ACSI FreeLife

Menu

Walter en Silvia proeven van Istrië

ACSI FreeLife TestTour logoIstrië zit vol culinaire verleidingen. Zoals wijn en olijfolie van topkwaliteit. Over de productie van de vloeibare lekkernijen is genoeg te vertellen, maar levensgenieters Walter en Silvia komen natuurlijk vooral om te proeven.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TestTourKroatië_levensgenieters_wijn proeven

Voor wijnliefhebbers Silvia en Walter is vakantie hét moment om lokale wijnen te ontdekken. En ze laten de gasten van hun eigen B&B en brasserie De Hartewens in Zuidland na afloop natuurlijk graag meegenieten van hun vondsten.

Uitgestrekte wijngaarden

De levensgenieters komen in Istrië in een gespreid bedje. In het binnenland vind je uitgestrekte wijngaarden, waar de vele wijnhuizen hun deuren graag openzetten voor bezoekers die meer willen weten over de Istrische wijnbouw. En, nog beter, te proeven van het lokale druivenvocht.

Wij stoppen bij wijnhuis Veralda voor een proeverij. Het familiebedrijf, dat al sinds 1938 bestaat, produceert jaarlijks 200.000 flessen wijn en is daarmee een van de grotere van Istrië, vertelt eigenaresse Marina. Volledig biologisch en volgens de lange familietraditie. “Hier in het noorden van Istrië zijn de omstandigheden voor de druivenplanten het best. Zelfs in droge zomers blijft de grond hier vruchtbaar.”

Op het terras van het wijnhuis, met dromerig uitzicht over de wijngaarden en in de verte het stadje Buje, proeven de bon vivants eerst de witte Veralda Xtriana. Deze fruitige, droge wijn is gemaakt van de Istarska Malvazija, de officieel erkende, authentieke Istrische variant van de Malvasia-druif. “In het glas vind je aroma’s van onder meer perzik, peer en appel”, legt Marina uit.

Heerlijke wijnen

Na de witte wijn komt er een mousserende rosé in het glas, gevolgd door de rode wijnen Refosco en de krachtige Teran. Met smakelijke hapjes voor het nodige bodempje. Ook deze varianten vallen bij Walter en Silvia in de smaak. “Dit is wel dé locatie om wijn te proeven”, glundert Walter. “Lekker op het terras in de schaduw, met dít uitzicht. En het zijn echt heerlijke wijnen!”

De winkel van het wijnhuis doet vandaag ook goede zaken, want natuurlijk gaan er een paar dozen Veralda-wijn in de caravan mee naar Zuidland. In hun brasserie houden de B&B-uitbaters een wijnboek bij, vertelt Silvia. “Onze gasten kunnen onze indrukken aanvullen. Erg leuk om onze wijncollectie uit te breiden met een paar Istrische wijnen.” Wij zeggen alvast živjeli, oftewel proost!

Voor de levensgenieters staat er, op de verjaardag van Walter nog wel, nóg een proeverij op het programma. Dit keer van olijfolie. “We gebruiken in ons restaurant verschillende soorten olijfolie en we vinden het zelf super lekker. Ik ben dan ook heel benieuwd wat Istrië op dit gebied te bieden heeft”, zegt Silvia.

Anderhalf miljoen olijfbomen

Dat is veel, want Istrië is een voorstaande producent van olijfolie, afkomstig van zo’n anderhalf miljoen olijfbomen. Het ‘groengele goud’ uit de regio is volgens Flos Olei, de ‘bijbel’ van olijfolieproducenten wereldwijd, de op een na beste extra vergine olijfolie van de wereld.

TestTour Kroatié_olijven

Bij olijfolieproducent Chiavalon, een ecologisch familiebedrijf met een olijfgaard met negenduizend bomen, zijn de voorbereidingen voor de oogst van oktober, die de beste kwaliteit oplevert, al in volle gang. De olijfboerderij is in handen van twee broers, die de traditie van hun opa en vader vandaag de dag op grotere schaal voortzetten.

Hun extra vergine olie vind je niet in de supermarkt, vertelt gastheer Boško, wel in toprestaurants over de hele wereld. En natuurlijk in de winkel van de olijfboerderij vlak bij het plaatsje Vodnjan. De oliën van het bedrijf zijn nationaal en internationaal al veelvuldig bekroond.

Olijfolie-college

Walter en Silvia krijgen van Boško een heus ‘olijfolie-college’. Pas door echt goed te proeven kun je de echte extra vergine olijfolie onderscheiden van de vele nepvarianten op de markt, zegt hij. “80 procent van de wereldwijde productie van olijfolie is nep. Het wordt gemengd met andere olie of, erger nog, chemicaliën, en vervolgens verkocht als extra vergine.”

Niet alleen het persen van de olijven, ook het proeven van olijfolie vergt een speciale techniek, doceert Boško. Zo verwarm je het glas eerst met beide handen om de aroma’s goed vrij te laten komen. “Het gaat om de reuk, de smaak en de bittere, pittige nasmaak. Die voel je prikkelen in je mond, van je tong naar je keel. Misverstand is ook dat je olijfolie proeft met brood. Fout. Olijfolie proef je puur natuur, net als wijn.”

Bittere nasmaak

Na de proeverij komen op het terras heerlijke  hapjes op tafel. Vergezeld van, jawel, een glas wijn om de bittere nasmaak van de olijfolie op te heffen. “Dit is de beloning dat we de olijfolietest hebben doorstaan”, lacht Walter. “Ik heb vandaag veel geleerd over hoe je de verschillende soorten olijfolie kunt herkennen en beleven”, zo besluit Silvia. “De ontdekking van culinair Istrië, van de wijnen en de olijfolie tot de Kroatische keuken, is echt een welkome aanvulling voor ons eigen restaurant.”

Trendy koksmaatje

Op de camping in Istrië steken de levensgenieters de Cadac Citi Chef 40 aan. “De handzame gasbarbecue met zijn hippe, bolle vorm heeft een heel handig formaat voor op of bij de kampeertafel”, zegt Walter terwijl hij nog eens een spiesje omdraait. “We hebben een fornuis in de caravan, maar met dit weer koken we natuurlijk het liefst buiten.”

TestTour Kroatië_levensgenieters_Cadac

Het apparaat, met een kookoppervlak van 40 cm, wordt standaard geleverd met pandrager, rooster en een deksel met thermometer. Hierdoor is de bereiding van een breed scala aan gerechten, van vlees en vis tot groenten en zelfs pannenkoeken, een fluitje van een cent. Extra accessoires, zoals een plancha, pizzasteen of paellapan, zijn los bij te bestellen.

Welkome aanvulling bij het kamperen

Over de technische kant van het kookapparaat is hobbykok Walter ook enthousiast. “De gastoevoer is goed te doseren en op de dubbele gasdrukverdeler kun je twee kleine gasflesjes tegelijk aansluiten, zodat je nooit wordt verrast door een tekort aan gas. De Citi Chef is echt een welkome aanvulling bij het kamperen.” “Wij hebben ervan genoten om groenten te grillen, saté te roosteren en mooie lapjes vlees te bakken!”, concludeert Silvia.

De deksel kun je natuurlijk over het vlees en de baksels leggen, maar ook aan de achterkant haken als wind- of spatscherm. Met de meegeleverde draagtas is de lichtgewicht barbecue makkelijk mee te nemen. De trendy Citi Chef kost € 249 en is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, hemelsblauw en olijfgroen.

Meer zien van Istrië?

Levensgenieters Walter en Silvia stonden tijdens hun stadstour in Vrsar plotsklaps oog in oog met meesterverleider Casanova. Tijdens hun vakantie in Kroatië testten zij de LMC Sassino 430 D en de Kia Sportage. Benieuwd hoe deze combinatie beviel? Je leest het op acsifreelife.nl of in ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe de smaak van Istrië Walter en Silvia is bevallen? Vergeet niet de bijbehorende video hierboven aan te klikken. Meer zien van de TestTour in Kroatië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

 

Praat mee

Praat mee: Walter en Silvia proeven van Istrië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht