ACSI FreeLife

Menu

Koken op LPG, mag dat nu wel of niet?

Gerard Ruis uit Eck en Wiel vraagt zich af hoe het precies zit met LPG in zijn camper. “Ik hoor veel verschillende verhalen: mag het nou wel of niet? Wij gebruiken LPG om te verwarmen, koken en voor de koelkast. Maar soms kan ik niet eens tanken, terwijl ik gewoon een buitenaansluiting heb. Hoe zit dat?”

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Vraag het aan Joop_illustratie internet

LPG is officieel niet bedoeld voor koken en verwarmen

LPG bij een tankstation is in principe bedoeld als motorbrandstof. Koken en verwarmen met LPG in camper of caravan is zeker niet verboden, maar de pomphouder mag het formeel niet voor dat doel verkopen. De reden is dat er minder belasting op motorbrandstof rust dan op propaan, butaan en LPG dat voor koken en verwarmen gebruikt wordt.

Vullen van een losse tank LPG is niet zo makkelijk

Europese overheden zijn met deze verkoop dus niet echt blij, maar er wordt nauwelijks gehandhaafd. Dus wordt er vrolijk de hand mee gelicht, zeker bij zelfbediening. Iets anders is het vullen van een losse tank bij een tankstation. Dat is echt verboden vanwege het mogelijke gevaar van overvullen, iets wat bij een professioneel aangelegde, vaste installatie niet kan voorkomen. Die is volkomen veilig, mits regelmatig gekeurd. Bijna elke pomphouder zal voor het vullen van een losse tank normaal gesproken een stokje steken.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over je camper, caravan of kampeeruitrusting? Ons nieuwe expertpanel staat klaar om al je kampeervragen te beantwoorden! Stuur je vraag in via dit formulier.

Praat mee

  1. EP
    Eric van der Poel

    Mag je LPG gebruiken in je camper?

    Ja, LPG mag gebruikt worden in campers, maar er is een belangrijk verschil tussen twee soorten LPG-installaties:

    1. Autogas-installatie (voor rijden): LPG als brandstof voor de motor.

    2. Huisinstallatie (voor koken, verwarmen, koelkast): LPG als gasvoorziening voor ‘huishoudelijk’ gebruik.

    Gerard gebruikt het voor koken, verwarmen en de koelkast, dus het gaat om een huisinstallatie. Dat is toegestaan, mits deze installatie veilig en correct is ingebouwd — bij voorkeur door een erkende installateur — en voldoet aan de Europese normen (zoals NEN-EN 1949).

    Waarom mag hij soms niet tanken?

    Veel tankstations willen geen LPG leveren aan campers met een huisinstallatie, vooral vanwege veiligheids- en aansprakelijkheidsregels. In Nederland (en ook in sommige andere landen) is tanken alleen toegestaan bij een vaste, goedgekeurde buitenaansluiting met een dampgasafname (dus niet zomaar een losse fles of een zelfgeknutselde oplossing).

    Toch hanteren tankstations verschillende regels:

    Sommigen staan het toe bij een goedgekeurde buitenvul-aansluiting.

    Anderen weigeren sowieso tanken bij campers, uit voorzorg.

    Wat kan Gerard doen?

    Zorg voor een correcte installatie: Laat de LPG-installatie keuren of installeren door een erkend bedrijf. Een veiligheidssticker of certificaat helpt bij het overtuigen van tankstations.

    Gebruik een vaste buitenaansluiting: Dit verhoogt de kans dat hij zonder problemen kan tanken.

    Vraag het na bij tankstations: Soms hangt het af van het beleid van het specifieke tankstation.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Koken op LPG, mag dat nu wel of niet?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht