ACSI FreeLife

Menu

Een kluscamper uit het boekje

Handige klussers bouwen zelf de fraaiste campers. In deze rubriek laten we je hun bijzondere creaties zien. Wopke de Jong dook de schoolbanken in voordat hij de eerste hand legde aan zijn buscamper. Het kobaltblauwe resultaat staat nu op de oprit te pronken.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Camperbouwer vertelt

Met vervroegd pensioen en dan maar een beetje lummelen? Niks voor Wopke de Jong! Sterker nog, hij ging op zoek naar een nieuwe hobby. “In het voorjaar van 2024 heb ik uit interesse een cursus camperbouw bij Mooivakonderwijs in Den Bosch gevolgd. Dat was vooral theoretisch. Daarna begon het toch te kriebelen om zelf aan de slag te gaan.” Kamperen is niet nieuw voor Wopke en Miranda.

“Met de kinderen gingen we vroeger met de caravan op vakantie en we hebben een paar keer een camper gehuurd. Zo zijn we in 2020 vier weken met een camper door Nieuw-Zeeland getrokken. Maar nu stonden we voor de keuze of we weer een caravan zouden nemen of toch liever een camper. Het heeft allebei voor- en nadelen. Door de cursus en het plezier in met m’n handen werken werd die keuze makkelijker.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Géén witte bus

De eerste stap was de zoektocht naar een geschikte bus. “Ik wilde per se geen Fiat én geen witte bus, want die zie je al zo vaak.” Het oog viel op een Volkswagen Crafter uit 2018. Kobaltblauw. “Qua inrichting waren het slaapcomfort en een toilet aan boord de belangrijkste eisen”, vult Miranda aan. In aanvulling op de cursus keek het stel ook YouTube-filmpjes voor ideeën en bouwtips. “VanLife is natuurlijk helemaal hip en wij dachten: ‘Als die jonkies het kunnen, kunnen wij het ook!”

In juli vorig jaar kon het ombouwen beginnen. Gewoon op de oprit van hun huis in Putten. Wopke maakte de bouwtekeningen en tapete de indeling af op de vloer. Al doende werden de plannen her en der bijgesteld. “Een Crafter ombouwen tot camper brengt extra uitdagingen met zich mee. De ramen uitzagen en plaatsen was bijvoorbeeld best spannend. De standaardramen zijn vlak en recht, maar doordat de bus naar boven toe schuin afloopt heb je te maken met gebogen ramen.”

Dichte stuurcabine

Ook minder gebruikelijk in een buscamper is de scheidingwand tussen woongedeelte en stuurcabine. “Het idee van draaibare voorstoelen hebben we losgelaten omdat het prijs- en keuringstechnisch niet haalbaar was” Tegen de tussenwand plaatste Wopke het keukenblok, met erboven een luikje uitgesneden naar de cabine. Voor de ombouw van de keuken gebruikte hij de flexibele armleuningdienbladen van Ikea.

“Je wordt sowieso heel creatief in het gebruik van materialen. Zo fungeert een Ikea-koelkastpaneel als uittrekbare tafel in de zithoek met twee tegenover elkaar geplaatste zitjes.” De koelkast was oorspronkelijk voorin gepland, naast de toilet- en douchecabine direct achter de bestuurdersstoel. “Maar doordat de Truma-unit uit Engeland, met boiler en kachel, wat groter uitviel verhuisde de koelkast naar de overkant.

Uitschuiflade voor bootje

Achterin plaatste Wopke het dwarsbed, dat extra lengte heeft dankzij de flares (verbredingen). Op het bed met schotelvering kwam een matras van 1.20 meter met daarop een bredere topper op een aan de zijkant uitklapbaar deel, zodat het bed in totaal 1.40 meter breed is. De opbergruimte onder het bed heeft in het midden een uitschuiflade die vanaf de achterkant bereikbaar is. “Zelf onze rubberboot met motortje past erin.”

Voor de bekleding van de wanden hebben Wopke en Miranda gekozen voor vilt, wat warm en isolerend is. “We wilden de inrichting vooral strak en licht houden”, zegt Miranda. “Je wordt erg creatief in oplossingen. Zo heeft de schuifdeur aan de zijkant in verband met de flares geen standaardraam. Bij een plaatselijke stoffenwinkel hebben we een gordijn op maat laten maken dat we makkelijk kunnen bevestigen met magneetjes.” De overige ramen zijn keurig voorzien van strakke combirollo’s.

Hulp bij elektra

In het dak zaagde Wopke dakluiken, waarvan één voor de Maxxfan, daarnaast kwam een zonnepaneel. “Veel camperbouwers leggen het hele dak vol met zonnepanelen, maar één exemplaar levert voldoende stroom voor een paar dagen”, legt Wopke uit. Koken doen ze op gas.

“Het meeste werk was wel het inbouwen van de kachel/boiler. Je hebt daarbij te maken warm en koud water, gas en elektriciteit, wat het technisch ingewikkeld maakt. Bij het leggen en doortrekken van de elektriciteitskabels heb ik hulp gekregen van de cursusdocent. Dat is wel een klus die zorgvuldig moet gebeuren.”

Hier en daar verliep het bouwproces anders dan gepland. “Zo had ik per ongeluk een buitendouche gekocht voor binnen. Die heb ik aan de achterkant van de bus bevestigd, zodat we nu binnen én buiten kunnen douchen. En de vloerverwarming die ik had aangelegd maakte kortsluiting doordat de wand van de toiletruimte erop drukte. Dat hebben we nu simpel opgelost met een los elektrisch vloermatje dat we gewoon neerleggen als het koud is.”

Testuitjes

Wopke was vanaf juli zo’n vijf uur per dag aan het klussen, in oktober stond er een buscamper met alles erop en eraan op de oprit. “In december hebben we twee testuitjes gedaan, naar Ommen en met kerst bij Valkenburg op de Cauberg, en heb ik hier en daar nog wat kleine aanpassingen gedaan. Ik was van plan om nog een vuilwatertank aan te leggen, maar de vraag is of dat wel nodig is. De jerrycan die we nu gebruiken voldoet eigenlijk prima.

”De bus is nu klaar voor langere vakanties, de bestemmingen staan nog niet vast. Tussendoor staat de bus op de oprit klaar voor kortere tripjes. “Het mooie is dat je zó weg kunt”, zegt Miranda, die tijdens de testritten ook onder de indruk was van de stilte van de bus. “Normaal hoor je altijd gerammel van de inrichting, ook in de fabriekscampers die we hebben gehuurd. In onze bus hoor je helemaal niks.”

Technisch én creatief

Die serene rust is waarschijnlijk te danken aan de blindklinknagels die Wopke gebruikte om het framewerk te fixeren. “Geleerd op de cursus, sowieso echt een aanrader voor beginnende camperbouwers. Ik heb in de sales- en marketing altijd met het hoofd gewerkt en nu was het letterlijk de handen uit de mouwen. Ik hou van aanpakken en dit was zowel technisch als creatief een mooie en uitdagende klus. Ik zou het morgen zo weer doen!”

Kluscamper
De oorspronkelijke hoveniers bus transformeerde tot stoere buscamper, onder meer door de zwart gewrapte carrosserie rond de ramen.

Camperbouwers gezocht

Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons op info@acsifreelife.nl onder vermelding van ‘Kluscamper’.

Meer over kluscampers

Benieuwd hoe anderen hun eigen camper hebben gebouwd? Je leest er meer over in de camperbouwer vertelt rubriek.

Praat mee

Praat mee: Een kluscamper uit het boekje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht