ACSI FreeLife

Menu

Fietsen in Duitsland

Duitsland lijkt voor de vakantiefietser alles te hebben. Bergen in het zuiden, vlak land in het noorden. Vriendelijke mensen, mooie campings, en veel bewegwijzerde of volledig beschreven fietsroutesover fietspaden of autovrije wegen. Zo veranderlijk als het landschap, zo veranderlijk het weer. In het noorden staat vaak een flinke westenwind. In de bergen kunnen af en toe onverwachte regenbuien of mistbanken opduiken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Fietsgebieden in Duitsland

Het noorden van Duitsland (Niedersachsen, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommeren) is vooral vlak en winderig. Lijkt dus wel wat op Nederland. Grote steden als Hamburg en Bremen kun je het beste mijden, tenzij je graag de stad wilt zien. Dan nog is het misschien het beste met het openbaar vervoer tot in het centrum te geraken. In het Noord-oosten is het landschap glooiender. Interessant gebied is de Lüneburger heide, die zich tussen de Weser en de Elbe uitstrekt ten zuiden van Hamburg.

Ook de Waddeneilanden van Duitsland zijn een mooie fietstocht waard (verschillende eilanden zijn autovrij, maar in het hoogseizoen helaas mede daardoor druk). In het Münsterland (aansluitend aan de Nederlandse grens ter hoogte van Enschede) zijn vele fietsroutes uitgezet en bewegwijzerd. Ook een geschikt gebied om te verkennen vanaf één plek.

Mecklenburg-Vorpommeren en Berlin-Brandenburg zijn twee voormalig Oostduitse deelstaten die voornamelijk vlak zijn, met veel meren, bossen en landbouw.
Midden Duitsland is heuvel- tot bergachtig. Nordrhein-Westfalen, Hessen, Thüringen en Sachsen vormen het midden van Duitsland, met interessante gebieden als de Eifel (middengebergte), Vogelsberg, de Harz (middengebergte), het Thüringerwald en in het oosten het Erzgebergte.

De Eifelen Hunsrück sluiten aan op de Ardennen in België. Prachtige rivierdalen worden afgewisseld met flinke klimpartijen, al kun je die makkelijk ontwijken door langs de rivier te blijven fietsen. De Harzis een middelgebergte, waar een aantal routes doorheen loopt (bijvoorbeeld de R1 naar St Petersburg in Rusland). Sachsen en Thüringen kenmerken zich door de grote hoeveelheid cultuur (Dresden, Erfurt, Jena) en interessante bergen. Met dank aan de machthebbers in de voormalige DDR zijn de berggebieden Erzgebergte en het Thüringerwald meer dan gemiddeld aangetast door de zure regen. Maar gelukkig is men nu wel doordrongen van het belang van deze gebergten. En mooi fietsen is het zonder twijfel.

Zuid Duitsland bestaat grofweg uit Baden-Württemberg en Beieren. Wie hiervoor gaat, kiest voor bergen. Tegen de grens met Oostenrijk en Zwitserland kun je de Alpen al goed zien liggen, en heb je het gevoel er middenin te fietsen. Toch zijn er ook hier routes uitgezet over jaagpaden en langs rivieren. Tussen de Neckar en de Donau ligt de Schwäbische Alp, een mooi fietsgebied met heuvelland, oude steden en dorpen en veel kastelen.In Beieren zijn langs vrijwel elke rivier fietsroutes uitgezet. De Beierse Alpen grenzen direct aan Zwitserland en gaan vrij geruisloos over in het relatief ‘vlakke’ Mitelland in Zwitserland. Fietsen rondom de Bodensee is erg populair bij senioren en mensen die nooit eerder een fietsvakantie hadden. Het is er druk (filerijden), en je rijdt grote stukken tussen de megacampings door. Maar als je van gezellige drukte en vlakke fietspaden houdt, kan het een aanrader zijn.

Verkeer en wegennet in Duitsland

‘Duitsers rijden hard’ wordt vaak gezegd. Dat is ook zo, op de grote wegen. Op de Autobahn mag je toch niet fietsen, en voor de meeste andere grote doorgaande wegen zijn voldoende fietsvriendelijke alternatieven beschikbaar om geen last te hebben van 160 rijdende Duitsers. Ook op de kleinere wegen rijdt de Duitse automobilist sneller dan de gemiddelde Nederlander. Hij haalt echter ook veel ruimer in, en dat is dan weer prettig.
De bewegwijzering in Duitsland is goed. Aan het eind van een dorp of stad staat de volgende plaats al weer aangegeven. Wijk je af van de gebaande paden, neem dan een goede, gedetailleerde kaart mee. In het oude Oost Duitsland zijn de wegen slechter dan in het Westen, net als de bewegwijzering. Langzaam maar zeker wordt dat echter verbeterd.

Overnachten in Duitsland

De Duitse ‘gründlichkeit’ vindt men ook terug op de campings. Alles schoon, mooi en goed opgezet. Veel campings hebben een kampwinkel. In de toeristische gebieden kan het zijn dat een camping vol is. Zet dan je zieligste, vermoeidste gezicht op en een plaatsje wordt gecreëerd, desnoods onder de luifel van een stacaravan of in het speelweitje. Vrij kamperen is ook toegestaan, mits je toestemming hebt van de landeigenaar.
Duitsland heeft een goed netwerk van jeugdherbergen. Soms hebben leden voorrang als er te weinig plek is. Verder zijn er veel particulieren die een ‘Zimmer Frei’ aanbieden. Vooral in Oost-Duitsland is er een groot aanbod.

Fietsroutes in Duitsland

Zoekt u een fietsroute in Duitsland? De fietsvakantie-duitsland.startpagina.nl richt zicht volledig op Fietsen in Duitsland, met een uitgebreid aanbod van gebiedsinfo per Bondsstaat, lange en kortere fietsroutes en fietsreisorganisaties.

Praat mee

Praat mee: Fietsen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht