ons geïnstalleerde systeem kost rond de € 200 exclusief inbouw.

Steenmarter verjagen

Stap voor stap

  1. Als een steenmarter eenmaal in het motorcompartiment is geweest, laat hij geuren achter en dat wekt de irritatie op van andere marters. Daarom moeten de motorruimte en de wielkasten worden gereinigd met een geurverwijderaar zoals bijvoorbeeld Stop&Go Scent Mark Remo.
  2. Na een korte reactietijd kan het schuim worden afgespoeld. Voor degenen die vaak marterbezoek hebben gehad, raadt Stop&Go ook aan om de parkeerplaats grondig schoon te maken.
  3. Het kastje met de luidspreker moet zo worden gemonteerd dat de geluidskegel een zo groot mogelijke ruimte bestrijkt. Deze moet bovendien worden beschermd tegen hitte en vuil.
  4. De platte, twee-aderige hoogspanningskabel wordt door de basis van de roestvrijstalen contactplaat geduwd. De verbinding met de kabelkern wordt gemaakt door deze samen te drukken.
  5. Als je een klikgeluid hoort, is de verbinding tussen de contactplaat of de snijklem en de hoogspanningskabel goed tot stand gebracht.
  6. Nu worden de contactplaten en de hoogspanningskabel bevestigd met kabelbinders en op ten minste tien millimeter afstand geplaatst van andere delen die onder spanning staan.
  7. Pas wanneer de auto volledig stilstaat en de motor is uitgeschakeld, wordt de hoogspanning na 30 seconden geactiveerd. Dit wordt aangegeven door een knipperende led.
  8. De contactplaten geven bij aanraking een onschadelijke, maar effectieve elektrische schok af. De ultrasone geluidsgolven signaleren echter al eerder gevaar voor de marter.

Steenmarter verjagen

Over de steenmarter

De steenmarter is een roofdier uit de familie van marterachtigen dat in een groot deel van Europa leeft. Het dier wordt steeds vaker rondom woningen gesignaleerd. Het vleesetende roofdier is dol op muizen, ratten, vruchten en vogels en staat erom bekend dat hij zich makkelijk aan kan passen aan zijn omgeving. In zowel Nederland als België is de steenmarter beschermd.

Tekst en foto’s: Heiko Paul

Praat mee

Praat mee: Steenmarter verjagen: bescherm je auto en camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht